Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterverzachter zelf plaatsen (of expert?)

Heb je last van kalkaanslag in je keuken en badkamer? Dan is je leidingwater te hard. Als je erg handig bent, kan je eventueel een waterverzachter zelf plaatsen. Maar hoe ga je daarbij te werk? Waarmee moet je rekening houden? En aan welke kosten moet je denken? In dit artikel lees je het allemaal!

Ga snel naar:
Hoe mijn waterverzachter zelf plaatsen?
Welke waterontharder kan ik zelf installeren?
Waterverzachter zelf installeren: welke prijzen?
Waterontharder zelf plaatsen of door expert?

 

 

Kan ik mijn waterverzachter zelf plaatsen?

Heb je al de nodige ervaring met leidingwerken? Of ben je zelf loodgieter? Dan kan je zeker zelf je waterontharder installeren. Wie minder kaas heeft gegeten van zo’n installatie, schakelt dan weer beter een installateur in. Want zelf aan de slag gaan, houdt deze risico’s in:

  • Kans op lekkages, schade, …: je neemt meer risico door de installatie zelf te doen. Je hebt minder kennis dan een ervaren expert en sluit iets dus mogelijk niet goed aan. Dan heb je kans op bijvoorbeeld lekkages.
  • Geen garantie: als er door een foute installatie schade optreedt in je woning, heb je geen garantie. Als je met een expert werkt, heb je deze financiële bescherming wel.
  • Zelf onderhouden: als je je waterverzachter laat installeren door een expert, kan je ook bij hem terecht voor het onderhoud. Als doe-het-zelver heb je geen laagdrempelig aanspreekpunt voor zo’n onderhoud of bij andere vragen.
  • Duurt langer: je hebt zelf minder ervaring met de installatie en dat is ook logisch. Hierdoor zal zo’n klus meer tijd in beslag nemen. Een expert kan je waterverzachter vaak al in 2 uur installeren.

Twijfel je om je waterverzachter zelf te plaatsen? Je kiest het beste voor een erkende vakspecialist. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere experts in jouw regio.

waterverzachter zelf plaatsen

 

Hoe mijn waterverzachter zelf plaatsen?

Een waterontharder zelf plaatsen is mogelijk, maar zeker niet eenvoudig. Er komen veel stappen en werkzaamheden bij kijken. Je moet op de volgende wijze te werk gaan:

  1. Locatie kiezen

    De waterverzachter moet in ieder geval in de buurt van de watermeter zitten. Ook een vlotte verbinding met de afvoer naar de riolering is belangrijk. Ook moet de ruimte groot genoeg zijn voor de waterverzachter en het zoutreservoir. Zo vul je dat reservoir makkelijk bij, verloopt het onderhoud snel, …

  2. Ruimte voorbereiden

    Je kan de gekozen plek nu vrijmaken. Zorg er hierbij voor dat je ook genoeg plaats hebt om te werken. Je moet ook zeker zijn dat het toestel stevig en waterpas kan staan.

  3. Plaatsing

    Bij de plaatsing komen heel wat stappen kijken. Je moet de waterleiding onderbreken, flexibele leidingen aansluiten, een bypass-systeem installeren en hierna de afvoer weer aansluiten. Deze werken moeten zorgvuldig gebeuren en zijn erg foutgevoelig.

  4. Zoutreservoir vullen

    Je vult het zoutreservoir met ontharderingszout in de vorm van tabletten. Dit zout heb je nodig bij de regeneratiecyclus van je ontharder. Hierbij wordt de harscilinder gespoeld met zout water en de opgevangen kalk afgevoerd naar de riolering. Het reservoir vul je tot 3 cm boven de dubbele bodem. Idealiter check je maandelijks het niveau van het zoutreservoir om geen problemen te krijgen.

  5. Waterverzachter instellen

    Test eerst de hardheid van het water voordat het door de ontharder gaat. Meestal krijg je hiervoor een testkit bij je waterontharder. Elektronische ontharders hebben een digitaal systeem waarop je dit cijfer kan invoeren. Zo regenereert het apparaat automatisch op basis van je waterverbruik én de hardheid van je water.

Twijfel je of zelf je waterverzachter plaatsen wel zo’n goed idee is? Dat is ook helemaal niet gek. Je kan ook kiezen voor een ervaren specialist. Vraag nu gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

 

Welke waterverzachter kan ik zelf installeren?

Als je veel kennis als loodgieter hebt, kan je in principe iedere soort waterverzachter zelf installeren. Maar aan te raden is het niet. Er zijn in grote lijnen 2 manieren waarop waterontharders kunnen werken:

 

OPTIE 1 = op basis van zout

Deze ontharder werkt door middel van ionenuitwisseling en zie je het meest. Het water stroomt door een harskern in de ontharder. Calciumionen en magnesiumionen worden omgewisseld voor natriumionen. Dit verzacht het water. Na een bepaalde periode moet de ontharder regenereren. De harskern wordt dan schoongespoeld met zout water en na dit proces zijn de harsbolletjes weer klaar om te ontharden.

 

OPTIE 2 = op basis van elektromagnetisme

Er zijn elektrische magneten waarmee je kalkaanslag zou moeten kunnen verminderen. Maar het is nog niet bewezen dat dit ook daadwerkelijk het geval is. De samenstelling van het water is namelijk niet anders als je zo’n magneet rond je waterleiding plaatst, waardoor kalk gewoon aanwezig blijft. Wil je écht zeker zijn van zacht water? Dan is en blijft een waterverzachter met zout de beste oplossing.

 

Waterverzachter zelf installeren: prijs

Hou je het simpel en plaats je gewoon een magneet rond je leiding? Zo’n magnetische waterverzachter koop je al vanaf 30 euro (incl. btw). Voor een waterverzachter op basis van zout starten de prijzen dan weer vanaf 700 à 900 euro (incl. btw). In de onderstaande tabel maken we even de vergelijking met de prijzen van een erkende installateur:

[table “31” not found /]

LET OP: bovengenoemde prijzen zijn slechts richtprijzen. Door meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken kom je tot de beste prijs in jouw situatie. Ontvang nu gratis en vrijblijvend meerdere offertes!

 

waterverzachter zelf installeren

 

Waterverzachter zelf plaatsen of door expert?

Kan je zelf een waterontharder installeren? Of laat je dit toch het beste over aan een vakspecialist? We bespreken beide opties hieronder.

 

OPTIE 1 = waterverzachter zelf plaatsen

Alleen als je veel ervaring hebt met waterleidingen en loodgieterswerk, kan je overwegen om zelf je waterontharder te installeren. Maar dit brengt veel risico’s en uiteindelijk ook meer kosten met zich mee. Hierdoor ontstaat er mogelijk een lekkage of een nog groter probleem. Er zijn een aantal grote risico’s om rekening mee te houden:

  • Waterverzachter op verkeerde plek: je waterontharder moet zich in de buurt van je watermeter bevinden, maar soms is dit simpelweg niet mogelijk. Een installateur kijkt in dit geval met je mee naar de opties. Ook moet je waterverzachter goed waterpas staan.
  • Waterverzachter niet geschikt voor je verbruik: de capaciteit moet goed afgestemd zijn op je waterverbruik en waterhardheid. Als de capaciteit te laag is, zijn veel onnodige spoelbeurten met zout water nodig. Dit verhoogt de kosten aanzienlijk. Als de capaciteit te hoog is, betaal je te veel voor je ontharder waardoor de terugverdientijd langer is.
  • Verkeerd type ontharder: er zijn verschillende soorten ontharders die aan te raden zijn in verschillende situaties. Als je waterverbruik stabiel is, neem je het beste een mechanische ontharder. Als dit variabel is, kan je beter kiezen voor de elektronische variant.
  • Geen of onvoldoende onderhoud: als je de ontharder zelf plaatst, schakel je het beste alsnog een specialist in om alles 1 keer per jaar goed te laten onderhouden. Anders zal je waterverzachter niet optimaal werken. De installateur reinigt en smeert de onderdelen en maakt het reservoir schoon. Let wel op, lang niet iedere expert wil een ontharder onderhouden die hij niet zelf heeft geplaatst.

 

OPTIE 2 = kiezen voor een expert

Als je zeker wil zijn van een goede installatie zonder risico’s, kies je het best voor een vakspecialist. Hierdoor werkt je waterverzachter optimaal. Ook kan je rekenen op het volgende:

  • Advies op maat: welk type heb je nodig en waar kan je deze het beste plaatsen? Een expert kan je hierover adviseren. Zo werkt alles straks precies zoals het hoort.
  • Correcte plaatsing: een expert heeft ervaring met de plaatsing en weet hoe hij alles moet aansluiten en installeren. Hierdoor is het risico op lekkages nihil. Dat scheelt weer extra zorgen.
  • Goed materiaal: een specialist werkt alleen met de beste materialen en heeft vaak ook veel meer aanbod wat betreft waterontharders. Zo ben je altijd zeker van topkwaliteit.
  • Garantie: mocht er toch iets kapot gaan of een lekkage ontstaan, dan heb je garantie. Je installateur komt je toestel dan kosteloos herstellen. Ervaren vakspecialisten geven je vaak een mooie garantietermijn. Zo kan je op je beide oren slapen.
  • Jaarlijks onderhoud: een specialist komt jaarlijks langs om een onderhoud uit te voeren aan de volledige installatie. Hierdoor werkt alles zo optimaal mogelijk. Ook gaat je waterverzachter een stuk langer mee.

Wil je zeker zijn van een goede installatie en heb je geen zin/tijd om je waterverzachter zelf te plaatsen? Kies dan voor een expert. Kom vrijblijvend in contact met meerdere experts via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs