Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterverzachter zonder zout

De traditionele waterverzachters werken op basis van ionenuitwisseling en maken daarbij gebruik van zout. Er komen echter steeds meer alternatieve waterverzachters zonder zout op markt. Deze zouden milieuvriendelijker, goedkoper en makkelijker te installeren zijn. Maar wat is daarvan waar? Hoe werken ze? En zijn ze even doeltreffend als een traditionele waterverzachter op zout? Lees het hier.

Ga snel naar: soortenis het doeltreffend?verschil waterverzachter met zout
Conclusie: waterverzachter zonder of met zout?

 

Wat is een waterontharder zonder zout?

In tegenstelling tot de klassieke waterverzachter met zout, haalt een waterontharder zonder zout geen kalk uit het water. Het water blijft dus even hard. Wel wordt aan de hand van een fysisch proces of chemische reactie (afhankelijk van het soort toestel) vermeden dat de magnesium- en calciumionen een verbinding aangaan. Daardoor blijft kalk gewoon in het water rondzweven in plaats van zich af te zetten op de leidingen.

 

Soorten waterverzachters zonder zout

Er bestaan verschillende soorten waterverzachters zonder zout, elk met hun eigen werking en eigenschappen. Een overzicht van de meest voorkomende mogelijkheden.

 

1. Magnetische of elektromagnetische waterverzachter

Werking: deze toestellen wekken een magnetisch veld op. Bij magnetische waterverzachters gebeurt dat door een klein bakje met 2 magnetische modules rond de hoofdleiding te plaatsen. Bij elektromagnetische waterverzachters wordt elektriciteitsdraad om de leidingen gewikkeld en aangesloten op het elektriciteitsnet. Het magnetisch veld dat op die manier ontstaat, zorgt ervoor dat de kalk in het water kristalliseert. Daardoor zet het zich niet af op de leidingen, maar stroomt het gewoon mee met het water. Deze methode verandert dus niets aan de samenstelling van het water.

Belangrijkste kenmerken: klein toestel – makkelijk en snel te plaatsen – geschikt voor alle leidingen – geschikt voor alle thuisinstallaties, ongeacht het debiet

Onderhoud: onderhoudsvrij

Prijs: gemiddeld € 30 à 500 (incl. btw, excl. plaatsing)

 

2. Waterverzachter met co2-injectie

Werking: deze co2 waterverzachter zonder zout wordt tussen 2 leidingonderdelen geplaatst en is gekoppeld aan een co2-fles. Wanneer water door het systeem stroomt, wordt een kleine hoeveelheid co2 geïnjecteerd. Daardoor ontstaat een chemische reactie waardoor kalk oplost in het water en zich niet meer kan afzetten op de leidingen. Deze methode verandert niets aan de drinkbaarheid van het water. Omdat het toestel bij de opstart correct afgesteld moet worden, moet de plaatsing door een installateur gebeuren.

Belangrijkste kenmerken: te plaatsen door een installateur – niet geschikt voor loden leidingen – modellen met kleine en grote capaciteit beschikbaar

Onderhoud: onderhoudsvrij, enkel de co2-fles moet na een verbruik van 100 m³ water vervangen worden. Dat is ongeveer 1 x per jaar voor een gezin van 4 personen en kost gemiddeld € 100 (laten ophalen van een lege en leveren van een nieuwe fles).

Prijs: gemiddeld € 1.500 à 2.000, inclusief co2-fles (incl. btw, excl. plaatsing)

 

3. Waterverzachter met polyfosfaten

Werking: ook hier gaat het om een compact toestel dat tussen 2 leidingen wordt geplaatst. In het toestel stroomt het water door een patroon met polyfosfaatzouten. Komen die in contact met koud water, dan mengen ze zich met het magnesium en calcium in het water zodat deze zich niet op de leidingen kunnen afzetten. Ook deze waterontharder zonder zout verandert niets aan de drinkbaarheid van het water.

Belangrijkste kenmerken: compact toestel – geschikt voor alle leidingen – geschikt voor alle thuisinstallaties, ongeacht het debiet

Onderhoud: onderhoudsvrij, enkel het patroon moet om de 6 maanden vervangen worden. Dat kost ongeveer € 11.

Prijs: gemiddeld € 100 à 150 (incl. btw, excl. plaatsing)

 

4. Waterverzachter met zinken anode

Werking: deze technologie is een gepatenteerde ontwikkeling van ION Duitsland onder de naam Aquabion. Het toestel kan eenvoudig in de waterleiding gemonteerd worden en bestaat uit een actieve zinkanode van zeer hoge zuiveringsgraad. Een elektrochemische reactie tussen de zinkanode en de metalen behuizing zorgt ervoor dat bepaalde stoffen in het water (bvb. kalk) zich rond het vrijgekomen zinkion hechten. De samenstelling van het water verandert dus niet. Kalk wordt enkel opgelost waardoor het zich niet aan de leidingen kan hechten.

Belangrijkste kenmerken: compact toestel – makkelijk en snel te plaatsen – geschikt voor huishoudelijk en industrieel gebruik

Onderhoud: onderhoudsvrij

Prijs: gemiddeld € 500 à 1.500 (incl. btw, excl. plaatsing)

 

Is een waterontharder zonder zout doeltreffend?

Een waterverzachter zonder zout onthardt het water niet echt en veranderen niets aan de samenstelling van het water. Daarom kan hun effectiviteit niet zomaar beoordeeld worden door de hardheid van het behandelde water te meten. Om ze toch op een relevante manier te kunnen beoordelen, werd gezocht naar andere testmethodes. Onder andere het WTCB deed testen aan de hand van 2 boilers. De ene boiler sloten ze rechtstreeks aan op de watertoevoer. De andere was verbonden met een waterverzachter zonder zout.

Uit de resultaten bleek dat een waterverzachter zonder zout minder effectief is in het verminderen van kalkafzetting dan waterverzachters op zout. In bepaalde gevallen was het effect zelfs verwaarloosbaar. De waterverzachter met co2-injectie kwam als het meest effectieve naar voren, met resultaten die dicht aanleunden bij die van een waterverzachter met zout.

Conclusie: Hoewel waterontkalkers zonder zout dus aantrekkelijk lijken door hun lage kostprijs, is het belangrijk om hier kritisch tegenover te staan. Wil je jezelf verzekeren van een optimaal resultaat? Dan kies je beter voor een kwalitatieve waterverzachter op zout. Toch benieuwd naar de mogelijkheden van goedkopere waterverzachters of ontkalkers zonder zout? Bekijk dan het aanbod in de webshop.

 

Verschil met waterverzachters op zout

Werking: Waterverzachters met zout werken volgens het principe van ionenuitwisseling. Deze toestellen hebben een harscilinder (= ionenwisselaar) waarin er zich harskorrels bevinden. Het zijn deze harskorrels die hard water omzetten in zacht water. Dat doen ze door de kalk- en magnesiumionen uit het hard water te filteren en te wisselen met natriumionen.

Na verloop van tijd zal de harscinlinder verzadigd raken met magnesium en kalk waardoor hij het water niet langer kan ontkalken. De harscilinder moet dan schoongespoeld worden door er zout water te laten doorstromen.

Onderhoud: een jaarlijkse onderhoudsbeurt is aangeraden. Dat kost gemiddeld € 60 à 85 (incl. btw). Je zal ook af en toe het zoutreservoir moeten bijvullen. De nieuwste generatie waterverzachters is erg zuinig waardoor je dit maar 1 tot 2 x per jaar moet doen. Op jaarbasis kost een waterontharder je gemiddeld € 30 à 50 aan zout. Het bijvullen van het zout kan je makkelijk zelf of samen met het onderhoud laten uitvoeren door een vakman.

Prijs: vanaf € 750 à 900 (incl. btw, excl. plaatsing). Voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik kan je je voor een waterverzachter verwachten aan een prijs tussen 1.000 en 2.000 euro (incl. btw en incl. installatiekosten).

 

Is een ontkalker met zout doeltreffend?

Waterverzachters met zout komen het vaakst voor en worden ook beschouwd als het meest betrouwbaar. De kwaliteit en efficiëntie van deze toestellen werd dan ook al meermaals bewezen. Uit het onderzoek van de WTCB dat we hierboven aanhaalden, bleek bijvoorbeeld dat waterontharders met zout de kalkafzetting tot 90% kunnen verminderen.

Conclusie: Met een waterverzachter op zout ben je verzekerd van een optimaal resultaat. Interesse? Schakel dan een vakman in. Deze verzekerd je niet alleen van een correcte plaatsing maar adviseert je ook over de keuze van het juiste toestel, afgestemd op jouw specifieke situatie. Ontvang hier vrijblijvend prijzen en vergelijk voorstellen.

 

waterverzachter zonder zout

 

Conclusie: waterverzachter zonder of met zout?

Uit de verschillende soorten ontkalkers zonder zout komen waterverzachters met co2-injectie naar voren als het meest effectieve, met resultaten die dicht aanleunen bij die van waterverzachters met zout. Toch blijven deze laatste het meest betrouwbaar en dus de beste keuze. Bovendien zijn een stuk goedkoper dan de ontkalkers met co2. Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie? Ontvang vrijblijvend offertes van verschillende installateurs via de offertepagina.

Hieronder een overzicht van verschillende soorten waterverzachters, van meest aangeraden (1) naar minder aangeraden (5):

Soort waterverzachterGemiddelde prijs (incl. btw)
1. Traditionele waterverzachter met zoutAanschafprijs (excl. plaatsing)€ 750 à 900
Jaarlijkse onderhoudskosten€ 90 à 135
2. Waterverzachter met co2-injectieAanschafprijs (excl. plaatsing)€ 1.500 à 2.000
Jaarlijkse onderhoudskosten€ 100
3. Waterverzachter met polyfosfatenAanschafprijs (excl. plaatsing)€ 100 à 150
Jaarlijkse onderhoudskosten€ 22
4. Waterverzachter met zinken anodeAanschafprijs (excl. plaatsing)€ 500 à 1.500
5. (Elektro)magnetische waterverzachterAanschafprijs (excl. plaatsing)€ 30 à 500
TIP: het soort onthardingssysteem (met of zonder zout) is niet de enige factor waarmee je rekening moet houden als je waterontharders vergelijkt. Ontdek welke factoren nog een rol spelen bij het kiezen van de beste waterontharder.

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs