Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Welke waterverzachter kopen?

Wanneer je een waterverzachter laat plaatsen, kom je voor veel keuzes te staan: welk type waterverzachter ga je kopen, hoeveel mag die kosten, wat is de ideale capaciteit van je waterontharder, … In dit artikel ontdek je 5 praktische tips en advies over welke waterverzachter je best kiest, hoe je moet vergelijken, welke valkuilen je best vermijdt en hoeveel een waterverzachter kost.

 

 Tips waterverzachter kopen

TIP 1: Koop het juiste type waterverzachter (met of zonder zout)
TIP 2: Koop een waterverzachter met de juiste aansturing (elektronisch of mechanisch)
TIP 3: Koop een waterverzachter met de juiste capaciteit
TIP 4: Hou rekening met de prijs
TIP 5: Hou rekening met het water- en zoutverbruik
Conclusie: welke waterverzachter kopen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

TIP 1: Koop het juiste type waterverzachter

De eerste keuze die je moet maken wanneer je beslist een waterverzachter te kopen, is welk type ontharder je laat plaatsen: ga je voor een toestel met of zonder zout? Een kort overzicht van beide types en hun eigenschappen:

 

Waterverzachter met zout

De meeste waterverzachters op de markt zijn waterverzachters met zout. Deze toestellen hebben een harscilinder, waar via ionenwisseling calcium- en magnesiumionen verwisseld worden voor natriumionen. Hierdoor krijg je zacht leidingwater. Wanneer de harscilinder verzadigd is, wordt deze gespoeld met zout. Dit proces noemen we regeneratie en gebeurt elektronisch of mechanisch.

Waterverzachters met zout beschikken doorgaans over 1 harscilinder. Je kan echter ook een waterontharder kopen met 2 harscilinders. Tijdens het regeneratieproces van de ene harscilinder blijf je dan beschikken over zacht water omdat de andere harscilinder in werking treedt. Een ontharder met 2 cilinders is niet echt noodzakelijk, maar biedt wel het nodige comfort.

Prijs waterverzachter met zout: € 1.000 à €2.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Waterverzachter zonder zout

Je kan ook een waterverzachter kopen zonder zout. Deze haalt geen kalk uit het water, maar doet de kalkdeeltjes rondzweven in het water zodat ze zich niet afzetten op je leidingen, kranen, … Dit kan op verschillende manieren: via een magneet, CO2-injectie, polyfosfaten, zinken anode, …

Prijs waterverzachter zonder zout: vanaf € 30 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Waterverzachter met of zonder zout kopen?

Hoewel waterverzachters zonder zout goedkoper zijn in aanschaf, is hun werking nog onvoldoende bewezen. Wil je een waterontharder kopen die jouw hard water efficiënt omzet naar zacht water, dan is een waterverzachter met zout de beste keuze.

TIP: laat je adviseren door een professionele waterverzachter installateur. Hij bepaalt niet alleen welk type waterverzachter het meest is aangewezen, maar ook welke aansturing, capaciteit, … je nodig hebt. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

TIP 2: Koop een waterverzachter met de juiste aansturing

Is je keuze gevallen op een waterverzachter met zout, dan kan je nog kiezen tussen een elektronische en een mechanische ontharder. Bij de ene gebeurt de regeneratie volumegestuurd, bij de andere tijdgestuurd:

 

Elektronische waterverzachter

Bij een elektronische waterverzachter wordt het regeneratieproces geregeld door een centrale computer, die het volume van het onthard water opslaat. Heb je een bepaald volume onthard water verbruikt? Dan start de ontharder de regeneratie. Met een volumegestuurde, elektronische waterontkalker kan je dus je waterverbruik monitoren en het regeneratieproces zelf instellen zodat je minder zout en spoelwater verbruikt.

Prijs elektronische waterverzachter: € 1.600 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Mechanische waterverzachter

Sommige waterverzachters werken volledig zonder stroom en zijn hydraulisch of mechanisch gestuurd. Dat wil zeggen dat het apparaat volledig op waterdruk werkt en dat de aansturing van het regeneratieproces zonder elektriciteit gebeurt.

Mechanische waterverzachters zijn tijdgestuurd. Dit wil zeggen dat de regeneratie gebeurt op een vast tijdstip, ook wanneer de harscilinder nog niet verzadigd is.

Prijs mechanische waterverzachter: € 1.000 à 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Elektronische of mechanische waterverzachter kopen?

Of je best een elektronische dan wel een mechanische ontharder koopt, hangt voornamelijk af van je waterverbruik. Heb je een variabel waterverbruik? Dan kies je best voor een elektronische waterverzachter met een volumegestuurde regeneratie. Is je waterverbruik stabiel doorheen het jaar? Dan is naast een elektronische ontharder ook een mechanisch toestel een optie.

Twijfel je welke waterverzachter je moet kopen? Een ervaren installateur bepaalt welk toestel het meest is aangewezen voor jouw situatie. Kom vrijblijvend in contact met professionals in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Ontdek meer tips onder de foto.

welke waterontharder kopen

 

TIP 3: Koop een waterverzachter met de juiste capaciteit

De capaciteit is een van de belangrijkste valkuilen als je een waterverzachter koopt. Het is belangrijk dat de capaciteit van je ontharder is afgestemd op je waterverbruik, het aantal gezinsleden, de hardheid van je leidingwater, … Kies je voor een ontharder met een te kleine capaciteit, dan zal de ionenwisselaar sneller verzadigd raken en zal je waterverzachter sneller regenereren. Hierdoor stijgt ook het zout- en waterverbruik van je waterontkalker.

 

Welke waterverzachter kopen op basis van capaciteit?

Die vraag kan een waterverzachter installateur het beste beantwoorden. Hij voert eerst een wateranalyse uit om de waterhardheid van je leidingwater te bepalen. Op basis van deze waterhardheid, jouw waterverbruik, je gezinsgrootte, … berekent hij vervolgens de ideale capaciteit van jouw waterontkalker.

De capaciteit van je waterverzachter laten berekenen? Kom vrijblijvend in contact met een vakman actief in jouw buurt. Start hier jouw aanvraag.

 

TIP 4: Hou rekening met de prijs

Voor een waterverzachter met zout betaal je gemiddeld € 1.000 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing), afhankelijk van de gekozen aansturing. Koop je een waterverzachter zonder zout, dan mag je rekenen op een lagere prijs. Prijzen starten vanaf € 30 voor een magnetische waterverzachter maar kunnen oplopen tot € 1.900 voor een ontharder met CO2-injectie. Een overzicht van de gangbare prijzen per type ontharder:

Soort waterverzachterGemiddelde prijs
WATERVERZACHTER MET ZOUT
Elektronische waterverzachter€ 1.600 à 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing)
Mechanische waterverzachter€ 1.000 à 1.400 (excl. btw en incl. plaatsing)
WATERVERZACHTER ZONDER ZOUT
Magnetische waterverzachtervanaf € 30 (excl. btw en plaatsing)
Waterverzachter met polyfosfaten€ 100 à 150 (excl. btw en plaatsing)
Waterverzachter met CO2-injectie€ 1.400 à 1.900 (excl. btw en plaatsing)
Waterverzachter met zinken anode€ 500 à 1.400 (excl. btw en plaatsing)

 

Welke waterverzachter kopen op basis van prijs?

Het is dus sterk aangeraden om een waterverzachter met zout te kopen om kalkaanslag te verwijderen en voorkomen. Afhankelijk van het budget dat je voorzien hebt, kan je kiezen voor een goedkopere mechanische waterverzachter of een duurder elektronisch toestel. Het belangrijkste is dat je toestel goed aansluit bij jouw levensstijl. Kies je bv. voor een mechanische waterontharder terwijl je een sterk variabel waterverbruik hebt? Dan zal je een hoger zout- en waterverbruik hebben, wat kosten met zich meebrengt.

LET OP: goedkoop is vaak duurkoop. Bij goedkope modellen wordt er vaak bespaard op materiaalkosten. Er worden dan inferieure materialen gebruikt die op langere termijn zorgen voor lekkages of storingen. Kwalitatieve waterverzachters zijn dan wel duurder, maar gaan probleemloos lange tijd mee. Op termijn ben je dus goedkoper uit omdat je nagenoeg geen onderhoudskosten hebt.

Zeker zijn van een kwalitatieve waterontkalker? Schakel dan een professionele waterverzachter installateur in. Zo ben je niet alleen zeker van een kwalitatief toestel, maar ook van een deskundige plaatsing. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

TIP 5: Hou rekening met het water- en zoutverbruik

Bij het spoelen van de harskern gebruikt een waterverzachter (waterontkalker) water en zout. Hoeveel dat precies is, hangt af van het type waterverzachter. Gedateerde modellen gebruiken aanzienlijk meer zout en water dan moderne toestellen. Alhoewel de verschillen tussen waterontharders steeds geringer worden door allerlei innovaties, loont het zeker de moeite om na te gaan hoeveel zout en spoelwater een apparaat gebruikt tijdens het regenereren. Zeker na een aantal jaar kunnen de verschillen zich goed aftekenen.

 

Welke waterverzachter kopen op basis van verbruik?

Hier is het belangrijk om goed verschillende toestellen te vergelijken. Om het zout- en waterverbruik tot een minimum te beperken, ben je doorgaans wel beter af met een elektronische waterverzachter. De regeneratie bij een digitaal toestel gebeurt nl. op basis van volume, waardoor de harscilinder enkel gereinigd wordt wanneer het écht nodig is.

Waterontkalkers vergelijken? Een ervaren installateur doet dit voor je. Kom vrijblijvend in contact met vakmannen in jouw buurt via onze offerteservice.

 

CONCLUSIE: welke waterverzachter kopen?

Welke waterverzachter je het best koopt, hangt af van verschillende factoren: je waterverbruik, de waterhardheid van je leidingwater, je gezinsgrootte, je beschikbare budget, … Uiteraard zal de ene factor zwaarder doorwegen dan de andere wanneer je waterverzachters gaat vergelijken. We raden je dan ook aan om je wensen en voorkeuren voor te leggen aan een ervaren waterverzachter installateur. Hij kan je vervolgens informeren over alle mogelijkheden en geeft je advies op maat van jouw situatie. Kom in contact met 2 à 3 professionals in jouw regio via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs