Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterverzachter zonder afvoer

De meeste waterverzachters werken met zout. Die hebben een afvoer nodig om het zoute spoelwater naar de riool te leiden. Er zijn daarnaast ook waterverzachters zonder afvoer op de markt. Hoe werken beide opties precies? Hoeveel betaal je voor een waterverzachter met of zonder afvoer? En wat is uiteindelijk de beste keuze? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: Waterverzachter zonder afvoer
OPTIE 2: Waterverzachter met afvoer
CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?
Vergelijk waterverzachter offertes

 

 

Waterverzachter zonder afvoer of met afvoer?

Waarin verschilt een waterverzachter zonder afvoer van een met afvoer? De 2 belangrijkste verschillen:

1) Een waterverzachter zonder afvoer werkt NIET met zout: daarom is het ook niet nodig om zout spoelwater af te voeren naar de riolering. Een waterverzachter zonder afvoer heeft dus een andere werking dan een waterverzachter met afvoer of zout. Let op: die werking is niet altijd effectief bewezen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat waterverzachters met zout het meest betrouwbaar zijn.

2) Een waterverzachter zonder afvoer zet hard water NIET om in zacht water: in plaats daarvan zorgen deze toestellen ervoor dat kalk in het water blijft rondzweven en zich niet afzet op je leidingen. Hoe ze dat doen, hangt af van toestel tot toestel.

Twijfel je tussen een waterverzachter met of zonder afvoer? Laat je dan het meest geschikte toestel adviseren door een professionele installateur van waterverzachters. Ontvang advies op maat.

 

OPTIE 1: Waterverzachter zonder afvoer

Uit welke soorten waterverzachters zonder afvoer kan je kiezen? En hoeveel kosten ze? Hieronder lichten we de verschillende mogelijkheden toe met hun prijzen.

 

Soorten waterverzachters zonder afvoer

Er zijn verschillende waterverzachters zonder (riool)afvoer op de markt. We zetten de vaakst voorkomende toestellen kort op een rij:

 1. Waterverzachter met CO2-injectie

  Dit toestel injecteert een kleine hoeveelheid CO2-gas in het water als het door het systeem stroomt. Door een chemische reactie lost de kalk op in het water en kan het zich niet afzetten op je leidingen. Een installateur plaatst deze CO2 waterontharder zonder afvoer tussen 2 leidingen en koppelt het dan aan een CO2-fles.

 2. Waterverzachter met zinken anode

  Dit toestel bestaat uit een actieve zinkanode met een zeer hoge zuiveringsgraad. Door een elektrochemische reactie tussen die anode en de metalen behuizing hecht de kalk zich rond het vrijgekomen zinkion. Zo voorkomt deze waterontharder zonder afvoer dat de kalk zich afzet op je leidingen. Dit gepatenteerde tussenstuk van ION Duitsland (Aquabion) is snel en makkelijk op je waterleidingen te monteren.

 3. Waterverzachter met polyfosfaten

  Dit kleine toestel werkt met een patroon met polyfosfaatzouten waardoor het water stroomt. Die zouten mengen zich met het calcium en magnesium, waardoor kalk zich niet afzet op je leidingen. Je kan een waterverzachter met polyfosfaten makkelijk tussen 2 leidingen laten plaatsen.

 4. Magnetische waterverzachter

  Dit kleine toestel creëert een magnetisch veld dat de kalk in het water kristalliseert. Zo stroomt de kalk mee met het water in plaats van zich af te zetten op je leidingen. Let op: de werking van een magnetische waterontharder zonder afvoer is nooit effectief bewezen. Je bevestigt zo’n magneet gewoon rond de buizen van je waterleiding. Aangezien de plaatsing erg eenvoudig is, kan je dit type ontharder gemakkelijk online kopen en zelf installeren.

TIP: een professionele installateur informeert je uitgebreid over alle mogelijkheden. Om zeker te zijn van een optimale werking van je waterverzachter, gaat hij ook altijd na of een toestel met zout geen betere keuze is. Vind een installateur in jouw regio.

 

Prijs waterverzachter zonder afvoer

De prijs van een waterverzachter zonder afvoer hangt vooral af van het type toestel. Enkele richtprijzen:

Soort waterverzachter zonder afvoerPrijs
(excl. btw en plaatsing)
Waterverzachter met CO2-injectie€ 1.500 à 2000
Waterverzachter met zinken anode € 500 à 1.500
Waterverzachter met polyfosfaten€ 100 à 150
Magnetische waterverzachter€ 30 à 500

BELANGRIJK: de prijzen voor waterontharders zonder afvoer kunnen verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen, adviezen… vergelijken? Vraag dan offertes aan bij meerdere installateurs in je buurt via onze offerteservice.

 

Is een waterverzachter zonder afvoer doeltreffend?

De meeste waterontharders zonder afvoer zijn goedkoper dan toestellen met afvoer. Maar zijn ze ook doeltreffend? Uit onderzoek blijkt alvast van niet. Enkel waterverzachters met CO2-injectie zouden in de buurt komen van de betrouwbaarheid van waterverzachters met afvoer. Ze zijn wel een pak duurder.

CONCLUSIE: wil je zeker zijn van een optimale ontkalking en dus lagere stookkosten en huishoudtoestellen met een langere levensduur? Dan kies je nog altijd beter voor een waterverzachter mét afvoer. Ontvang advies en prijzen op maat via de offertepagina.

 

waterverzachter zonder afvoer of met afvoer
Voorbeeld van waterverzachter met afvoer

 

OPTIE 2: Waterverzachter met afvoer

Uit welke soorten waterverzachters met afvoer kan je kiezen? En hoeveel kosten ze? Hieronder lichten we de verschillende mogelijkheden toe met hun prijzen.

 

Soorten waterverzachters met afvoer

Waterverzachters met afvoer kunnen we opdelen in 2 grote types, afhankelijk van het verbruik en de manier waarop de harscilinder wordt schoongespoeld met zout water (regeneratie). We zetten ze even op een rij:

 1. Mechanische waterverzachter

  Dit type toestel werkt op waterdruk en verbruikt dus geen elektriciteit. De regeneratie met zout water gebeurt op bepaalde tijdstippen, zonder rekening te houden met je waterverbruik. Mechanische waterverzachters zijn vooral aangeraden als je waterverbruik het hele jaar door vrij stabiel is.

 2. Elektronische waterverzachter

  Dit type toestel werkt wel op elektriciteit. De regeneratie met zout water gebeurt volumegestuurd, nadat er een bepaalde hoeveelheid water is verbruikt. Zo vermijd je onnodige spoelingen en bespaar je op je energiefactuur en op regeneratiezout. Elektronische waterverzachters zijn vooral aangeraden als je waterverbruik variabel is (vaak op reis, vaak gasten over de vloer…).

TIP: een professionele installateur informeert je over de verschillende mogelijkheden en adviseert je het beste toestel op basis van je woonsituatie. Vind een installateur in jouw regio.

 

Prijs waterverzachter met afvoer

De prijs van een waterverzachter met afvoer hangt vooral af van het type toestel en je waterverbruik. Enkele richtprijzen:

Soort waterverzachter met afvoerPrijs
(excl. btw, incl. plaatsing)
Mechanische waterverzachter€ 1.000 à 1.400
Elektronische waterverzachter€ 1.600 à 2.000

BELANGRIJK: je kan de prijs van een waterverzachter drukken door gebruik te maken van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% (indien je woning ouder is dan 10 jaar). Wil je snel en gericht prijzen en adviezen vergelijken? Ontvang gratis offertes van installateurs in je buurt.

 

Is een waterverzachter met afvoer doeltreffend?

In tegenstelling tot waterverzachters zonder afvoer is de doeltreffendheid van waterverzachters met afvoer wél bewezen. Toestellen met afvoer kunnen de kalkafzetting op je waterleidingen met maar liefst 90% verminderen.

TIP: voor een optimale werking heeft een waterverzachter met afvoer om de 1 à 2 jaar een onderhoud nodig. Dat kost € 60 à 80 (incl. btw). Ook daarvoor kan je terecht bij je installateur. Vergelijk prijzen voor een waterontharder onderhoud.

 

CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

Waterverzachters zonder afvoer zijn doorgaans goedkoper en hebben ook weinig tot geen onderhoud nodig. Maar daar staat tegenover dat hun werking onvoldoende bewezen is. Enkel waterverzachters met CO2-injectie komen qua doeltreffendheid en betrouwbaarheid enigszins in de buurt van waterverzachters met afvoer, maar zijn doorgaans wel duurder. Kortom, wil je kalkafzetting op je leidingen doortastend aanpakken? Dan kies je best voor een waterverzachter met afvoer!

TIP: op zoek naar een professionele installateur van waterverzachters? Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij vakmannen actief in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs