Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kalkaanslag verwijderen + voorkomen

Heb je te maken met hardnekkige kalkaanslag in jouw wasmachine, koffiezet, douche…? Dan zijn er verschillende methodes om de kalkaanslag te verwijderen. Wil je kalkaanslag echter definitief verwijderen en voorkomen? Dan is een waterverzachter de beste oplossing. In dit artikel vind je tips om kalkaanslag te verwijderen en lees je meer over het belang van een waterverzachter om kalk te voorkomen.

Kalkaanslag verwijderen: 

Bekijk het ruime aanbod aan ontkalkers in de webshop

Kalkaanslag voorkomen:

Ontvang vrijblijvend offertes

 

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Stromend water bevat van nature calciumcarbonaat en magnesiumzouten. Hoeveel van deze opgeloste mineralen in jouw water zitten, bepaalt de waterhardheid. Het is dit hard water dat kalkaanslag veroorzaakt. Calciumcarbonaat is namelijk een zout dat oplost in water.

Wanneer water opdroogt of verhit, verdampt het water en blijft enkel het calciumcarbonaat achter. Hoe hard jouw water is, hangt af van de plek waar je woont. In sommige regio’s is het water van nature zeer zacht en bevat het weinig mineralen die kalkaanslag veroorzaken.

Hoe weet ik of ik te maken heb met hard leidingwater? Een vakman kan je verder informeren over de waterhardheid in je regio. Hij kan een wateranalyse doen en je o.b.v. je waterverbruik, wensen… adviseren over de beste oplossing. Kom in contact met experts in je buurt.

kalkaanslag verwijderen

 

Hoe kalkaanslag verwijderen? (3 tips)

Wanneer kalkaanslag zich nog in een vroeg stadium bevindt, is het mogelijk om deze zelf te verwijderen. Enerzijds kan je dit doen met azijn en andere natuurlijke producten, anderzijds kan je gebruik maken van professionele waterontkalkers.

 

1) Kalkaanslag verwijderen met azijn

Wanneer de kalkaanslag zich bevindt op oppervlakken die gemakkelijk te bereiken zijn, kan je gebruik maken van azijn om de kalk te verwijderen. Denk maar aan verkleurde badkamertegels, de douchekop of de waterkraan. Vaak kan het al helpen om wat azijn op een oude handdoek te gieten en hiermee de aangetaste objecten in te wikkelen of ze een paar uur in een schaaltje met azijn te laten weken.

TIP: kalk verwijderen van beton en natuursteen mag je niet met azijn doen. Het azijnzuur kan het oppervlak namelijk onherroepelijk beschadigen. Probeer de kalkaanslag te verwijderen door het zachtjes schoon te maken met een schuursponsje.

 

2) Kalkaanslag verwijderen met andere natuurlijke producten

Niet enkel azijn, maar ook andere natuurlijk producten kunnen dienen om kalkaanslag te verwijderen. Je kan bijvoorbeeld ook karnemelk gebruiken. Daarvoor giet je dit best eerst op een oude handdoek die je dan rond de aangetaste objecten wikkelt en even laten weken. Verder is citroensap dan weer een handig middeltje om kalkaanslag op glas te verwijderen.

 

3) Kalkaanslag verwijderen met professionele ontkalkers

Last van hardnekkige kalkaanslag die moeilijk te bereiken is? Je wasmachine, strijkijzer, koffiezet, wc of waterkoker ontkalken doe je het best met een professionele ontkalker. De meeste ontkalkers zijn speciaal ontwikkeld om jouw waterleiding en de binnenkant van technische toestellen zo min mogelijk te beschadigen. Hoewel veel mensen hun technische toestellen nog met azijn ontkalken, is dit niet aangeraden.

Op zoek naar ontkalkers? In onze webshop vind je een breed aanbod aan ontkalkers die je kan vergelijken om de beste keuze te maken. Ontdek ons aanbod aan ontkalkers.

Let op: dit is slechts een tijdelijke oplossing aangezien je de oorzaak van kalk niet aanpakt. Om kalkaanslag definitief te verwijderen én te voorkomen laat je best een waterverzachter installeren (meer info verderop).

 

Stappenplan: kalkaanslag verwijderen

Hoe ga je nu best te werk wanneer je kalkaanslag in je douche, op tegels, kranen… wil verwijderen? We zetten de belangrijkste stappen hieronder op een rij:

 1. Antikalkmiddel aanbrengen: de eerste stap is om azijn, soda, een wasmiddel of ander antikalkmiddel aan te brengen op het oppervlak met kalkaanslag. Je kan dat doen door een doek te doordrenken met het middel en dit rond het oppervlak te wikkelen of door het middel rechtstreeks op het oppervlak aan te brengen. Op zoek naar een kwalitatieve ontkalker? Ontdek ons aanbod aan antikalkmiddelen.
 2. Aangetast oppervlak laten weken in product: de volgende stap is om het aangetaste oppervlak te even te laten weken in het product. Op die manier kan het antikalkmiddel goed inwerken. Om hardnekkige kalkaanslag te verwijderen, laat je het product best iets langer inwerken.
 3. Oppervlak reinigen en indien nodig herhalen: nadat het product lang genoeg ingewerkt heeft, kan je tot slot het oppervlak schoonmaken met een spons of een zachte doek. Als er zich nog steeds wat kalkaanslag op het oppervlak bevindt, kan je de bovenstaande stappen nog eens herhalen.

Grootste fout bij hardnekkige kalk verwijderen

Dé grootste fout wanneer je komaf wil maken met kalkaanslag is om enkel de kalkaanslag te verwijderen en niet de oorzaak van het kalkprobleem aan te pakken.

Waarom? De schade die hardnekkige kalkaanslag kan berokkenen is bijzonder moeilijk en soms zelfs onmogelijk te verwijderen. Voorkomen is dus beter dan genezen. Bovendien is kalkaanslag verwijderen slechts een tijdelijke oplossing. Zolang je de oorzaak niet aanpakt, keert de kalkaanslag na verloop van tijd gewoon terug. Het komt er dus op neer om kalkaanslag te voorkomen.

 

Hoe kalkaanslag voorkomen?

Dat kan met een waterverzachter. Een waterverzachter (waterontharder) is de enige oplossing om kalkaanslag definitief te verwijderen én te voorkomen.

Een waterverzachter is een soort van reservoir dat gevuld is met harsbolletjes. Het reservoir wordt rechtstreeks achter jouw watermeter geplaatst waarna het hard water erdoorheen kan stromen. Door een natuurkundig proces (ionenwisseling) worden de calcium- en magnesiumionen omgezet in natriumionen die je water zacht maken.

Tip: een waterverzachter installateur kan je verder informeren en adviseren over de geschikte oplossing tegen kalkaanslag in jouw woning. Vergelijk vrijblijvend advies.

 

Lees onder de foto meer over het nut van een waterverzachter om kalkaanslag te voorkomen.

kalkaanslag voorkomen

Voordelen waterontharder

Een waterverzachter haalt als enigste oplossing de kalk uit het water. Het aanschaffen van een waterontharder brengt daarom heel wat voordelen met zich mee. We zetten er hieronder enkele op een rijtje:

 • Minder energieverbruik: dankzij een waterontharder kan het water en de warmte in jouw leidingen opnieuw moeiteloos circuleren en worden afgegeven. Daardoor moet je minder energie verbruiken.
 • Langere levensduur van elektrische toestellen: door zacht water te gebruiken vermijd je kalkaanslag en zonder kalkaanslag zullen je elektrische toestellen minder snel slijten en heel wat langer meegaan.
 • Minder poetsen: omdat je toestellen, kranen, bad, en douche minder aangetast worden door kalkaanslag moet je ze minder vaak schoonmaken om de kalkaanslag te verwijderen.
 • Minder verbruik van shampoo, zeep, en wasproducten: zacht water zorgt ervoor dat bad- en wasproducten beter werken. Daardoor gaan de producten langer mee en kan je dus besparen.
 • Beter voor huid en haar: door het zachte water en minder gebruik van badproducten voelen je huid en lokken veel beter en zachter aan.
 • Beter voor je wasgoed: ook je kledij en handdoeken zullen dankzij het zachte water en minder gebruik van wasproducten minder snel slijten of vervagen.

Wat is de beste waterverzachter?

Er zijn verschillende soorten waterverzachters die je kan installeren om kalkaanslag te verwijderen en te voorkomen. Er wordt daarbij vaak een onderscheid gemaakt tussen waterverzachters met en zonder zout.

De beste waterverzachters die je water het meest efficiënt ontharden, zijn die met zout. Waterontharders met zout werken op basis van ionenuitwisseling. Ze zetten de calcium- en magnesiumionen in hard water om in natriumionen. Dat maakt het water zacht.

Er zijn 2 soorten waterverzachters met zout: mechanische en elektronische waterverzachters. In onderstaande tabel vind je een vergelijking tussen de twee types waterontharders en hun prijzen.

Mechanische waterverzachterElektronische waterverzachter
VerbruikWerkt op waterdruk (geen elektriciteitskosten)Werkt op elektriciteit (elektriciteitskosten)
RegeneratieVolumegestuurd of tijdgestuurdSlim volumegestuurd (veel instellingen mogelijk + veel flexibiliteit)
OnderhoudPeriodiek onderhoud + regelmatig zout bijvullenPeriodiek onderhoud + regelmatig zout bijvullen + duurdere herstellingskosten bij schade aan elektrische onderdelen
Prijs€ 1.000 à 1.400 (excl. btw en incl. plaatsing)€ 1.600 à 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

BELANGRIJK: de prijzen voor waterverzachters kunnen variëren naargelang de capaciteit, het merk… Met de installatiekosten erbij gerekend kan je voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik rekenen op prijzen tussen € 1.000 en 2.000. Ben je benieuwd naar een prijs op maat voor jouw huishouden? Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

CONCLUSIE: welke waterverzachter kopen?

Welke waterontharder je nu best kiest, hangt af van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren. Er zijn daarbij een paar zaken waarmee je best rekening houdt. Zo is het belangrijk om de capaciteit van je toestel af te stemmen op je eigen waterverbruik en de waterhardheid in jouw regio. Verder moet je er bijvoorbeeld ook op letten dat je in het geval van een elektronische waterverzachter een stopcontact in de buurt hebt.

Advies op maat nodig? Een waterverzachter installateur kan je verder adviseren over het geschikte toestel voor jouw situatie. Vergelijk adviezen van experts in jouw buurt.

 

FAQ over kalkaanslag voorkomen & verwijderen

Heb je nog vragen over hoe je professioneel kalkaanslag kan verwijderen en voorkomen? Bekijk dan zeker onderstaande veelgestelde vragen en hun antwoorden. • Wat zijn de gevolgen van kalkaanslag?

  Stromend water zet kleine hoeveelheden mineralen af die kalkaanslag veroorzaken. Beetje bij beetje zorgt de kalk ervoor dat de blinkende oppervlakken in jouw keuken en badkamer er dof uitzien, de tegels verkleuren en glas minder transparant wordt.

  Wanneer kalk zich blijft ophopen, zal je merken dat jouw douchekop en kranen minder goed water doorlaten of zelfs volledig verstoppen. Het is dus belangrijk om snel komaf te maken met hardnekkige kalkaanslag.

  Kalkaanslag veroorzaakt niet enkel blijvende schade aan jouw waardevolle apparaten, maar jaagt ook je energieverbruik de lucht in omdat het water minder goed circuleert en de warmte minder goed wordt afgegeven. Bij 1 millimeter kalkaanslag kan een elektrische toestel al 10% meer energie verbruiken. • Hoe kan ik kalkaanslag verwijderen in de badkamer?

  Kalkaanslag komt vaak voor in de badkamer op je douchemuren, kranen, douchekop… Ook hier geldt dat je kalkaanslag best kan voorkomen met een waterverzachter. Om in de badkamer hardnekkige kalkaanslag te verwijderen, kan je een antikalkmiddel aanbrengen op de aangetaste oppervlaktes. Laat dit even inwerken en maak nadien het oppervlak schoon. Nog enkele nuttige tips per aangetast oppervlak:

   • Kalkaanslag verwijderen douchekop: maak eerst de douchekop los en dompel deze onder in het antikalk product. Laat het middel even inwerken, spoel de douchekop af en hang deze daarna terug.
   • Kalkaanslag verwijderen douchewand: doordrenk een doek of keukenpapier met het antikalkmiddel en kleef het op de douchewanden. Laat opnieuw even inwerken en spoel het nadien af.
   • Kalkaanslag verwijderen kraan: hiervoor gebruik je best een doordrenkte handdoek met antikalkmiddel en wikkel je deze om de kraan. Na het intrekken, maak je de kraan schoon.
   • Kalkaanslag verwijderen tegels: breng het antikalkmiddel aan op je badkamer tegels en laat dit even inwerken. Je kan je tegels ook kuisen met water gemengd met antikalkmiddel.

  Op zoek naar een kwalitatief antikalkmiddel om kalk in de badkamer te verwijderen? Neem dan zeker eens een kijkje in onze webshop en ontdek het assortiment aan antikalkmiddelen. • Wanneer heb ik te maken met hard water?

  Om te weten of jouw leidingwater hard is en of je een waterontkalker nodig hebt, moet je de waterhardheid van jouw leidingwater (laten) meten. In België wordt de waterhardheid uitgedrukt in Franse graden (fH). We maken onderscheid tussen volgende graden:

  • 0 – 7 fH: heel zacht water
  • 7 – 15 fH: zacht water
  • 15 – 30 fH: gemiddeld water
  • 30 – 45 fH: hard water
  • > 45 fH: zeer hard water

  Als het water in jouw regio een hardheid heeft van 30 fH of meer, kan je best een waterverzachter laten installeren. Ook bij een waterhardheid tussen 15 fH en 30 fH kan een waterverzachter nog steeds nuttig zijn om kalkaanslag te voorkomen.

  Heb je verder te maken met witte kalkaanslag op je kranen? Merk je dat je energiefactuur opeens veel hoger is? Stroomt er minder water uit je kranen? Of komen je glazen uit de vaatwasser met een doffe schijn? Ook dat zijn tekenen die wijzen op hard water in je leidingen. In dat geval is een waterverzachter ook aangeraden.

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs