Waterverzachter-info.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Kalkaanslag verwijderen

Last van hardnekkige kalkaanslag in jouw wasmachine, koffiezet, boiler, of strijkijzer? In dit artikel vind je tips om kalkaanslag te verwijderen en lees je meer over het belang van een waterverzachter om kalk te voorkomen.

Ga snel naar: Wat is kalkaanslag?GevolgenKalkaanslag voorkomenKalkaanslag verwijderen

 

kalkaanslag Wat is kalkaanslag?

Stromend water bevat van nature calciumcarbonaat en magnesiumzouten. Hoeveel van deze opgeloste mineralen in jouw water zitten, bepaalt de waterhardheid.

Het is vooral dit zogeheten hard water dat kalkaanslag veroorzaakt. Calciumcarbonaat is namelijk een zout dat oplost in water. Wanneer water opdroogt of verhit, verdampt het water en blijft enkel het calciumcarbonaat achter en krijg je te maken met soms hardnekkige kalkaanslag.

Hoe hard jouw water is, hangt af van de plek waar je woont. In Frankrijk zijn er bijvoorbeeld regio’s waar het water van nature zeer zacht is en dus weinig mineralen bevat die kalkaanslag veroorzaken.

In België wordt waterhardheid weergegeven in Franse hardheid (fH). Is de fH van jouw water minder dan 15 dan heb je zacht water. Is de fH meer dan 30 dan heb je hard water. Om de hardheid van jouw water te weten, contacteer je best jouw waterleverancier.

⇒ Op zoek naar waterontkalkers? Je kan een groot assortiment ontkalkers vinden op onze webshop.

 

 

Wat zijn de gevolgen van kalkaanslag?

Stromend water zet steeds kleine hoeveelheden mineralen af die kalkaanslag veroorzaken. Beetje bij beetje zal de kalk ervoor zorgen dat de blinkende oppervlakken in jouw keuken en badkamer er dof uitzien, de tegels verkleuren, en glas minder transparant wordt.

Wanneer kalk zich blijft ophopen, zal je merken dat jouw douchekop en kranen minder goed water doorlaten of zelfs volledig verstoppen. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk korte metten te maken met hardnekkige kalkaanslag.

Kalkaanslag veroorzaakt niet enkel blijvende schade aan jouw waardevolle apparaten, maar jaagt ook je energieverbruik de lucht in omdat het water minder goed circuleert en de warmte minder goed wordt afgegeven. Bij 1 millimeter kalkaanslag kan een elektrische toestal al 10% meer energie verbruiken.

 

kalkaanslag hard water

 

Hoe kan je kalkaanslag voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. De schade die hardnekkige kalkaanslag kan berokkenen is bijzonder moeilijk en soms zelfs onmogelijk ongedaan te maken. Het vermijden van kalk kan dus een goede optie voor je zijn wanneer je frequent last hebt van kalkaanslag.

Een waterverzachter of waterontharder is de perfecte investering voor wie voor goed komaf wil maken met kalkaanslag. Een waterverzachter is een soort van reservoir dat gevuld is met harsbolletjes. Het reservoir wordt rechtstreeks achter jouw watermeter geplaatst waarna het hard water erdoorheen kan stromen. Door een natuurkundig proces (ionenwisseling) worden de ongewenste calcium- en magnesiumionen omgezet in natriumionen die je water zacht maken. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs via onze offertepagina.

 

waterverzachter prijzen

 

Het aanschaffen van een waterontharder brengt heel wat voordelen met zich mee:

  • Minder energieverbruik: dankzij een waterontharder kan het water en de warmte in jouw toestellen opnieuw moeiteloos circuleren en worden afgegeven.
  • Langere levensduur van elektrische toestellen: zonder kalkaanslag zullen je elektrische toetellen jaren langer meegaan.
  • Minder poetsen: omdat je toestellen, kranen, bad, en douche minder aangetast worden door kalkaanslag moet je ze ook minder schoonmaken.
  • Minder verbruik van shampoo, zeep, en wasproducten: zacht water zorgt ervoor dat bad- en wasproducten beter werken.
  • Beter voor huid en haar: door het zachte water en minder gebruiken van badproducten zullen je huid en lokken veel beter aanvoelen.
  • Beter voor je wasgoed: door het zachte water en minder gebruiken van wasproducten zullen je kledij en handdoeken minder snel slijten.

 

In onderstaande tabel vind je een vergelijking tussen de twee types waterontharder en hun prijzen.

 Mechanische waterverzachterElektronische waterverzachter
VerbruikWerkt op waterdruk, geen elektriciteitskostenVerbruikt elektriciteit
RegeneratieNa bepaalde periode (tijdgestuurd) of na bepaald watervolume (volumegestuurd)Verschillende programma's mogelijk, aan te passen aan verbruik
OnderhoudMinder onderhoudskostenDuurder onderhoud bij schade aan elektrische onderdelen
PrijzenVanaf +/- 700 euro (incl. btw, excl. plaatsing)Vanaf +/- 900 euro (incl. btw, excl. plaatsing)
Met de installatiekosten bijgerekend kan je voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik rekenen op prijzen tussen 1.000 en 2.000 euro. Benieuwd naar een prijs op maat voor jouw huishouden?
Vraag hier gratis en vrijblijvend prijzen op maat aan bij professionele installateurs van waterverzachters.

 

kalkaanslag voorkomen waterverzachter

 

Hoe kan je kalkaanslag verwijderen?

Wanneer kalkaanslag zich nog in een vroeg stadium bevindt, is het mogelijk om deze zelf te verwijderen. Enerzijds kan je dit doen met azijn en andere natuurlijke producten, anderzijds kan je gebruik maken van professionele waterontkalkers.

 

1) Ontkalken met azijn

Wanneer de kalkaanslag zich bevindt op oppervlakken die gemakkelijk te bereiken zijn, kan je gebruik maken van azijn om de kalk te verwijderen. Denk maar aan verkleurde badkamertegels of de douchekop of waterkraan. Vaak kan het al helpen om wat azijn op een oude handdoek te gieten en hiermee de aangetaste objecten in te wikkelen of ze een paar uur in een schaaltje met azijn te laten weken.

 

Tip: Kalk verwijderen uit beton en natuursteen mag je niet met azijn doen. Door het azijnzuur zal het oppervlak onherroepelijk beschadigd worden. Probeer de kalkaanslag te verwijderen door het zachtjes schoon te maken met een schuursponsje.

 

2) Kalk verwijderen met andere natuurlijke producten

Niet enkel azijn, maar ook andere natuurlijk producten kunnen dienen om kalkaanslag te verwijderen.

Je kan onder andere ook karnemelk gebruiken om op een oude handdoek te gieten en deze rond aangetaste objecten te wikkelen. Citroensap is dan weer een handig middeltje om dof glas te ontkalken.

 

3) Professionele ontkalkers

Last van hardnekkige kalkaanslag of kalk die moeilijk te bereiken is? Kies dan voor een professionele waterontkalker.

Je wasmachine, strijkijzer, koffiezet, waterkoker, of wc ontkalken doe je het best met een professionele ontkalker. De meeste waterontkalkers zijn speciaal ontwikkeld om jouw waterleiding en de binnenkant van technische toestellen zo min mogelijk te beschadigen. Hoewel veel mensen hun technische toestellen nog met azijn ontkalken, wordt dit niet aangeraden.

⇒ Op zoek naar waterontkalkers? Je kan een groot assortiment ontkalkers vinden op onze webshop.

 

4) Kalk verwijderen met water uit je waterverzachter

Heb je grote oppervlakken die vervaardigd zijn uit gevoelige materialen zoals marmer, zandsteen, of een andere soort natuursteen? Je kan zacht water uit je waterontharder gebruiken om bijvoorbeeld je vloer of keukenaanrecht schoon te maken.

 

Conclusie

Hardnekkige kalkaanslag kan ernstige gevolgen hebben voor jouw woning en elektrische apparaten. Voorkom dat kalk jouw waardevolle toestellen aantast en schaf een waterontharder aan.

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs