Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kraanwater filteren

Door je kraanwater te filteren geniet je van zachter, zuiverder en lekkerder water. Daarnaast is gefilterd water beter voor je huishoudelijke apparaten. Kies je voor een waterverzachter met een afvoer? Dan kan je gefilterd, zacht water zelfs zorgen voor een lagere energiefactuur. Uit welke opties kan je kiezen om je kraantjeswater te filteren? We zetten 5 mogelijke oplossingen op een rij!

Ga snel naar:
OPTIE 1: Filterkan
OPTIE 2: Kraanwater filter
OPTIE 3: Antikalk filter
OPTIE 4: Waterverzachter zonder afvoer
OPTIE 5: Waterverzachter met afvoer
CONCLUSIE: hoe filter ik mijn kraanwater het best?

 

 

Waarom je kraanwater filteren?

Er zijn meerdere manieren om je kraanwater te filteren. Elke oplossing heeft zijn eigen kenmerken en prijs. Afhankelijk van je gekozen filtermethode geniet je van de volgende voordelen:

 • Lekkerder, zuiverder water: verschillende filtermethodes halen schadelijke stoffen uit je kraanwater (lood, chloor, nikkel, …). Met een antikalk filter kan je je kraantjeswater zelfs verrijken met bepaalde vitamines en mineralen. Zo geniet je elke dag van lekker, zuiver drinkwater uit je kraan.
 • Minder afzetting van kalk: door je kraanwater te filteren heb je minder last van kalk op je kraan, in je koffiezetapparaat en waterkoker, … Wil je zeker zijn van de meest efficiënte manier om kalk uit je kraantjeswater te halen? Dan kies je best voor een waterverzachter met een afvoer.
 • Langere levensduur van je huishoudelijke toestellen: kies je voor een anti kalk filter of een waterverzachter met afvoer? Dan heb je ook geen last van kalkafzetting in je wasmachine, vaatwasmachine, … Zo gaan die toestellen langer mee en spaar je heel wat kosten uit.
 • Lagere energiefactuur: dankzij een waterverzachter met afvoer kan kalk zich ook niet afzetten op de leidingen van je centrale verwarming. Zo haalt je cv-installatie een hoger rendement en geniet je dus van lagere energiekosten.

kraanwater filteren

 


OPTIE 1: Filterkan

Een filterkan is een snelle, eenvoudige en goedkope manier om het drinkwater uit de kraan te filteren. De waterfilters in zo’n kan verminderen het kalkgehalte en halen ook andere geur- en smaakverstorende stoffen uit het kraanwater.

 

Voor- en nadelen filterkan

 • Snelle manier om water te filteren: water filteren met een filterkan gaat snel. Door de filterkan te vullen met water geniet je onmiddellijk van gefilterd kraanwater.
 • Goedkope oplossing: ten opzichte van de andere opties om kraanwater te filteren is de filterkan 1 van de meest budgetvriendelijke methodes.

 

 • Filtert minder grondig: de eenvoudige filters in de filterkan filteren niet zo grondig als bv. een waterverzachter. Hierdoor filter je de kalk en andere onzuiverheden niet helemaal uit het kraantjeswater.
 • Regelmatig schoonmaken/vervangen: bij een filterkan is het van belang dat je de waterfilters regelmatig schoonmaakt. Vieze filters zorgen voor verslechterd kraanwater. Voor een optimaal resultaat dien je de waterfilters ook regelmatig te vervangen.
 • Enkel lokaal gebruik: met een filterkan zuiver je niet het water in je volledige woning. De filterkan heeft maar 1 specifiek doel: je kraanwater filteren.

 

Prijs filterkan

De prijs van een filterkan hangt vooral af van het merk en de kwaliteit van de waterfilter. Het meest bekende merk van filterkannen is Brita. De prijzen van filterkannen liggen gemiddeld tussen de € 17 à 65 (excl. btw).

TIP: op zoek naar een filterkan? Ontdek het brede aanbod in onze webshop.

 


OPTIE 2: Kraanwater filter

Een ander mogelijk drinkwatersysteem is een kraanwater filter die je direct aan de kraan monteert. Meestal is dat de kraan in de keuken. De kraanwater filter is opgebouwd uit verschillende lagen met stoffen als zeoliet-erts, calciumsulfaat en kool. Deze stoffen filteren onder andere chloor, schadelijke bacteriën en andere onzuiverheden uit het kraantjeswater.

 

Voor- en nadelen kraanwater filter

 • Snelle manier om water te filteren: water filteren met een kraanwater filter is snel en eenvoudig. Door de kraanwater filter aan de kraan te monteren, geniet je direct van gezuiverd water.
 • Goedkope oplossing: net als de filterkan is de kraanwater filter 1 van de goedkoopste opties om kraanwater te filteren. Je koopt enkel de kraanwater filter en monteert die op de gewenste kraan.

 

 • Filtert minder grondig: de kraanwater filter werkt niet zo grondig als bv. een waterverzachter. Hierdoor filter je de kalk en andere onzuiverheden minder secuur uit het kraantjeswater.
 • Regelmatig vervangen: voor een optimaal resultaat is het van belang om de kraanwater filter regelmatig te vervangen door een nieuwe filter.
 • Enkel lokaal gebruik: een kraanwater filter zuivert niet al het water dat je verbruikt in je woning. Deze oplossing heeft 1 specifiek doel: je kraanwater zuiveren.
 • Geen fraaie uitstraling: de kraanwater filter gebruik je als verlengstuk op je kraan. Dit geeft geen fraaie uitstraling, want het verlengstuk valt op door de verschillende lagen filterstoffen.

 

Prijs kraanwater filter

De prijs van een kraanwater filter hangt vooral af van het design van de filter. Vaak vallen de filters met een mooi(er) design duurder uit. De gemiddelde prijs van een kraanwater filter ligt tussen € 13 à 35 (excl. btw).

TIP: wil je verschillende merken kraanwater filters vergelijken? Bekijk het brede aanbod in onze webshop.

 


OPTIE 3: Anti kalk filter

Wil je genieten van gefilterd kraanwater of zuiver water in de douche? Of wil je de levensduur van je wasmachine verlengen door kalkvrij water? Dan is een anti kalk filter wellicht iets voor jou. Met een anti kalk filter haal je kalk, chloor en andere onzuiverheden uit het water.

 

Voor- en nadelen anti kalk filter

 • Filtert grondiger: ten opzichte van een filterkan en een kraanwater filter zorgt een anti kalk filter voor een meer grondige verwijdering van kalk. Dat gebeurt aan de hand van een chemisch of biologisch proces.
 • Filtert verschillende stoffen: een anti kalk filter filtert ook andere schadelijke stoffen uit het water zoals lood, chloor, nikkel, nitraten, …
 • Verrijking met mineralen: wil je een anti kalk filter voor de keuken- of douchekraan? Dan kan je dat water niet alleen filteren, maar ook verrijken met tal van mineralen en vitamines.

 

 • Enkel lokaal gebruik: met een anti kalk filter kan je geen water filteren voor je gehele woning. Een anti kalk filter monteer je op 1 specifieke plek: op je keukenkraan, aan je wasmachine, …
 • Minder effectief dan een waterverzachter: een anti kalk filter vermindert kalkafzetting, maar zet je hard water niet om in zacht water. Wil je zeker zijn van een optimale ontharding van al het water in je woning? Dan kies je best voor een waterverzachter.
 • Regelmatig vervangen: voor een optimaal resultaat is het van belang dat je de anti kalk filter regelmatig vervangt. De richtlijn hiervoor is ongeveer 1 keer per jaar. Bij een waterverzachter is dat niet nodig.

 

Prijs anti kalk filter

De prijs voor een anti kalk filter hangt sterk af van de functie (bv. aan de keukenkraan, vaatwasser, …), de kwaliteit, het merk, … De kostprijzen variëren meestal tussen € 20 en 600 (excl. btw en plaatsing).

TIP: wil je weten wat de exacte prijs is van een anti kalk filter voor jouw situatie? Kom direct in contact met installateurs actief in jouw buurt en vraag gratis offertes aan. Start jouw aanvraag.

 


OPTIE 4: Waterverzachter zonder afvoer

Het nemen van een waterverzachter is de meest grondige manier om je kraanwater te zuiveren. Er zijn 2 soorten waterverzachters: zonder afvoer en met afvoer. Kies je voor een waterverzachter zonder afvoer? Dan kan je geen toestel kopen dat werkt met zout. Let op: de werkzaamheid van deze toestellen is tot op vandaag nog onvoldoende bewezen.

 

Voor- en nadelen waterverzachter zonder afvoer

 • Filtert grondiger: een waterverzachter filtert je kraanwater grondiger dan bijvoorbeeld een filterkan, kraanwater filter of anti kalk filter.
 • Lagere energiefactuur: met hard water in je woning zal er kalkafzetting ontstaan in je leidingen. Dit zorgt voor een hoger energieverbruik omdat dit dichtslibben het water (en dus de warmte) zal tegenhouden. Een waterverzachter zonder afvoer voorkomt (deels) die kalkafzetting in je waterleidingen.
 • Filtert verschillende stoffen: bij een waterverzachter is het ook mogelijk om een extra filter te nemen die niet alleen kalk, maar ook gassen en andere onzuiverheden filtert.
 • Minder zeep nodig: met zachter water heb je 25 tot 30% minder zeep nodig dan bij hard water. Dit betekent dat je minder geld kwijt zal zijn aan zeep, waspoeder en glansmiddel.
 • Huishoudelijke apparaten gaan langer mee: hard water zal niet alleen in je leidingen zorgen voor kalkafzetting, maar ook in je huishoudelijke apparaten. Dit zorgt ervoor dat de apparaten sneller zullen slijten. Met een waterverzachter verleng je de levensduur van je huishoudelijke apparaten.

 

 • Minder effectief dan een waterverzachter mét afvoer: een waterverzachter zonder afvoer is minder doeltreffend dan een waterverzachter met afvoer. Je kiest daarom best voor een toestel met afvoer.
 • Prijziger: voor een waterverzachter betaal je gemiddeld meer dan voor een filterkan, kraanwater filter of anti kalk filter. Een waterverzachter loont echter wel: het filtert het water van de gehele woning, het is niet nodig om regelmatig te onderhouden/vervangen en het zorgt voor een lagere energiefactuur.

 

Prijs waterverzachter zonder afvoer

De prijs van waterverzachters zonder afvoer hangt sterk af van het type toestel. Neem je bijvoorbeeld een magnetische waterverzachter of een waterverzachter met CO2-injectie? De prijzen variëren tussen € 30 en 2.000 (excl. btw en plaatsing).

BELANGRIJK: benieuwd naar de mogelijkheden van waterverzachters zonder afvoer voor jouw woning? Een erkende installateur helpt je graag met het maken van een geschikte keuze. Vraag vrijblijvend offertes aan bij installateurs actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 


OPTIE 5: Waterverzachter met afvoer

Een waterverzachter met afvoer is de meest effectieve manier om kraantjeswater te filteren. In tegenstelling tot een waterverzachter zonder afvoer zet een toestel met afvoer hard water daadwerkelijk om in zacht water. Zo’n toestel werkt met zout en de afvoer dient om het zoute spoelwater naar de riolering af te voeren.

 

Voor- en nadelen waterverzachter met afvoer

 • Filtert het meest grondig: het gebruik van een waterverzachter met afvoer is de meest grondige manier om je kraanwater te filteren. Het is het enige toestel dat hard water echt omzet naar zacht water. Dat gebeurt met een cilinder met harskorrels die calcium- en magnesiumionen wisselt met natriumionen.
 • Lagere energiefactuur: met hard water in je woning zal er kalkafzetting ontstaan in je leidingen. Dit zorgt voor een hoger energieverbruik omdat dit dichtslibben het water (en dus de warmte) zal tegenhouden. Dat kan je eenvoudig vermijden met een waterverzachter met afvoer.
 • Filtert verschillende stoffen: bij een waterverzachter is het ook mogelijk om een extra waterfilter te nemen die niet alleen kalk, maar ook gassen en andere onzuiverheden filtert.
 • Minder zeep nodig: met zacht leidingwater heb je 25 tot 30% minder zeep nodig dan bij hard water. Dit betekent dat je minder geld kwijt zal zijn aan zeep, waspoeder en glansmiddel.
 • Huishoudelijke apparaten gaan langer mee: hard water in je woning zal niet alleen in de leidingen zorgen voor kalkafzetting, maar ook in je huishoudelijke apparaten. Dit zorgt ervoor dat de apparaten sneller zullen slijten. Met een waterverzachter verleng je de levensduur van je huishoudelijke apparaten.

 

 • Prijziger: voor een waterverzachter met afvoer betaal je gemiddeld meer dan voor een filterkan, kraanwater filter, anti kalk filter of waterverzachter zonder afvoer. Een waterverzachter met afvoer loont echter wel: het zet hard water om in zacht water, het filtert het water van de gehele woning en het zorgt voor een lagere energiefactuur.
 • Plaatsingskosten: zelf een waterverzachter met afvoer plaatsen is niet aangeraden. Voor een optimale montage en afstelling doe je best een beroep op de expertise van een installateur. Die plaatst je waterverzachter gelukkig erg snel (ongeveer 1 uur), waardoor die plaatsingskosten best meevallen.

 

Prijs waterverzachter met afvoer

Voor een waterverzachter met afvoer betaal je gemiddeld € 1.000 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs hangt vooral af van het type toestel (mechanisch of elektronisch), de capaciteit, …

TIP: wil je prijzen vergelijken van erkende installateurs actief in jouw buurt? Vraag dan vrijblijvend offertes aan voor een waterverzachter met afvoer. Start jouw aanvraag hier.

 


CONCLUSIE: hoe filter ik mijn kraanwater het best?

Er bestaan verschillende methodes om je kraantjeswater te filteren. Maar welk systeem is voor jou nu de beste keuze? Dat hangt vooral af van de volgende factoren:

 • Budget: is je budget beperkt? Dan kan je gaan voor een waterfilterkan of een kraanwater filter. Wil je investeren in een doeltreffende manier om het water in heel je woning te filteren en te ontharden? Dan kies je best voor een waterverzachter met afvoer.
 • Functie: wil je enkel je kraanwater filteren? Dan kies je best voor een eenvoudige optie als een filterkan of kraanwater filter. Wil je kalkafzetting voorkomen? Dan neem je best een anti kalk filter of waterverzachter.
 • Doeltreffendheid: wil je zeker zijn van de meest doeltreffende oplossing? Dan is een waterverzachter met afvoer sowieso de beste keuze. Enkel dit toestel zet hard water daadwerkelijk om in zacht water. De werking van een waterontharder zonder afvoer is veel minder bewezen. Ook anti kalk filters, filterkannen, … filteren je kraanwater minder grondig.
 • Plaatsing: wil je het gekozen toestel zelf plaatsen? Dat kan perfect met een kraanwater filter, een anti kalk filter of een waterverzachter zonder afvoer. De plaatsing van een waterverzachter met afvoer laat je beter over aan een installateur. Die plaatst zo’n toestel wel erg vlot.

BELANGRIJK: op zoek naar een professionele installateur van waterverzachters? Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij installateurs actief in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs