Waterverzachter-info.be
Info en (prijs)advies over waterverzachters en drinkwatersystemen.
Vergelijk professionele installateurs online!
header image

De beste waterverzachter kiezen: info en prijzen 2021

De beste waterverzachter kiezen wordt eenvoudig wanneer je kennis hebt van de werking ervan en op de hoogte bent van de hardheid en het verbruik van je leidingwater. Dit is een belangrijke factor voor de capaciteit, die voldoende groot moet zijn voor een efficiënte werking. Daarnaast  kom je meer te weten over verschillende soorten modellen, hun opbouw en prijzen.

Ga snel naar: waterverzachter kopenprijssoorten opbouwofferte aanvragen

 

De beste waterverzachter voor jouw situatie

Afhankelijk van de grootte van je gezin, de waterhardheid en het verbruik van je leidingwater, moet de capaciteit van je waterverzachter voldoende groot zijn. Deze factoren bepalen namelijk hoe snel de ionenwisselaar (vergelijkbaar met een filter) van het systeem verzadigd geraakt met kalk en een spoeling nodig is. De periode tijdens de spoeling wordt de regeneratie intervaltijd genoemd.

 

1. Wat is je verbruik?

Je verbruik hangt af van het aantal verbruikers in huis en bepaalt de capaciteit van je waterverzachter. Dit staat los van hoe goed het apparaat water ontkalkt. Elke waterontharder zorgt namelijk voor zacht water en hoe goed dat gebeurt, is bij alle apparaten vergelijkbaar. De capaciteit van een waterontharder bepaalt na hoeveel dagen de ionenwisselaar (vergelijkbaar met een filter) gespoeld moet worden. Je kunt dit vergelijken met een stofzuigerzak. Hoe groter de capaciteit van de zak, hoe langer het duurt voordat je hem leeg moet maken.

Het schoonmaken van de ionenwisselaar gebeurt helemaal automatisch tijdens het regeneratieproces. Hier doet het zout dat je aanvult aan het systeem zijn werk. Water met het opgeloste zout spoelt de ionenwisselaars tot al de kalk is afgevoerd. Eens de ionenwisselaar terug schoon is, levert de ontharder opnieuw zacht water. Dit wordt de regeneratie intervaltijd genoemd. Het is dus van belang om na te gaan of de regeneratie intervaltijd voldoende is afgestemd op je verbruik.

 

2. Wat is de waterhardheid van je water?

De capaciteit wordt, naast je verbruik, ook beïnvloed door de hardheid van je leidingwater. Hoe groter de capaciteit, hoe minder snel de ionenwisselaar verzadigd raakt met kalk. Natuurlijk weet je niet vooraf wat de capaciteit moet zijn van je waterontharder.

Leveranciers vragen naar het aantal bewoners en bieden daarvoor hun meest relevante model. Voor de waterhardheid gaan ze uit van een standaardwaarde die mogelijk niet altijd overeenstemt met je situatie. Het is wel een goede eerste indicatie om te bepalen welke capaciteit je waterontharder nodig heeft. Wil je verschillende modellen en prijzen vergelijken? Ontvang gratis offertes op maat via onze gratis offertedienst. Onze partners bezorgen je een overzicht van de beste modellen voor je situatie met een duidelijk prijsoverzicht.

 

Welke waterverzachter kopen?

Er zijn verschillende soorten waterverzachters die onderverdeeld worden in twee groepen: mechanisch en elektronisch. Met mechanische systemen bespaar je op bijkomende elektriciteitskosten doordat toestellen binnen deze categorie op waterdruk werken. De spoeling gebeurt na een bepaalde periode of nadat een bepaald volume is verbruikt. Een elektrisch systeem maakt meerdere sturingsmogelijkheden mogelijk. Daarnaast heb je ook keuze tussen de volgende eigenschappen.

 

1. Compact of duo waterverzachter?

Een compacte waterverzachter wordt het meest gekozen omdat de ionenwisselaar en het zoutvat samenzitten in dezelfde behuizing. Er is echter niet altijd voldoende ruimte voor een compact model. Daarom zijn er ook duo waterverzachters met een apart zoutreservoir. Het onderdeel met de ionenwisselaar kan in dit geval tegen de muur gemonteerd worden om plaats te besparen.

 

2. Simplex of duplex?

Standaard modellen beschikken over één ionenwisselaar (simplex). Maar er zijn ook systemen met twee wisselaars (duplex). Bij dit type modellen hoef je geen rekening meer te houden regeneratie intervaltijd omdat de ionenwisselaars elkaar afwisselen wanneer een van de twee gespoeld wordt.

 

3. Tijd- of volumegestuurd?

Tijdgestuurde ontharders zorgen voor een vast tijdstip voor de regeneratie van de ionenwisselaar. Ook wanneer deze nog niet is verzadigd met kalk wordt hij toch gereinigd. Een volumegestuurd systeem werkt efficiënter omdat het volume van het onthard water wordt bijgehouden. Op basis daarvan weet het systeem wanneer de ionenwisselaar gespoeld moet worden en wordt het onthardingsproces niet onnodig stopgezet voor het regenereren. Ook moet er minder gespoeld worden, waardoor je heel wat water bespaart.

 

4. Droog of nat zoutvat?

Voor het regeneratieproces is er zout nodig. Dit zout wordt opgeslagen en bijgevuld in het zoutreservoir. Voor het regeneratieproces wordt er water aan het zout toegevoegd dat op zijn beurt de ionenwisselaars spoelt. Bij een droog zoutvat bevindt zich na het proces nog nauwelijks water in het zoutvat. Bij een nat zoutvat wordt er meteen na het regeneratieproces water aan het zout toegevoegd. Hierdoor krijgt het zout voldoende tijd om op te lossen.

 

5. Een systeem met of zonder hardheidsregelaar?

Tegenwoordig beschikken de meeste waterontharders over een hardheidsregelaar, ook het mengventiel genoemd. Hiermee stel je de hardheid van het water in. Zo heb je zacht water met toch een kleine hoeveelheid kalk en magnesium. Magnesium is goed voor onze gezondheid en blijft belangrijk wanneer je je leidingwater ook als drinkwater gebruikt.

beste waterverzachter zout toevoegen

 

Prijs waterverzachter

Er is een prijsverschil tussen mechanische en elektronische waterverzachters. Verder moet je ook rekening houden bij de kostprijs van de installatie en het onderhoud.

 Mechanische waterverzachterElektronische waterverzachter
VerbruikWerkt op waterdruk, geen elektriciteitskostenVerbruikt elektriciteit
RegeneratieNa bepaalde periode (tijdgestuurd) of na bepaald watervolume (volumegestuurd)Verschillende programma's mogelijk, aan te passen aan verbruik
OnderhoudMinder onderhoudskostenDuurder onderhoud bij schade aan elektrische onderdelen
PrijzenVanaf +/- 700 euro (incl. btw, excl. plaatsing)Vanaf +/- 900 euro (incl. btw, excl. plaatsing)
Met de installatiekosten bijgerekend kan je voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik rekenen op prijzen tussen 1.000 en 2.000 euro. Benieuwd naar een prijs op maat voor jouw huishouden?
Vraag hier gratis en vrijblijvend prijzen op maat aan bij professionele installateurs van waterverzachters.

 

De beste opbouw voor je waterverzachter

Voor huishoudelijke toepassingen zijn er verschillende manieren om een waterverzachter in huis te plaatsen. Hierdoor heb je de mogelijkheid om je waterverzachter uit het zicht te plaatsen of bij een duomodel het zoutvat op een plaats te zetten waar je hem makkelijk kan bijvullen.

 

Aan de wand

In een kelder lopen waterleidingen langs de muur naar boven. Wanneer je je waterontharder in de kelder wilt plaatsen heb je bij een duomodel de mogelijkheid om de onthardingsmodule tegen de wand te monteren. Het zoutreservoir wordt op de grond geplaatst zodat het makkelijk kan worden bijgevuld.

 

In de kast

Wil je je waterverzachter uit het zicht plaatsen maar niet steeds naar de kelder lopen om het zoutreservoir bij te vullen? Dan zijn er aangepaste modellen waarbij de componenten van het systeem langs de zijkant zitten. Hierdoor sluit je ze makkelijk aan op je waterleiding onder bijvoorbeeld een aanrecht in de keuken. Dit is ook handig wanneer je alleen op specifieke plaatsen in huis onthard water wilt.

 

Onder een schap

Er zijn ook modellen die je onder een schap kan plaatsen. Het zoutreservoir opent via een klep die kantelt, waardoor het makkelijk blijft om zout bij te vullen. Ze zijn ideaal voor een huishouden tot twee personen en ideaal voor op een appartement.

 

Waarom is een waterverzachter voordelig?

Met een waterverzachter bespaar je op je energiefactuur en werk je mee aan het milieu. Omdat je minder zeep en detergenten gaat gebruiken wordt het water minder vervuild. Ook flessenwater heb je niet meer nodig en je huishoudtoestellen gaan langer mee.

  • 20% minder energiekosten
  • Minder gebruik zeep- en onderhoudsproducten
  • Huishoudtoestellen krijgen een langere levensduur
  • Geen flessenwater meer nodig

 

Offertes ontvangen: waterverzachter / drinkwatersysteem

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs