Elektronische waterverzachter
Wil je genieten van kalkvrij water en is je waterverbruik variabel? Dan kies je best voor een elektronische waterverzachter. Met zo’n efficiënt toestel gebeurt de regeneratie met zout water volumegestuurd, waardoor je onnodige spoelingen vermijdt. Zo bespaar je op je waterverbruik en je regeneratiezout. Wat zijn de eigenschappen van zo’n elektronische waterverzachter? En wat met de prijs? Dit én meer lees je hier!
Ga snel naar:
Eigenschappen elektronische waterverzachter
Prijs elektronische waterverzachter
Hoe elektronische waterverzachter plaatsen?
Zelf waterverzachter plaatsen of vakman?
Vraag gratis en vrijblijvend je offertes aan
Wat is een elektronische waterverzachter?
Met een elektronische waterverzachter ga je kalkvorming tegen in je leidingen en je huishoudtoestellen, op je kranen, … Dankzij een cilinder met harskorrels zet zo’n toestel je hard water in zacht water om. Na enige tijd raakt zo’n cilinder wel verzadigd met kalk en magnesium en is een spoelbeurt met zout water nodig (regeneratie). Dit proces verloopt volumegericht en gebeurt dus niet op vaste momenten, maar alleen wanneer het nodig is. Zo’n elektronische waterverzachter kies je als:
- je een onregelmatig leefritme hebt.
- er niet altijd iemand thuis is.
- er vaak gasten op bezoek zijn.
- je regelmatig op reis gaat.
Elektronische waterverzachter installeren? Dan vraag je best meerdere voorstellen aan bij installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht hun adviezen, prijzen, werkwijzen, … vergelijken en de juiste keuze maken. Start je aanvraag hier!
Eigenschappen elektronische waterverzachter
Naast een mechanische waterverzachter kan je ook kiezen voor een elektronische variant. Wat zijn de specifieke eigenschappen van zo’n elektronische waterverzachter? Enkele kenmerken op een rij:
- Volumegericht: bij een elektronische waterverzachter gebeurt de regeneratie met zout water volumegestuurd in plaats van na vaste perioden. Kortom, zo’n intelligent toestel houdt het volume van je ontharde water bij. Zo zijn minder spoelingen nodig om je harscilinder schoon te maken, waardoor je minder water en regeneratiezout verbruikt.
- Gebruiksvriendelijk: met een elektronische waterverzachter ben je zeker van moderne technologie. Zo kan je met een gebruiksvriendelijke display bv. je waterhardheid instellen, de regeneratietijd zelf bepalen op basis van het volume water, …
- Minder benodigd onderhoud: je moet het zout voor de harscilinder 1 à 2 keer per jaar bijvullen, afhankelijk van het zoutreservoir. Daarnaast vergt een elektronische waterontharder iets minder onderhoud dan een mechanisch toestel vanwege de precieze, volumegestuurde werking. Idealiter laat je 1 keer per jaar je waterverzachter onderhouden door je installateur.
- Grotere investering: een elektronische waterverzachter is iets duurder dan een mechanische variant, maar je geniet wel van een efficiënter toestel. Die meerprijs verdien je dus sowieso vlot terug dankzij een lager water- en zoutverbruik.
Advies op maat? Een waterverzachter installateur geeft je graag nog meer uitleg over de werking, functionaliteiten, … van een elektronische waterverzachter. Vraag gratis voorstellen op maat aan!
Prijs elektronische waterverzachter
Op welke kostprijs moet je rekenen als je een elektronische waterverzachter wil laten plaatsen? En hoe is deze prijs te vergelijken met die van een mechanische variant? Een overzicht van de richtprijzen bij een gemiddeld verbruik van 4 personen:
Type waterverzachter | Gemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing) |
---|---|
Elektronische waterverzachter | € 1.600 - 2.000 |
Mechanische waterverzachter | € 1.000 - 1.400 |
LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo kunnen de kosten ook verschillen van vakman tot vakman en van situatie tot situatie. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 ervaren installateurs actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.
Hoe elektronische waterverzachter plaatsen?
Het installeren van een elektronische waterverzachter is geen eenvoudige klus. Er komt veel bij kijken en daarom doe je best een beroep op de expertise en ervaring van een professionele installateur. Zo’n vakman gaat als volgt te werk:
-
Bepalen van de locatie
Eerst kiest de vakman een geschikte locatie voor de waterverzachter. Idealiter gaat het om een plek waar het apparaat niet opvalt (bv. kelder, berging, …), maar er zijn wel enkele aandachtspunten. Zo moet het toestel goed bereikbaar zijn, mag het niet te dicht bij een warmtebron staan, … Doorgaans plaatst de vakman het apparaat vlak na de watermeter.
-
Bypass installeren
Vóór de installatie van de waterverzachter moet een vakman een bypass plaatsen. Hiervoor haalt hij een stukje van de bestaande waterleiding weg, bv. door te slijpen of simpelweg een tussenstuk los te koppelen. Een bypass maakt het dan mogelijk om de waterverzachter uit te zetten, zónder dat de watertoevoer ook stopt.
-
Waterverzachter plaatsen
Na het installeren van de bypass begint de vakman aan de plaatsing van de waterverzachter of waterontkalker zélf. Hierbij houdt hij rekening met 2 aansluitingen: de aanvoer- en de retourslang. De aanvoerslang vervoert hard water van de bypass naar de waterverzachter en de retourslang vervoert zacht water vervolgens naar de kranen voor gebruik.
-
Afvoer van waterverzachter aansluiten
Een volgende stap is het aansluiten van de afvoer op de elektronische waterverzachter. Dankzij die afvoer kan het zoute spoelwater na het regenereren vlot weglopen naar de riolering. Is die aansluiting moeilijk? Dan zijn er oplossingen om het zoute spoelwater op te pompen naar een locatie waar er wel een afvoer is naar de riolering.
-
Overloopaansluiting aanbrengen
De overloopaansluiting is een soort veiligheidsmaatregel voor wanneer het waterniveau in het zoutvat te hoog is. Via die overloopaansluiting kan het overtollige water alsnog weglopen naar de riolering.
-
Eerste keer opstarten
Is alles eenmaal aangesloten en geïnstalleerd? Dan start de vakman de waterverzachter voor het eerst op. Hierbij horen de volgende stappen:
1. Bypasskraan openen
2. Aanvoer- en retourslang sluiten
3. Aftapkraan openen en bypasskraan sluiten
4. Aanvoer- en retourslang openen
5. Waterniveau in de waterverzachter checken
Op zoek naar een installateur actief in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend meerdere vakmannen actief in je buurt contacteren via onze offerteservice.
Zelf elektronische waterverzachter plaatsen of vakman?
Wil je 100% zeker zijn van een optimale werking van je waterverzachter? Dan schakel je best een vakman in. Zo’n professionele installateur staat garant voor…
- Gericht advies: waar moet de waterverzachter komen te staan? Is een elektronische waterverzachter ook voordelig voor kleinere huishoudens? Een vakman geeft je gericht advies over de beste waterverzachters op basis van jouw persoonlijke wensen en woonsituatie.
- Snelle & correcte plaatsing: laat je de installatie over aan een vakman? Dan zal je merken dat de arbeidskosten best meevallen. Zo heeft een ervaren installateur maar 1 à 2 uur nodig om de elektronische waterverzachter correct te plaatsen.
- Goede garantieregeling: je bent niet altijd voordeliger uit als je de installatie zelf uitvoert. Zo kan er namelijk al snel iets mis gaan en dan ben je financieel niet beschermd.
- Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op de arbeids- en materiaalkosten als je samenwerkt met een vakman.
Elektronische waterverzachter installeren? Schakel een vakman in!
Er zijn meer dan genoeg redenen om voor een vakman te kiezen voor de plaatsing van een elektronische waterverzachter. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en een hoogwaardig eindresultaat. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier: