Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Mechanische waterverzachter

Om het water in je woning kalkvrij te maken, laat je best een waterverzachter installeren. Is je waterverbruik het hele jaar door stabiel? Dan is een mechanische waterverzachter een goede keuze. Hoe dit type waterontharder werkt, welke voor- en nadelen er zijn, wat de kostprijs is en hoe je zo’n mechanische waterverzachter installeert, ontdek je hier.

Ga snel naar:
Welke voordelen en nadelen?
Prijs mechanische waterverzachter
Plaatsing mechanische waterontharder
Zelf plaatsen of installateur inschakelen?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is een mechanische waterverzachter?

Een mechanische waterverzachter voorkomt kalkvorming in je waterleidingen, op je kranen en in je huishoudelijke apparaten. De harscilinder in zo’n toestel wisselt magnesium- en kalkionen met natriumionen en zet zo hard water om in zacht water. Een mechanische waterverzachter wordt op vaste tijdstippen gespoeld met zout water (regeneratie) om de kalk en het magnesium uit de cilinder te verwijderen. Je kan kiezen voor een mechanische waterverzachter als:

 • je waterverbruik doorheen het jaar stabiel is.
 • je een toestel zoekt dat heel gemakkelijk is in gebruik.
 • je op zoek bent naar een milieuvriendelijke waterontharder.

Ben je van plan een waterontharder te installeren? Vraag dan eerst verschillende prijsvoorstellen aan bij installateurs actief in jouw buurt. Op basis hiervan kan je niet alleen tarieven, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken en een weloverwogen keuze maken. Start hier jouw aanvraag.

mechanische waterverzachter

 

Voor- en nadelen mechanische waterverzachter

Naast mechanische waterverzachters bestaan er ook elektronische waterverzachters. Om een doordachte keuze te maken tussen beide types waterverzachters, zetten we graag de voor- en nadelen van een mechanische waterontharder op een rijtje:

 

Voordelen mechanische waterverzachter (vs. elektronisch)

 • Goedkoper in aankoop: omdat een mechanische waterverzachter minder technologie bevat dan een elektronische, is hij ook goedkoper in aanschaf.
 • Minder kans op defecten: minder technologische snufjes betekent ook minder kans op technische storingen of defecten.
 • Eenvoudig in gebruik: een mechanische waterverzachter bevat weinig software en is dan ook eenvoudig te bedienen.
 • Milieuvriendelijk: de energie die een mechanische waterverzachter nodig heeft, komt niet uit stroom, maar uit waterdruk in de leidingen. Je hebt met andere woorden geen elektriciteit nodig om je mechanische waterverzachter te laten werken.
 • Plaatsingsvrijheid: omdat dit type waterverzachter niet op elektriciteit werkt, heb je een grotere keuze om hem te plaatsen waar je wil. Je moet namelijk geen rekening houden met stroompunten.

 

Nadelen mechanische waterverzachter (vs. elektronisch)

 • Niet volumegestuurd: een elektronische waterverzachter start zijn regeneratie op basis van het volume verbruikt water. Bij een mechanische waterverzachter gebeurt de regeneratie altijd na een vaste periode. Ook wanneer het nog niet echt nodig is.
 • Groter water- en zoutverbruik: doordat een mechanische waterontharder op vaste tijdstippen regenereert, gebeurt dit soms ook als de harscilinder nog niet verzadigd is. Op die manier verbruik je meer water en regeneratiezout dan nodig is.
 • Geen extra opties: een elektronische waterverzachter kan je instellen naar wens, geeft aan wanneer het zout op is, … Bij een mechanische waterverzachter zijn die extra opties niet mogelijk.

 

Welk type waterverzachter kies ik het best?

Twijfel je tussen een mechanische en een elektronische waterverzachter? Dan baseer je je keuze het best op je waterverbruik:

 • Variabel waterverbruik = elektronisch: bij een elektronisch toestel gebeurt de regeneratie op basis van je waterverbruik, waardoor je onnodige spoelingen voorkomt. Kortom, je verbruikt enkel het zout, het water en de energie die nodig zijn om je waterverzachter optimaal te laten werken.
 • Stabiel waterverbruik = elektronisch of mechanisch: beide opties zijn mogelijk. Een elektronische waterverzachter werkt wel nauwkeuriger omdat de regeneratie volume- en niet tijdsgestuurd is.

Een waterverzachter laten installeren? Op basis van jouw waterverbruik geeft een installateur je advies op maat rond het meest aangewezen type waterontharder. Vraag gratis voorstellen aan bij meerdere installateurs via onze offerteservice.

 

Prijs mechanische waterverzachter

Welke kostprijs mag je verwachten als je een waterverzachter laat plaatsen? Onderstaand overzicht geeft je een indicatie van de richtprijzen bij een gemiddeld waterverbruik van 4 personen:

Type waterverzachterGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Elektronische waterverzachter€ 1.600 - 2.000
Mechanische waterverzachter€ 1.000 - 1.400

LET OP: dit overzicht vermeldt enkel de richtprijzen. Het prijsvoorstel van installateurs kan hiervan afwijken, afhankelijk van welke kostenposten er zijn opgenomen in hun offertes. Om een precies beeld te krijgen van de kostprijs op maat van jouw project, kan je gebruik maken van onze gratis offerteservice en zo vrijblijvend voorstellen ontvangen van 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

mechanische waterverzachter voorbeeld

 

Hoe mechanische waterontharder plaatsen?

Om een idee te krijgen van de uit te voeren werken, kan je hieronder het stappenplan bekijken dat een vakman volgt wanneer hij jouw mechanische waterverzachter komt installeren:

 1. Locatie bepalen

  Voor de installateur aan de klus kan beginnen, moet hij eerst de geschikte locatie voor je waterverzachter bepalen. De installateur plaatst het toestel meestal waar de waterleiding de woning binnenkomt, vlak na de watermeter. Hij houdt er ook rekening mee dat het toestel goed bereikbaar blijft en niet te dicht tegen een warmtebron staat.

 2. Bypass installeren

  Als tweede stap installeert de vakman een bypass op de leiding. Dit doet hij door een stukje van de leiding te verwijderen (door te slijpen of een tussenstuk los te koppelen). Met een bypass kan je de waterverzachter later uitschakelen zonder daarbij de watertoevoer te onderbreken. Dit is handig wanneer je bv. het kinderzwembad in de zomer wil vullen of de planten in de tuin wil besproeien.

 3. Waterverzachter installeren

  Nu sluit de vakman de waterverzachter of waterontkalker aan. Hij houdt hierbij rekening met 2 aansluitingen: de aanvoer- en de retourslang. Via de aanvoerslang wordt hard water van de bypass naar de waterverzachter gebracht. De retourslang zorgt er op zijn beurt voor dat het zachte water in de kranen terechtkomt.

 4. Afvoer waterverzachter aansluiten

  Nu de mechanische waterverzachter geïnstalleerd is, zal de vakman de afvoer aansluiten op het toestel. Zo komt het zoute spoelwater na het regenereren in de riolering terecht.

 5. Overloop aansluiten

  Elke waterverzachter is voorzien van een overloopaansluiting. Dat is een soort veiligheid voor wanneer er iets fout zou lopen en het waterniveau in het zoutvat te hoog wordt. Dankzij de overloopaansluiting kan het overtollige water dan worden afgevoerd naar de riolering.

 6. Waterverzachter eerste keer opstarten

  Wanneer alle voorgaande stappen zijn afgerond, kan de installateur de waterverzachter opstarten. Hierbij gaat hij als volgt te werk:

  1. Bypasskraan openen
  2. Aanvoer- en retourslang sluiten
  3. Aftapkraan openen en bypass sluiten
  4. Aanvoer- en retourslang openen
  5. Waterniveau in de waterverzachter controleren

BELANGRIJK: een mechanische waterverzachter installeren, is duidelijk een complexe klus die je best overlaat aan een gespecialiseerde vakman. Op zoek naar een installateur actief in je buurt? Vraag vrijblijvend verschillende prijsvoorstellen aan via onze offerteservice.

 

Zelf plaatsen of installateur inschakelen?

Je wil een mechanische waterverzachter installeren. Maar wat doe je nu het best: ga je zelf aan de slag of roep je toch de hulp in van een professional?

 

OPTIE 1: zelf mechanische waterverzachter plaatsen

Om plaatsingskosten te drukken, overweeg je misschien om zelf je mechanische waterverzachter te installeren. Aangezien een vakman zo’n toestel snel plaatst, zal je op deze kostenpost echter weinig winst boeken. Daarnaast moet je ook zelf al het materiaal aankopen aan 21% btw. Kies je voor een vakman? Dan betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en arbeidskosten.

Plaats je je mechanische waterverzachter zelf? Dan loop je ten slotte ook het risico op fouten bij de installatie. Bovendien ben je niet financieel beschermd tegen de extra kosten door zo’n foutieve plaatsing.

 

OPTIE 2: mechanische waterverzachter laten plaatsen

Een professionele installateur van waterverzachters heeft voldoende kennis en ervaring op zak om jouw project snel en kundig af te werken. Je kan o.a. rekenen op:

 • Advies op maat: een professionele installateur geeft antwoord op al jouw vragen en geeft je advies over de beste waterontharder op maat van jouw project.
 • Snelle en correcte plaatsing: een vakman heeft alle expertise in huis om jouw mechanische waterverzachter snel en correct te plaatsen. De installatie neemt meestal maar 1 à 2 uur in beslag.
 • Garantie: laat je je mechanische waterontharder door een vakman plaatsen? Dan kan je rekenen op de wettelijke garantie. Gaat er tijdens de garantieperiode toch iets mis met je waterverzachter? Dan ben je financieel beschermd.
 • Eenzelfde aanspreekpunt: achteraf kan je met al je vragen terecht bij je vakman rond het onderhoud, werking, … van je toestel. Het is niet evident om een vakman te vinden die het onderhoud van een waterverzachter verzorgt die hij niet zelf heeft geplaatst.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar op het moment dat je de werken laat uitvoeren? Dan kan je rekenen op het verlaagde btw-tarief van 6% op de arbeids- en materiaalkosten.

CONCLUSIE: door de complexiteit van de klus roep je beter de hulp in van een ervaren installateur om je mechanische waterverzachter te laten plaatsen. Zo ben je zeker dat je toestel geïnstalleerd is volgens de regels van de kunst en dat je waterverzachter optimaal zal werken. Wil je graag gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij experts actief in je buurt? Dat kan via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs