Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterverzachter voordelen

Hoe harder je leidingwater, hoe hoger je kosten en hoe meer poetswerk. De voordelen van een waterverzachter liggen dan ook voor de hand. Dankzij zo’n toestel in huis dalen je energiekosten, gaan je huishoudelijke apparaten langer mee, heb je geen last meer van kalkaanslag, … In dit artikel gaan we dieper in op de 5 grootste voordelen van een waterverzachter!

 

Wat zijn de grote waterverzachter voordelen?

Optimaal genieten van de voordelen van zacht water? Vraag dan zeker voorstellen op maat aan bij meerdere gespecialiseerde installateurs. Zo vergelijk je vlot adviezen, prijzen, … en kies je de beste waterontharder voor jouw woning. Start je aanvraag hier!

 

1. Je spaart jaarlijks honderden euro’s uit.

Hard water kost je jaarlijks meer geld dan je denkt. Eén van de grootste voordelen van een waterverzachter is dan ook de besparing die je realiseert. Met zo’n toestel kan je elk jaar honderden euro’s uitsparen. Zo verdien je de investering in een waterontharder op termijn volledig terug. Je geniet namelijk van…

 • 20% minder energiekosten: door kalkafzetting slibben je cv-leidingen langzaam dicht. Zo moet je cv-ketel harder werken om je woning te verwarmen. Dankzij een waterverzachter kunnen je radiatoren weer optimaal warmte afgeven, waardoor je gemiddeld 20% minder energiekosten betaalt.
 • 30% langere levensduur van je huishoudelijke toestellen: ook in je vaatwasser, wasmachine, koffiezetapparaat, … zet kalk zich onvermijdelijk af. Niet alleen verbruiken ze daardoor meer elektriciteit, maar ze gaan ook sneller stuk. Dankzij zacht water kunnen die toestellen tot wel 30% langer meegaan.
 • 50% lager verbruik van zeepproducten: een van de belangrijke voordelen van onthard water is dat zeepproducten er beter in werken. Denk bv. aan waspoeder voor je wasmachine, maar ook aan vaatwastabletten, glansmiddel, … Met een waterverzachter kan je het verbruik van dergelijke zeepproducten dus verlagen met wel 50%.

 

Staat hier een nadeel tegenover?

Tegenover die lagere kosten staat natuurlijk de aankoopprijs van een waterontharder. Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Mechanische waterverzachter: € 1.000 à 1.400 (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Elektronische waterverzachter: € 1.600 à 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

BELANGRIJK: staar je niet blind op deze aanschafprijs. Je verdient je investering in een waterontharder na verloop van tijd namelijk gewoon weer terug. Benieuwd naar een prijs voor een waterverzachter op jouw maat? Vraag hier vrijblijvend voorstellen aan!

 

2. Je hebt geen last meer van kalkaanslag.

Naast het financiële aspect is 1 van de andere waterverzachter voordelen dat je geen last meer hebt van kalkaanslag. Op je kranen, je douchewand, de douchekop, je glazen uit de vaatwasser, …: met hard water krijg je telkens weer te maken met een vieze kalkafzetting. Daardoor moet je zelf regelmatig poetsen met middeltjes als:

 • chemische antikalkproducten
 • azijn
 • wasverzachter
 • karnemelk

LET OP: al deze middelen kunnen niet voorkomen dat de kalkaanslag na een tijdje weer terugkeert. Wil je een definitieve oplossing voor die kalkvorming? Dan moet je je water ontharden met een waterverzachter. Enkel door de oorzaak van de kalkaanslag aan te pakken, ben je er voorgoed van verlost.

 

Staat hier een nadeel tegenover?

Eigenlijk niet, tenzij je kiest voor een waterverzachter zonder zout en afvoer. De doeltreffendheid van bv. magnetische waterverzachters is tot op vandaag namelijk onvoldoende bewezen. Kortom, wil je echt korte metten maken met die terugkerende kalkaanslag? Dan moet je kiezen voor een waterverzachter met zout. Enkel deze toestellen zetten je harde water om in zacht water.

Vrijblijvend offertes ontvangen? Via onze offerteservice kom je in contact met meerdere waterontharder installateurs. Zo krijg je vrijblijvend advies en prijzen op maat om een doordachte keuze te kunnen maken. Start je aanvraag hier!

 

3. Je waterverzachter is snel geplaatst.

waterverzachter voordelen

Genieten van de voordelen van zacht water? Dat kan erg snel. Op een paar uurtjes kan een gespecialiseerde installateur je toestel al plaatsen. Hij volgt daarbij de volgende stappen:

 • STAP 1 = locatie bepalen: een vakman plaatst je toestel doorgaans op de plek waar de waterleiding je woning binnenkomt (vlak na de watermeter). Hij let er ook op dat je waterontharder vlot bereikbaar is, niet in de buurt van een warmtebron staat, …
 • STAP 2 = bypass installeren: dankzij zo’n bypass kan je je waterverzachter uitschakelen zonder de watertoevoer te onderbreken. Zo kan je bv. je planten water geven met hard water.
 • STAP 3 = waterverzachter aansluiten: een installateur sluit 2 slangen aan op je toestel. De eerste aansluiting dient om het harde water in je toestel te laten lopen. Via de andere slang loopt het zachte water van je waterontharder naar de leidingen in je woning.
 • STAP 4 = afvoer aansluiten: een volgende stap is het aansluiten van je toestel op een afvoer. Zo kan het zoute spoelwater van je waterontharder verdwijnen naar de riolering.
 • STAP 5 = overloop aansluiten: is het waterniveau in het zoutvat te hoog? Dan moet dat water kunnen weglopen naar de riolering. Daarom sluit de installateur ook een overloopslang aan op de afvoer.

 

Staat hier een nadeel tegenover?

Een magnetische waterontharder kan je vlot zelf installeren, maar een duurzame waterverzachter met zout niet. Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing zonder risico op een slechte werking, lekkages, …? Dan moet je de arbeidskosten van een vakman betalen. Gelukkig gaat die montage zo snel dat deze plaatsingskosten best meevallen. Is je woning bovendien minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw.

Installateurs in je buurt contacteren? Je kan gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen via onze offerteservice.

 

4. Je geniet van een zachtere huid en glanzend haar.

Zacht water houdt je huid soepel en zacht. Kalkdeeltjes kunnen de natuurlijke beschermlaag op onze huid namelijk op termijn wegschuren. Ook je haar zal er minder dof uitzien en zijn mooie glans behouden. Vooral voor mensen met huidproblemen als eczeem of psoriasis is onthard water belangrijk om hun symptomen te verminderen. Bovendien bespaar je ook op verzorgingsproducten als huidcrèmes, conditioners, …

 

Staat hier een nadeel tegenover?

Eigenlijk niet. Zacht water is uiteraard geen geneesmiddel tegen bepaalde huidaandoeningen, maar het droogt je huid wel degelijk minder uit dan hard water. Zonder kalk kunnen de natuurlijke oliën van je eigen lichaam namelijk je huid en haar mooi soepel en zacht houden. Zo voel je je letterlijk en figuurlijk beter in je vel.

Interesse in een waterverzachter? Vraag dan zeker vrijblijvend voorstellen aan bij meerdere installateurs in je buurt. Adviezen, prijzen, … vergelijken is de beste garantie op een goede keuze tegen een correcte prijs. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw situatie!

 

5. Je draagt bij aan een beter leefmilieu.

De verschillende voordelen van een waterverzachter zorgen nog voor een extra troef. Door zo’n toestel te laten installeren, doe je ook een stevige duit in het zakje van het milieu. Vanwaar die ecologische voordelen van een waterontharder? Een overzicht:

 • Je stoot minder CO2 uit vanwege een efficiëntere cv-installatie met een hoger rendement.
 • Je verbruikt minder zeepproducten als waspoeder, vaatwastabletten, …
 • Je huishoudelijke toestellen moet je minder snel vervangen, met minder afval tot gevolg.
 • Je moet niet langer poetsen met chemische antikalkproducten.

 

Staat hier een nadeel tegenover?

De milieuvriendelijkheid van een waterverzachter staat als een paal boven water. Alleen lost zo’n waterontharder die beloftes enkel in als het om een toestel op maat gaat. Kortom, een je helpt onze planeet enkel een handje als je kiest voor een waterverzachter met zout op maat van jouw waterverbruik en de waterhardheid in jouw regio. Met een elektronisch toestel verbruik je bovendien ook minder zout en water dan met een mechanische variant.

Hoe ben ik zeker van een waterontharder op maat? Een gespecialiseerde installateur zorgt voor het juiste type toestel met de juiste capaciteit, afgestemd op jouw situatie. Zo ben je zeker van een optimale werking en dito rendement. Contacteer vrijblijvend installateurs!

 

 

CONCLUSIE: is een waterverzachter een goede investering?

voordelen waterverzachter

Absoluut, de voordelen van een waterverzachter zijn overduidelijk. Je bespaart in de eerste plaats flink op je energiekosten én zeep- en schoonmaakproducten. Maar naast minder kosten moet je ook veel minder poetsen in huis en geniet je ook nog eens van een glanzende huid en haar.

En zijn er ook nadelen aan een waterontharder? Tegenover de voordelen staat natuurlijk wel de investeringskost in een toestel met zout. Want dat is het enige type waterontharder dat efficiënt je hard water omzet in zacht water. Gelukkig verdien je die gemaakte kosten op termijn gewoon weer terug door je jaarlijkse besparing met je waterverzachter.

Interesse in een waterverzachter voor jouw woning? Een installateur komt eerst bij je langs om je waterverbruik en -hardheid te analyseren. Daarna stelt hij een waterverzachter op maat voor en hij plaatst die correct en efficiënt. Zo geniet je snel van de voordelen van zacht water. Je kan gratis en vrijblijvend installateurs in je buurt contacteren via het onderstaande offerteformulier:

 

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs