Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Is een waterverzachter nodig?

Een waterverzachter in je woning heeft enkele belangrijke voordelen: een langere levensduur van huishoudapparaten die water gebruiken, minder behoefte aan wasmiddelen, een lagere energierekening… Maar is een waterverzachter ook echt nodig? In dit artikel bespreken we het nut en de prijs van dit toestel en geven we antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Ga snel naar:
Wanneer waterontharder nodig?
Wat is hard water?
Welke waterverzachter heb ik nodig?
Waterverzachter prijs
Veelgestelde vragen
Vergelijk waterverzachter offertes

 

Wat doet een waterontharder?

Een waterverzachter zet hard water om in zacht water door calcium- en magnesiumionen om te wisselen met natriumionen. Zo’n ontharder haalt dus de kalk uit je water, waardoor die kalk zich ook niet meer kan afzetten op je kranen, in je waterleidingen, in huishoudelijke apparaten die water verbruiken… Bovendien bespaar je met een ontkalker op je energierekening doordat de warmteoverdracht efficiënter gebeurt. Zeep en wasproducten werken ook beter in zacht water, waardoor je er minder van nodig hebt en bespaart op de aankoop.

Overtuigd van de voordelen van een waterverzachter? Vergelijk vrijblijvend prijzen en advies via onze gratis offerteservice.

 

Wanneer heb je een waterontharder nodig?

Of een waterontharder nodig is in jouw woning, hangt voornamelijk af van de hardheid van het water. De waterhardheid wordt in België doorgaans uitgedrukt in Franse graden (fH) en varieert van streek tot streek. Je kan de hardheid van het water in jouw gemeente terugvinden op de site van je drinkwaterbedrijf.

In de volgende gevallen is een waterverzachter zeker het overwegen waard:

 1. Bij hard water

  Als het water hard tot zeer hard is (vanaf 30 fH), dan is het sterk aangeraden om een waterverzachter te installeren. Bij hard water kan de kalkafzetting in leidingen en op verwarmingselementen serieuze vormen gaan aannemen. Door een waterverzachter te installeren, verleng je de levensduur van huishoudapparaten die water gebruiken (koffiezetapparaat, wasmachine…) en vormt er zich geen kalkaanslag in waterleidingen en op tegels, kranen en vloeren.

 2. Uit voorzorg bij onthard water door drinkwaterbedrijf

  Als het water in jouw gemeente reeds door het drinkwaterbedrijf onthard wordt (15 fH is de ondergrens bij ontharding door drinkwaterbedrijven), dan zal de hardheid wellicht lager dan 30 fH zijn. Fabrikanten en installateurs raden echter ook bij een waterhardheid lager dan 30 fH een waterverzachter aan. Ook bij lagere hardheden kan het toestel zeker zijn nut bewijzen omdat je dan bv. minder kalkaanslag moet verwijderen op kranen en huishoudtoestellen minder vaak moet ontkalken.

Is een waterontharder nodig in jouw woning? Contacteer dan een professionele waterontharder installateur. Hij adviseert je het meest geschikte toestel, bezorgt je een prijsvoorstel op maat en verzorgt de volledige installatie. Vind een installateur in jouw buurt.

 

waterverzachter nodig

Wat is hard water?

Met de hardheid van water bedoelen we de hoeveelheid kalk die in het water is opgelost. Hoe meer kalk (en magnesium) er in het water aanwezig is, hoe harder het water. In België wordt de waterhardheid gemeten in Franse graden. Eén Franse graad stemt overeen met 4 milligram calcium per liter of 10 milligram calciumcarbonaat per liter en 2,4 milligram magnesium per liter of 4 milligram magnesiumoxide per liter. We spreken van hard water vanaf 30 fH.

Onderstaande waarden tonen alvast de indeling van de hardheid van water:

Franse graden (°F)Duitse graden (°D)
Zeer zacht0 - 7 0 - 4
Zacht7 - 154 - 8
Middelhard15 - 308 - 12
Hard30 - 45 12 - 18
Zeer hard> 45 18 - 30

 

Gevolgen van hard water

Hard water heeft heel wat negatieve gevolgen voor jouw woning. Het kan namelijk leiden tot:

 • Kalkaanslag: hard water veroorzaakt kalkaanslag in leidingen, op oppervlakken (tegels, vloeren, kranen) en kalkvorming in verwarmingselementen van huishoudelijke apparaten (wasmachine, boiler…).
 • Kortere levensduur van huishoudapparaten: huishoudelijke apparaten die water verbruiken gaan sneller kapot door hard water.
 • Hogere energierekening: het rendement van apparaten neemt snel af wanneer er sprake is van kalkaanslag. Hierdoor kan het energieverbruik hoog oplopen, met een hogere energierekening als gevolg.
 • Hoger verbruik van zeepproducten: zeer hard water kan het wasresultaat negatief beïnvloeden, waardoor er meer zeep nodig is om een proper resultaat te bekomen.

TIP: om de negatieve gevolgen van hard water te vermijden, laat je je water best ontharden met een waterontkalker. Vergelijk vrijblijvend prijzen van waterontharders via onze offerteservice.

 

Welke waterverzachter heb ik nodig?

Als een ontkalker zijn nut kan bewijzen voor jouw huishouden, moet je natuurlijk nog kiezen welke waterverzachter je gaat kopen. Er bestaan namelijk verschillende toestellen. Het is sterk aangeraden om te kiezen voor een waterverzachter met zout. Daarbij heb je de keuze tussen een:

 • Elektronische waterverzachter: de regeneratie (spoeling met zout) verloopt volumegestuurd, nadat je een bepaalde hoeveelheid water hebt verbruikt. De spoeling vindt dus enkel plaats wanneer het nodig is. Dit toestel is ideaal wanneer je een variabel waterverbruik hebt.
 • Mechanische waterverzachter: de regeneratie verloopt hier tijdgestuurd, na een bepaalde periode. De spoeling vindt dus plaats op vaste tijdstippen. Dit toestel is ideaal wanneer je een stabiel waterverbruik hebt. Het houdt namelijk geen rekening met de hoeveelheid water die je verbruikt.

Welke waterverzachter koop je best? Dat hangt voornamelijk af van jouw woonsituatie, gewoontes, gezinssamenstelling… Een waterontharder installateur adviseert je steeds het meest geschikte toestel. Ontvang advies op maat.

 

Waterverzachter prijs

De prijs voor een waterverzachter voor een gemiddeld gezin van 4 personen ligt tussen € 1.000 en 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Hoeveel de prijs precies zal bedragen, is onder meer afhankelijk van het type waterverzachter, de capaciteit van het toestel, de onderhoudsformule en de installatiekosten.

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen van waterverzachters met zout:

Soort waterverzachterGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Elektronische waterverzachter€ 1.600 à 2.000
Mechanische waterverzachter€ 1.000 à 1.400

Benieuwd naar een prijs op maat? Via onze offerteservice vergelijk je eenvoudig prijzen van verschillende waterverzachter installateurs en kies je snel het meest voordelige voorstel uit. Ontvang prijzen op maat.

 

Veelgestelde vragen over waterhardheid

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over de hardheid van water: • Wat is de hardheid van het water in België?
  De gemiddelde waterhardheid in België ligt rond 30 fH. De hardheid van het water kan echter sterk verschillen per gemeente. Om de waterhardheid in jouw gemeente te weten te komen, kan je zelf de waterhardheid meten of de website van je drinkwaterbedrijf raadplegen.


 • Hoe hard is mijn water volgens mijn postcode?
  De hardheid van het water in jouw gemeente kan je eenvoudig opzoeken aan de hand van jouw postcode. Er zijn online verschillende tools beschikbaar waarmee je op basis van je postcode de waterhardheid in jouw gemeente kan raadplegen.


 • Kan ik kraanwater filteren i.p.v. een waterontharder te installeren?

  Ja, er zijn speciale waterfilters verkrijgbaar die voorzien zijn van harsbolletjes en actieve kool. Hiermee kan je kraanwater ontharden en ontdoen van chloor en mineralen. In België is het echter niet nodig om kraanwater te filteren. Het drinkwater is namelijk van zeer goede kwaliteit en wordt constant gemonitord door de watermaatschappij.

  Let wel: heb je hard water en kies je ervoor om je kraanwater te filteren? Dan wordt het water pas gefilterd nadat het door je leidingen en je kraan is gestroomd. De kalk in het water heeft dus nog steeds vrij spel en kan zich nog steeds afzetten op leidingen, kranen, in huishoudtoestellen… Je kiest in dat geval beter voor een waterontharder. Prijzen kan je eenvoudig vergelijken via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs