Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterverzachter plaatsen

Wil je een waterverzachter plaatsen? Goed idee, zo’n toestel is een prima investering voor je portemonnee, je wooncomfort, je gezondheid, … Om zeker te zijn van een optimale werking en rendement schakel je best een ervaren installateur in. Hoe gaat zo’n vakspecialist te werk? Met welke aandachtspunten houdt hij rekening? En hoe kies jij de juiste installateur voor het plaatsen van je waterverzachter? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Hoe waterverzachter plaatsen?
Waterverzachter plaatsen: kosten
Belangrijke aandachtspunten
Hoe installateurs vergelijken?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom een waterverzachter plaatsen?

Heeft je leidingwater een hoge hardheid? Dan is een waterontharder plaatsen duidelijk een slimme keuze. Door je harde water om te zetten in zacht water maakt zo’n toestel je leven veel aangenamer op verschillende vlakken. Je geniet namelijk optimaal van…

 • Lagere kosten: hard water bezorgt je meer extra kosten dan je denkt. Met een waterontharder kan je dan ook jaarlijks honderden euro’s uitsparen. Je energiekosten dalen met wel 20%, je huishoudelijke toestellen gaan tot 30% langer mee, je verbruik van zeepproducten ligt 50% lager, …
 • Geen kalkaanslag meer: met zacht water in je woning is het wegpoetsen van kalkaanslag in de badkamer en de keuken voorgoed verleden tijd. Dat bespaart je een hoop tijd en moeite.
 • Snelle plaatsing: een gespecialiseerde installateur plaatst je waterverzachter slechts op een paar uurtjes tijd. Zo blijven de arbeidskosten beperkt en geniet je erg snel van de voordelen van zacht leidingwater in je woning.
 • Goed voor je huid en haar: zacht water zorgt voor een soepelere huid en glanzender haar. Na het plaatsen van je waterverzachter zal je het verschil direct merken als je uit de douche komt.
 • Beter leefmilieu: een waterverzachter plaatsen is op verschillende manieren bevorderlijk voor onze planeet. Dankzij een efficiëntere cv-installatie stoot je minder CO2 uit, je moet minder poetsen met chemische middeltjes, je verbruikt minder waspoeder en vaatwastabletten, …

Wil je graag een waterverzachter plaatsen? Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere ervaren installateurs actief in je buurt. Zij bezorgen je met plezier gericht advies en prijzen op maat. Start je aanvraag hier!

plaatsen waterverzachter

 

Hoe waterverzachter plaatsen?

De werkwijze voor het plaatsen van een waterverzachter verschilt enorm volgens het type. Zo schakel je voor een toestel met zout sowieso best een professionele installateur in. Voor een toestel zonder zout kan je doorgaans zelf aan de slag. Een kort overzicht van de werkwijzen:

 

1. Waterverzachter met zout = professionele installateur

Dit type ontharder zet je hard water ook echt om in zacht water. Hoe? Door de calcium- en magnesiumionen in te wisselen voor natriumionen met een speciale harscilinder. Als die verzadigd is met kalk volgt een spoeling met zout water (regeneratie). Een installateur plaatst zo’n toestel als volgt:

 • STAP 1 = locatie bepalen: een vakman gaat na waar je waterleiding je woning binnenkomt. Doorgaans is dat de beste locatie voor een toestel op basis van zout. Hij zorgt er ook voor dat de waterverzachter vlot bereikbaar is en het toestel ook mooi waterpas staat.
 • STAP 2 = bypass installeren: zo’n bypass op je leiding is nodig om de waterverzachter te kunnen uitschakelen zonder de watertoevoer te onderbreken. Bv. als je hard water wil gebruiken om je planten water te geven.
 • STAP 3 = waterverzachter aansluiten: de installateur sluit eerst de aanvoer- en retourslang aan op de waterverzachter. Om het zoute afvalwater vlot te kunnen afvoeren, sluit hij het toestel daarna ook aan op de riolering.
 • STAP 4 = overloop aansluiten: is het waterniveau in het zoutvat te hoog? Dan zorgt de installateur ervoor dat een overloopslang dat overtollige water kan afvoeren naar de riolering. Nadien moet de installateur enkel nog de waterverzachter correct opstarten en testen.

TIP: wil je graag de voorstellen van meerdere installateurs in je buurt vergelijken? Dat kan volledig gratis en vrijblijvend via onze offerteservice.

 

2. Waterverzachter zonder zout = zelf plaatsen

Een waterverzachter zonder zout plaatsen is minder complex. In de meeste gevallen kan je zo’n ontharder dus gewoon zelf monteren. Koop je bv. een magnetische waterontharder? Dan kan je die gewoon rond je waterleiding plaatsen. Andere toestellen (bv. met polyfosfaten) kan je dan weer tussen 2 leidingen monteren. Ben je niet zeker van je stuk? Dan kan je ook een waterverzachter installateur inschakelen.

 

Welk type waterverzachter laat ik best plaatsen?

Wil je volop genieten van de voordelen van zacht water? Dan is een waterverzachter met zout de enige goede keuze. Enkel deze toestellen zetten je harde water namelijk echt om in zacht water. Zulke ontharders zijn wel iets duurder, maar je verdient je investering op termijn vlot terug dankzij je lagere energiekosten, langere levensduur van je toestellen, …

Een waterverzachter met zout plaatsen? Een gespecialiseerde installateur geeft je graag meer info op maat. Kom vrijblijvend in contact met 2 à 3 vakspecialisten in je buurt!

 

Waterverzachter plaatsen: kosten

De kostprijs voor het plaatsen van een waterontharder hangt vooral af van het type toestel, en ligt ergens tussen € 30 – 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ga je voor een waterverzachter met zout of zonder zout? Een kort overzicht!

 

1. Waterverzachter met zout plaatsen: gemiddelde prijs

Door de snelle plaatsing van een waterverzachter met zout blijven de arbeidskosten van een installateur beperkt. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

Type waterverzachter met zoutGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Mechanische waterverzachter€ 1.000 à 1.400
Elektronische waterverzachter€ 1.600 à 2.000

Een exacte prijs voor jouw toestel? Vraag dan zeker prijsvoorstellen aan bij meerdere installateurs in je buurt. Zo vergelijk je vlot hun totaalprijzen, maar ook merken, adviezen, … Laat je waterverzachter plaatsen.

 

2. Waterverzachter zonder zout plaatsen: gemiddelde prijs

De kosten voor het plaatsen van een toestel zonder zout hangen in eerste instantie af van het type dat je kiest. De richtprijzen voor de meest voorkomende soorten ontharders zonder zout op een rij:

Type waterverzachter zonder zoutGemiddelde prijs (excl. btw en plaatsing)
Waterverzachter met CO2-injectie € 1.500 à 2000
Waterverzachter met zinken anode€ 500 à 1.500
Waterverzachter met polyfosfaten€ 100 à 150
Magnetische waterverzachter€ 30 à 500

LET OP: in deze prijzen is de plaatsing dus niet inbegrepen. Wil je zo’n type ontharder liever laten plaatsen door een vakspecialist? We brengen je graag in contact met een professionele installateur in je buurt!

 

plaatsing waterverzachter

 

Belangrijke aandachtspunten

Bij een toestel zonder zout zijn er weinig valkuilen bij de plaatsing. Dat is anders bij een waterontharder met zout. Geen toeval dat het aangewezen is om de waterontharder plaatsing over te laten aan een ervaren installateur. Die houdt onder meer rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Locatie van het toestel: een vakspecialist besteedt veel aandacht aan de meest aangewezen locatie van de waterontharder. Is het niet mogelijk om het toestel bij een afvoer te plaatsen? Dan zoekt hij een oplossing om het spoelwater op te pompen naar een locatie waar er wel een afvoer is naar de riolering.
 • Capaciteit van de ontharder: een vakman kiest een toestel dat perfect is afgestemd op je waterverbruik en de hardheid van je leidingwater. Een toestel met een te lage capaciteit verbruikt namelijk onnodig veel water en zout. En voor toestellen met een te hoge capaciteit betaal je een te hoge aankoopprijs.
 • Merk van de waterverzachter: wil je graag de mogelijkheden van meerdere merken van waterverzachters vergelijken? Dan is het interessant om meerdere installateurs te contacteren. Vaak werken vakspecialisten namelijk met slechts 1 specifiek waterontharder merk.
 • Jaarlijks onderhoud: wil je zeker zijn van een optimale ontharding van je leidingwater? Dan is een jaarlijks onderhoud zeker aanbevolen. Pols dus zeker eens naar de tarieven voor zo’n nazicht bij de installateurs die je contacteert.
 • Waterfilter: bij de plaatsing van je waterverzachter kan een vakspecialist ook een extra waterfilter aanbrengen. Zo’n filter vermijdt dat kleine vuildeeltjes in je waterontharder terecht komen. Zo ben je zeker van een langere levensduur van je toestel.
 • Formaat van de waterontharder: is er geen mogelijkheid in je kelder, garage, berging, … om een waterverzachter te plaatsen? Dan kan je in sommige gevallen ook een compacte waterontharder laten installeren in bv. een keuken- of gangkast of onder de gootsteen. Vraag zeker naar de mogelijkheden bij een waterontharder installateur in je buurt.

Zeker zijn van een vakkundige plaatsing van je waterverzachter? Een gespecialiseerde installateur houdt rekening met al deze en nog meer aandachtspunten bij de installatie van je toestel. Bovendien kan je met al je vragen bij zo’n expert terecht. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere installateurs!

 

Hoe waterverzachter installateurs vergelijken?

Via Solvari kan je waterverzachter-offertes aanvragen bij meerdere gespecialiseerde installateurs in je buurt. Maar hoe vergelijk je nu die vakspecialisten en hun offertes? We geven je graag enkele tips mee:

 

 1. Let op de verschillende kostenposten

  Je legt best alle kostenposten op de offertes naast elkaar. Dus niet alleen de kostprijs voor het toestel zelf, maar ook de aangerekende arbeidskosten, eventuele verplaatsingskosten, … Let er wel op dat je geen appelen met peren vergelijkt. Zo is een elektronische waterontharder standaard duurder dan een mechanische waterontharder.

 2. Informeer je over de voorgestelde merken

  Doorgaans werkt een installateur met een specifiek merk van waterverzachters. De eigenschappen, functies, … van deze toestellen kunnen van elkaar verschillen. Informeer je dus goed over deze fabrikanten om een doordachte keuze op jouw maat te kunnen maken.

 3. Kijk naar de service na verkoop

  De dienstverlening van een waterverzachter installateur stopt niet na de plaatsing. Vraag de vakspecialisten dus zeker naar hun service na verkoop. Wat bij een eventueel defect van je toestel? Hoe zit het met de garantieregeling? En welk tarief rekenen ze aan als je een onderhoudscontract aangaat?

 4. Check referenties & reviews

  Neem je graag het zekere voor het onzekere? Ga dan online zeker ook eens op zoek naar referenties & reviews van de installateurs in kwestie. Zulke reacties geven doorgaans een goed beeld van de betrouwbaarheid van een waterontharder installateur.

Op zoek naar waterverzachter installateurs in je buurt? We brengen je graag vrijblijvend in contact met meerdere ervaren vakspecialisten via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs