Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zacht water: Info & Voordelen

Hard water gebruiken met de juiste waterhardheid is op zich geen probleem. Een te hoge waterhardheid daarentegen, zorgt wel voor aanzienlijk meer kalkaanslag wat niet ideaal is voor huishoudtoestellen en je dagelijkse hygiëne. Daarom biedt het verzachten van je water tal van voordelen.

Snel naar:  waterhardheid meten – kiezen voor zacht water

 

1. Wat is zacht water?

Zacht water is water dat vrij of ontdaan is  van kalk. Door de afwezigheid van de mineralen magnesium en calcium, is er geen kalkontwikkeling mogelijk wanneer je het water opwarmt. Dit zorgt voor een tal van voordelen in het huishouden.

Het is echter niet vanzelfsprekend om zacht water te gebruiken. Dit omdat het water dat je binnenshuis gebruikt voornamelijk uit de grond wordt ontgonnen en daardoor heel wat kalk bevat. Onderaan dit artikel lees je via welke toepassingen je zacht water kan gebruiken.

 

2. Kalk in water risico’s

Kalk verwijderen in verstopte leidingen is haast onmogelijk en kalkaanslag geeft snel een minder propere indruk in je badkamer. Maar dat is niet alles.

Te veel kalk brengt risico’s met zich mee voor verschillende toepassingen. Zo raken waterleidingen snel verstopt waardoor op korte termijn je huishoudapparaten hersteld of vervangen moeten worden. Wanneer je jezelf wast met te hard water, ondervindt ook je lichaam negatieve gevolgen van te veel kalk. Mogelijk krijg je een droge huid na het douchen of verliest je  haar zijn natuurlijke glans.

 

3. Voordelen van zacht water

Standaard gebruik je in huis hard water. Onderstaande voordelen tonen aan waarom een investering in zacht water zeker nuttig is.

 

A. Voor je huishouden

 • Minder schade: minder kans op schade bij huishoudapparaten en waterleidingen.
 • Zachter textiel: textiel slijt minder snel, waardoor je kleren langer zacht aanvoelen.
 • Geen kalkaanslag: door minder kalkaanslag op je sanitair moet je minder schoonmaken.
 • Minder kosten: apparaten gaan langer mee, waardoor je bespaart op een onderhoud of vervanging ervan.

 

B. Voor de gezondheid

 • Geen droge huid:  doordat de beschermlaag niet wordt beschadigd, voelt je huid zachter aan.
 • Gezond haar: doordat kalkkorreltjes geen kalklaagje vormen, krijgt je haar zijn natuurlijke glans terug.
 • Drinkbaar water: onthard water is perfect drinkbaar. Vaak ontharden waterleidingbedrijven zelf het water.

 

zacht water
Maak hard water zacht met een waterverzachter

 

4. Waterhardheid meten

 

A. Meetwaarden

Je meet de hardheid van water door één van de volgende testen toe te passen. In onderstaande tabel vind je de verschillende waarden in zowel Franse als Duitse waarde volgens hun hardheid. Hou er rekening mee dat, door de al dan niet hoge aanwezigheid van kalk in de bodem, de waterhardheid verschilt van regio tot regio. Meer uitgebreide informatie over waterhardheid meten lees je hier.

 

Franse graden (°F)Duitse graden (°D)
Zeer zacht0 - 7 0 - 4
Zacht7 - 154 - 8
Middelhard15 - 308 - 12
Hard30 - 45 12 - 18
Zeer hard> 45 18 - 30

 

B. Druppeltest

De druppeltest of titratieset is de nauwkeurigste methode om de waterhardheid zelf te meten. Door een bekertje te vullen met het water dat je wil testen, meet je de waarde door een druppeltje speciale oplossing  eraan toe te voegen. Na een tijdje krijgt het water een kleur die overeenkomt met een bepaalde waarde (°F of °D). Deze waarde vertelt je hoe hard het water is. In bovenstaande tabel zie je welke waarden overeen komen met welke hardheid.

 

C. Teststrips

Een andere eenvoudige methode is gebruik maken van teststrips. Door en teststrip even in het water te doppen veranderen de verschillende kleuren op de strip naar gelang de waarde.

Let op! Deze test is minder nauwkeurig en dient eerder als een ruwe schatting.

 

5. Kiezen voor zacht water

Zoek je een oplossing om hard water te behandelen? Dan is een ontharder wat je zoekt. Er is ook een natuurlijke manier om zacht water op te vangen. Lees verder voor meer info.

 

A. Ontharder installeren

Om je water te verzachten is het nodig om een waterontharder te installeren. Ontharders zijn er in verschillende soorten en maten. Vraag daarom vrijblijvend offertes aan via onze gratis offerteservice en kom in contact met een vakman in je buurt. Met het nodige deskundige advies installeert hij zonder probleem een geschikte waterverzachter. Hoe het installeren van een waterontharder precies verloopt lees je hier.

 

B. Regenwaterput

Een natuurlijke manier om zacht water te bekomen, is regenwater opvangen in een waterput. Met de juiste filter gebruik je probleemloos regenwater voor verschillende huishoudelijke toepassingen.

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs