Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs waterverzachter 2024

Een waterverzachter is een slimme investering. Je wilt hem tenslotte kopen om je huishoudapparaten die water verbruiken een langere levensduur te geven. Om het kostenplaatje in jouw voordeel te laten uitdraaien moet je dan ook goed stilstaan bij de kostprijs van een installatie en het onderhoud. Ontdek hier alles over de prijzen van waterverzachters in 2024 en de factoren die de prijzen beïnvloeden.

 

Wat kost een waterverzachter gemiddeld in 2024?

Voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik bedraagt de prijs voor een waterverzachter met zout gemiddeld € 1.000 à 2.000 (excl. btw en incl plaatsing). De exacte prijs is daarbij afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort waterverzachter, de capaciteit, … (zie verderop in dit artikel).

Interesse in een waterverzachter en benieuwd naar de exacte prijs op maat van jouw project?
Vergelijk gratis offertes van installateurs.

 

 

Factor 1: Type waterverzachter

De eerste belangrijke factor die de kostprijs van je waterverzachter gaat bepalen, is de sturing en de werkwijze van het systeem. Hier onderscheiden we twee groepen: de mechanische en elektronische waterverzachters.

  • Een mechanische waterontharder doet een spoeling met zout na een bepaalde periode of nadat een bepaald volume water is verbruikt. Dit toestel werkt op waterdruk, waardoor je bijkomende elektriciteitskosten vermijdt. Door deze eenvoudige werking van dit type waterverzachter ligt de prijs zo’n 20% lager dan die van elektronische modellen. Instapmodellen zijn al verkrijgbaar vanaf 700 euro. Vraag hier jouw prijs op maat aan.
  • Een elektronische waterverzachter wordt, zoals zijn naam al doet vermoeden, elektronisch gestuurd. Dit maakt het mogelijk te werken met diverse tijdprogramma’s, opvolging van het waterverbruik en zoveel meer. Het voordeel van deze slimme besturing is dat er minder zout en water verbruikt wordt en dat er geen onnodige spoelingen gebeuren. Hierdoor spaar je op jaarbasis al snel enkele tientallen euro’s uit. De prijzen van elektronisch gestuurde waterverzachters beginnen ongeveer bij 900 euro. Vraag hier jouw prijs op maat aan.

 

In onderstaande tabel vind je nog eens de belangrijkste vergelijkingspunten tussen beide types:

Mechanische waterverzachterElektronische waterverzachter
VerbruikWerkt op waterdruk, geen elektriciteitskostenVerbruikt elektriciteit
RegeneratieNa bepaalde periode (tijdgestuurd) of na bepaald watervolume (volumegestuurd)Verschillende programma's mogelijk, aan te passen aan verbruik
OnderhoudMinder onderhoudskostenDuurder onderhoud bij schade aan elektrische onderdelen
PrijzenVanaf +/- 700 euro (incl. btw, excl. plaatsing)Vanaf +/- 900 euro (incl. btw, excl. plaatsing)

 

Conclusie: welk type waterverzachter kopen?

Ga je geregeld op reis, heb je soms gasten op bezoek of is je waterverbruik erg variabel volgens de seizoenen, dan kies je best voor een elektronische waterverzachter. De hogere prijs voor de besturing zal hier al snel zijn nut bewijzen en heel wat uitsparen op lange termijn.

Ben je dan weer honkvast en hou je vast aan bepaalde rituelen, dan koop je beter een mechanische waterontharder die op vaste tijdstippen of na een bepaald verbruikt watervolume gaat regenereren.

Een professional kan je advies geven over de beste waterverzachter voor jouw situatie. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor de plaatsing van een waterverzachter. Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij professionele plaatsers van waterontharders.

 

kostprijs onderhoud waterontharder

 

Factor 2: Prijs van het onderhoud

Een tweede belangrijke factor is de prijs van het onderhoud. Heel wat firma’s verkopen hun waterverzachters aan scherpe prijzen om nadien geld te verdienen aan onderhoudscontracten en de verkoop van zout. Op zich is hier niets mis mee maar als consument kies je natuurlijk best voor de voordeligste aanbieder!

Bij sommige firma’s is het dus mogelijk een onderhoudscontract af te sluiten. Als je hierop ingaat, ligt de kostprijs van de installatie van de waterverzachter doorgaans een pak lager, maar je bent dan wel gebonden aan hetzelfde bedrijf voor het onderhoud van het toestel. Om nadien niet voor verrassingen te komen te staan, vraag je best een duidelijk contract dat de prijs voor het onderhoud vastlegt en bepaalt welke kosten onder het contract vallen. Sommige aanbieders zullen met een onderhoudscontract ook de garantieduur verlengen.

Bij een onderhoudsbeurt worden alle waarden gecontroleerd op de aanwezigheid van bacteriën en ook de waterhardheid wordt gemeten. Om de service compleet te maken worden er ook zout en reinigingsmiddel aangeboden. Dit is echter geen verplichting. Je kan het zout voor de waterontkalker ook gerust in een lokale doe-het-zelfzaak kopen als je de prijs te hoog vindt.

De prijzen voor een onderhoud van een waterverzachter beginnen ongeveer bij 60 euro, maar als er onderdelen moeten vervangen worden, lopen de kosten uiteraard al snel op. Meer informatie over het onderhouden van waterontharders vind je in dit artikel.

 

Factor 3: Volume van de waterverzachter

Het volume van de waterverzachter moet afgestemd worden op de hoeveelheid water die verbruikt wordt. Een te kleine waterverzachter zal onnodig veel moeten spoelen terwijl een overgedimensioneerde te veel zout zal verbruiken omdat hij te veel water onthardt. Welk volume je nodig hebt, wordt berekend op basis van het aantal personen en het gemiddelde waterverbruik. Ontdek met welke andere factoren je rekening moet houden voor het kiezen van de beste waterontharder.

De watermeter bepaalt de waterdoorstroom in huis en dus is de capaciteit hiervan ook belangrijk; deze capaciteit mag die van de waterverzachter niet overstijgen, anders kan dit tot verlies van watergebruik leiden.

 

Factor 4: BTW

Ook niet onbelangrijk is de BTW. Gaat het om een privéwoning ouder dan 10 jaar, dan kom je voor het laten installeren van een waterontharder door een erkend aannemer in aanmerking voor het lage BTW-tarief van 6%. Bij een woning jonger dan 10 jaar of als doe-het-zelver betaal je het standaard BTW-tarief van 21%. Dit kan een groot verschil maken op de eindfactuur! Lees hier meer over de installatie van een waterverzachter.

 

CONCLUSIE: gemiddelde prijs voor een waterverzachter

Zoals je gemerkt zal hebben, zijn diverse factoren bepalend om een exacte prijs te plakken op de installatie van je waterverzachter. Voor een instapmodel mag je rekenen op prijzen vanaf 700 euro. Voor de plaatsing van een waterontharder in een woning van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik kan je gemiddeld gesproken rekenen op een prijs tussen 1.000 en 2.000 euro.

TIP: natuurlijk speelt naast bovengenoemde factoren de door jou gekozen installateur ook een belangrijke rol bij het berekenen van de kosten. Daarom is het aangeraden om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven die waterverzachters plaatsen. Op die manier kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding ontdekken.

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs