Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zout waterverzachter

Zout wordt gebruikt om de harsfilters van je waterverzachter te reinigen. Om aankoeken te vermijden moet je hiervoor gebruikmaken van regeneratiezout. Dit zijn zoutkorrels of zouttabletten die onder hoge druk samengeperst worden. Regeneratiezout, ook wel onthardingszout genoemd is vrij van verontreiniging en heeft een hoog zuiverheidsgehalte zodat er geen verstoppingen kunnen ontstaan.

Snel naar: soorten zoutgemiddeld verbruikprijs onthardingszoutwebshop

 

Soorten zout

Regeneratiezout is verkrijgbaar in de vorm van kristallen en tabletten. Deze zijn op hun beurt ook nog eens te verkrijgen in verschillende samenstellingen: ingedampt zout, zeezout en rotszout. Al deze zoutsoorten zijn prima geschikt om water te ontharden maar naar onderhoud toe is het verschil wel duidelijk merkbaar.

 

Kwaliteit van hoog naar laag

 1. Ingedampt zout

  Ingedampt zout bestaat uit opgelost zout uit ondergrondse mijnen dat verdampt wordt. Ingedampt zout bevat tussen 99,6 en 99,99% natriumchloride en wordt vacuüm geperst tot tabletten die tot het einde hun hardheid en vorm behouden. Hierdoor kan het water blijvend vrij circuleren zonder dat er een zogenaamde zoutpap ontstaat in het vat van de waterontharder. Ingedampt zout is het beste type zout voor je waterontharder en voorkomt schade of vuilophoping. Bekijk het aanbod in de webshop.

 2. Zeezout

  Zeezout wordt verkregen door zeewater te verdampen. Dit type zout heeft een onoplosbaarheidsniveau van minder dan 0,3% en bevat zo’n 85% natriumchloride. Zeezout wordt meestal in kristalvorm of kogelvorm verkocht.

 3. Rotszout

  Rotszout komt van nature als mineraal en wordt ontgonnen uit de bodem. Dit type zout heeft een water onoplosbaarheidsgehalte van 0,5 tot 1,5% en bevat zo’n 99% natriumchloride. Calcium sulfaat is het belangrijkste ingrediënt van rotszout. Dit type zout kan ook prima gebruikt worden in de ontkalker maar kan wel sneller aankoeken waardoor je hem sneller moet laten reinigen.

 

Hoeveel zout verbruikt mijn waterverzachter?

Zout wordt gebruikt om de harsen die in de waterverzachter zitten te reinigen. Hoe vaker deze harsen gereinigd moeten worden, hoe meer zout er verbruikt wordt. Afhankelijk van de hardheid van het water en je verbruik zal je meer of minder zout verbruiken. De reinigingscyclus wordt ingesteld door de installateur op basis van de hardheid van het water.

 

Tip: Een digitale waterverzachter spaart heel wat geld uit.

De beste waterontharder op vlak van water- en zoutverbruik is een digitale waterontharder. Deze regenereert volgens de hoeveelheid water die effectief verbruikt wordt. Traditionele waterontharders werken met een tijdschakelaar die op vaste tijdstippen regenereert. Ook dus wanneer je helemaal geen water verbruikt hebt. Dit is vaak overbodig, kost heel wat geld en is bovendien ook schadelijk voor het milieu.

Een waterverzachter met tijdschakelaar verbruikt al snel meer dan 100 euro per jaar aan water en zout. Heb je nog een oud toestel, dan kan het dus zeker lonen om over te schakelen naar een digitaal exemplaar. Vrijblijvende offertes en informatie kan je aanvragen via onze offerteservice.

 

zout waterverzachter

 

 

Opletten wanneer je waterverzachter lang niet gebruikt is!

Wanneer je de ontkalker gedurende lange tijd niet gebruikt, kan het vocht uit de onderliggende zoutoplossing terechtkomen in de bovenliggende tabletten. Deze kunnen omgevormd worden tot een compacte massa die de circulatie van de zoutoplossing gaat belemmeren. Het zout tijdig laten regenereren is dus de boodschap.

 

Prijs zout waterverzachter

De prijs van zout voor waterverzachters schommelt rond 20 à 25 euro voor een zak van 25 kg. Regeneratiezout kan je kopen in de meeste doe-het-zelf zaken of online in onze webshop. De meeste installateurs verkopen ook zout wanneer ze langskomen voor een onderhoud. Het zout is dan iets duurder maar je krijgt natuurlijk wel een goede service waarbij het zout meteen op zijn plaats gelegd wordt.

Sommige installateurs durven wel eens beweren dat het zout uit de winkel minderwaardig is, maar dat hangt natuurlijk af van het type zout dat je gaat kopen. Wanneer je kiest voor zouttabletten op basis van ingedampt zout zit je helemaal goed. Kies ook steeds voor een gekend merk zoals Axal zouttabletten of Soft-sel onthardingszout. Deze kan je online kopen in de webshop.

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs