Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Magnetische waterverzachter

Om je water te verzachten zijn er tal van oplossingen beschikbaar. Een van die methodes is de magnetische waterverzachter. Zo’n anti kalk magneet plaats je rond je waterleidingen om te vermijden dat kalk zich op je leidingen zet. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen ervan? Wat is de prijs? En is zo’n magneet even betrouwbaar als een waterverzachter met zout? Ontdek het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- & nadelen magnetische waterverzachter
Wat kost een antikalk magneet?
Magneet of waterverzachter met zout?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Hoe werkt een magnetische waterverzachter?

Magnetische waterverzachters bestaan uit een magneet die je rond de hoofdleiding plaatst. Het magnetische veld dat hierdoor ontstaat, verhindert dat het calcium en magnesium in het stromende water kunnen binden. Magnetische waterverzachters zorgen er zo voor dat kalk zich moeilijker op je leidingen kan afzetten, maar verzachten je water dus eigenlijk niet. Kortom, ze halen kalk niet uit het water, wat wel het geval is bij waterverzachters met zout.

Hoe kies ik de meest efficiënte waterverzachter? Een erkend installateur kan je adviseren over de beste keuze, rekening houdend met jouw persoonlijke situatie. Zo vind je zeker de meest geschikte waterverzachter voor een correcte prijs. Ontvang offertes van meerdere installateurs.

 

Voor- en nadelen magnetische waterverzachter

Een magnetische waterontharder heeft verschillende voordelen en nadelen. We zetten hieronder de belangrijkste even op een rij:

 • Goedkoop: een anti-kalk magneet is 1 van de goedkoopste waterverzachters. Verderop in dit artikel vind je meer informatie over de prijs voor een magnetische waterontharder.
 • Milieuvriendelijk: om je water te ontharden met een magneet is geen stroom nodig. Bovendien blijft de samenstelling van het stromende water onaangetast en komt er dus geen zout in het afvalwater terecht.
 • Snel en eenvoudig te installeren: magnetische waterverzachters zijn kleine toestellen die je in slechts enkele minuten rond je leiding kan plaatsen.
 • Geschikt voor alle leidingen: antikalk magneten kan je plaatsen op alle leidingsoorten. Daarbij zijn deze toestellen ook erg compact, wat ze geschikt maakt voor alle thuisinstallaties.
 • Weinig tot geen onderhoud: in tegenstelling tot andere waterverzachters heeft een antikalk magneet amper onderhoud nodig. Dat bespaart je dus ook onderhoudskosten!

 

 • Verwijdert kalk niet uit het water: magnetische waterverzachters zijn oplossingen zonder zout of afvoer. De magneet zorgt ervoor dat magnesium en calcium zich niet kunnen binden, maar de kalk blijft wel aanwezig in het water.
 • Werking is niet bewezen: hoewel al meerdere onderzoeken zijn uitgevoerd naar een magneet als waterontharder, is er onvoldoende bewijs over de werking ervan. Daarbij tonen de onderzoeken aan dat voor een effectieve werking een voldoende sterk magnetisch veld nodig is. Maar zulke sterke magneten zijn vaak niet beschikbaar op de markt.
 • Werkt alleen bij stromend water: een ontharder magneet kan enkel kalkaanslag voorkomen in stromend water. Zodra er stilstaand water in de leiding komt, verliezen de kalkdeeltjes hun negatieve lading en kunnen ze dus wel binden.

 

Op zoek naar de beste waterverzachter?

Ben je op zoek naar een waterverzachter, maar twijfel je welk type het meest geschikt is voor jou? Vraag dan zeker advies aan een professionele installateur. Deze kan je uitgebreid informeren over de verschillende types waterontharders en helpt je bij de juiste keuze. Vergelijk vrijblijvend offertes en prijsvoorstellen.

 

Prijs magnetische waterverzachter

Antikalk magneten zijn veruit het goedkoopste type waterverzachters op de markt. Je vindt deze magnetische toestellen al vanaf 30 euro (excl. btw). De prijzen kunnen wel sterk verschillen afhankelijk van het type en de sterkte van de magneet. Zo kan die kost oplopen tot 400 à 500 euro (excl. btw). Benieuwd naar de mogelijkheden? Ontdek ons aanbod magnetische waterverzachters.

LET OP: voor een goede werking heb je een magneet nodig die sterk genoeg is. Daarnaast zijn er ook tal van andere oplossingen beschikbaar. Waterverzachters met zout worden vaak als het meest betrouwbare type beschouwd. Je laat je bij je keuze voor een waterverzachter daarom best adviseren door een professionele installateur. Start je offerteaanvraag.

 

Magneet of waterverzachter met zout?

magnetische waterverzachter

Naast de anti kalk magneet bestaan er ook waterverzachters met zout. Deze zetten de calcium- en magnesiumionen in het water om naar natriumionen. Die ionenwisseling maakt je water zacht. Maar welk type waterverzachter werkt nu het beste? We bespreken beide opties:

 

OPTIE 1: magnetische waterverzachter

Magnetische waterontharding is goedkoop, milieuvriendelijk en vereist weinig onderhoud. Daartegenover staat wel dat magneten je water eigenlijk niet zacht maken. Ze vermijden enkel dat kalk zich afzet op je leidingen. En zelfs dat effect is niet gegarandeerd. Bovendien verandert er niks aan de samenstelling van het water en blijven kalkdeeltjes aanwezig in je leidingen. Daarom gaat de voorkeur vaak naar waterverzachters met zout voor een optimaal resultaat.

 

OPTIE 2: waterverzachter met zout

Waterverzachters met zout krijgen vaak positievere beoordelingen omdat ze hard water zacht maken. Dat doen ze door calcium- en magnesiumionen met hars en zout om te zetten in natriumionen. Dit type waterverzachter werkt ook met een afvoer om het zoute water af te voeren naar de riool. Er bestaan 2 types waterverzachters met zout waaruit je kan kiezen:

 1. Mechanische waterverzachter: dit toestel werkt niet op elektriciteit, maar op waterdruk. Na een bepaalde tijd spoelt een mechanische waterverzachter het water automatisch met zout. Door die tijdsgestuurde regeneratie is er altijd zacht water beschikbaar.
 2. Elektronische waterverzachter: ook dit toestel zet hard water om in zacht water aan de hand van regeneratie met zout. Elektronische waterverzachters werken volumegestuurd. Dat betekent dat ze alleen spoelen wanneer het nodig is. Dat maakt dit type waterverzachter zuiniger in zout- én waterverbruik.

 

Welk type waterverzachter kies ik het best?

Welke waterverzachter je best kiest, hangt natuurlijk af van jouw voorkeuren. Wil je je hard water omzetten naar zacht water? Dan kies je best voor een toestel met zout in plaats van een ontkalking magneet. Omdat de werking van waterverzachters met zout al meermaals wetenschappelijk bewezen is, zijn ze ook het meest betrouwbaar. Zo’n toestel is dus de beste garantie op water en leidingen zonder kalk.

Advies op maat nodig? Een specialist kan je helpen bij de juiste keuze. Op die manier ben je meteen zeker van het meest efficiënte toestel voor jouw situatie én van een correcte plaatsing. Vergelijk vrijblijvend offertes via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs