Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kalkvrij water

Ligt in jouw regio de hardheid van het leidingwater hoog? Dan is het een goed idee om te investeren in een waterontharder. Kalkvrij water is beter voor je gezondheid en je leidingen, maar ook voor je huishoudelijke apparaten en je planten. Ontdek in dit artikel hoeveel een waterontharder kost, hoe de plaatsing verloopt, met welke aandachtspunten je best rekening houdt, …

Ga snel naar:
Hoe water kalkvrij maken?
Kosten waterontharder
Belangrijke aandachtspunten
Hoe waterontharder plaatsen?
Veelgestelde vragen kalkvrij water
Ontvang vrijblijvend je offertes

 

 

Wat zijn de voordelen van kalkvrij water?

Kalkvrij of zacht water bevat een minimale concentratie calcium en magnesium. In hard water zijn deze stoffen in grotere hoeveelheden aanwezig en dat zorgt voor vervelende nadelen zoals bv. kalkaanslag op je kranen. Er zijn dus tal van redenen om hard water kalkvrij te maken:

 • Langere levensduur apparaten: hard water kan defecten van je huishoudelijke apparaten veroorzaken, waardoor je ze minder lang kan gebruiken. Bovendien bespaar je op schoonmaakmiddelen omdat je geen last meer hebt van kalkaanslag.
 • Betere bescherming van je leidingen: kalkvrij water tast in tegenstelling tot hard water je leidingen niet aan. Daardoor kan je cv-installatie efficiënt en energiezuinig werken en dat vertaalt zich dan weer naar een lagere energiefactuur.
 • Minder kalkaanslag op oppervlakken: met hard water zal je na verloop van tijd kalkaanslag opmerken op je kranen, douchekop en douchedeur, maar ook je tegels verkleuren. Met kalkvrij water krijgen deze oppervlakken opnieuw een verzorgde uitstraling.
 • Lekkerder kraantjeswater: kalk kan stevig doorsmaken in je kraantjeswater. Drink je regelmatig kraanwater? Of maak je koffie of thee met kraanwater? Dan zal je met een waterontharder meteen het verschil met kalkvrij water proeven.
 • Gezonder voor de huid: zeep lost minder goed op in hard water. Er ontstaat dan een soort residu van mineralen en zeep dat een droge huid nog droger maakt. Kalkvrij water maakt je huid soepeler en kan zelfs huidaandoeningen als eczeem en psoriasis verzachten.
 • Beter voor je planten: om je planten goed te verzorgen, gebruik je best zacht water. Door de kalk in hard water krijgen ze namelijk een grauwe uitstraling. Door kalkvrij water te gebruiken, zien ze er beter uit en nemen ze gemakkelijker zonlicht op.

Wil jij graag kalkvrij water thuis? Dan is een waterontharder laten installeren de meest efficiënte en duurzame oplossing. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van meerdere installateurs!

kalkvrij water kraan

 

Hoe water kalkvrij maken?

Als je op zoek bent naar een definitieve oplossing voor hard water, dan investeer je best in een waterontharder. Die vervangt het calcium en magnesium die de kalk veroorzaken door natrium. Op die manier geniet jij van kalkvrij water. Er zijn 2 belangrijke types:

 

OPTIE 1: mechanische waterontharder

Een mechanische waterontharder werkt op basis van waterdruk en regenereert tijdgestuurd. Dat wil zeggen dat het toestel op vaste tijdstippen de aangekoekte kalk op de harscilinder schoonspoelt met zout water. Je kiest het beste voor een mechanische waterontharder als je waterverbruik stabiel is. Hieronder vind je de voor- en nadelen op een rijtje:

 • Goedkoper in aankoop: een mechanische waterverzachter bevat minder technologie dan de elektronische variant. Daarom is hij ook goedkoper in aanschaf.
 • Minder kans op defecten: door de beperkte technologie zal een mechanische waterverzachter minder snel last hebben van defecten of technische storingen. Bovendien is het toestel gebruiksvriendelijk.
 • Milieuvriendelijk: een mechanische waterontharder werkt op waterdruk in de leidingen. Je hebt dus geen stroom nodig om de werking in stand te houden en dat is goed voor het milieu.
 • Plaatsingsvrijheid: net omdat je geen rekening moet houden met stroompunten, heb je met een mechanische waterverzachter een grotere keuzevrijheid qua plaatsing.

 

 • Niet volumegestuurd: een mechanische waterontharder gaat op regelmatige tijdstippen regenereren. Daarom spoelt het toestel ook wanneer het niet nodig is en verbruik je dus soms onnodig water en zout.
 • Geen extra opties: een elektronische waterontharder kan je zelf instellen. Zo kan die bv. aangeven wanneer het zout op is. Dat is niet mogelijk bij de mechanische variant.

 

OPTIE 2: elektronische waterontharder

Een elektronische waterontharder werkt op stroom en regenereert volumegestuurd. Dat wil zeggen dat het toestel alleen zal spoelen na een bepaald volume onthard, kalkvrij water. Zo’n elektronische variant kies je best als je waterverbruik variabel is. Heb je een onregelmatig leefritme, komen er vaak mensen op bezoek of ga je regelmatig op reis? Dan is een elektronische waterontharder de juiste keuze. Enkele voor- en nadelen opgesomd:

 • Geen water- en zoutverspilling: omdat een elektronische waterontharder volumegestuurd werkt en dus alleen wanneer nodig spoelt, zal het toestel niet onnodig water en zout verspillen.
 • Moderne technologie: elektronische waterontharders zijn gebaseerd op de meest recente technologie en zijn van hoge kwaliteit. Ze werken ook grotendeels automatisch en zijn dus erg gebruiksvriendelijk.
 • Instelbaar: je kan je elektronische waterontharder instellen naar eigen wens. Zo kan je aangeven dat je een signaal wil horen als het zout op is, of een bepaalde waterhardheid of regeneratietijd kiezen.
 • Minder onderhoud: een elektronische waterontharder vergt ietsje minder onderhoud door de precieze, volumegestuurde werking. Idealiter laat je je toestel 1 keer per jaar nakijken.

 

 • Grotere investering: het prijskaartje van een elektronische waterontharder ligt ietsje hoger dan bij de mechanische variant. Maar door het lagere water- en zoutverbruik verdien je je investering vlot terug.
 • Minder milieuvriendelijk: omdat een elektronische waterverzachter op stroom werkt, is die dus minder milieuvriendelijk dan een mechanisch toestel dat op waterdruk werkt.

 

Welke waterontharder kies ik het best?

Welke waterontharder de beste keuze is in jouw situatie, hangt af van jouw waterverbruik, de grootte van jouw gezin, je beschikbaar budget, … Over het algemeen geldt dat je bij variabel waterverbruik best een elektronische waterontharder koopt en bij vast waterverbruik een mechanisch toestel.

Niet zeker welk type waterontharder je best koopt? Vraag dan advies aan een ervaren installateur. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij experts in jouw buurt! 

 

Kosten waterontharder

Kalkvrij water kan je verkrijgen met een waterontharder. De prijs van zo’n toestel hangt af van een aantal factoren, en ligt tussen € 1.000 – 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Zo hebben bv. het type, de capaciteit, het merk, … allemaal een invloed op het kostenplaatje. Hieronder vind je de richtprijzen voor een mechanische en een elektronische waterontharder:

Type waterontharderPrijs (excl. btw & incl. plaatsing)
Mechanische waterontharder€ 1.000 à 1.400
Elektronische waterontharder€ 1.600 à 2.000

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je graag een specifiek prijsvoorstel om kalkvrij water te verkrijgen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende installateurs via onze offerteservice.

 

kalkvrij water waterontharder

 

Belangrijke aandachtspunten

Heb je gekozen om een waterontharder te laten plaatsen om je water kalkvrij te maken? Dan hou je best rekening met een aantal aandachtspunten. Het is aangewezen om een installateur in te schakelen. Die heeft deze valkuilen namelijk al in het achterhoofd:

 • Locatie: een specialist kan gemakkelijk bepalen wat de beste plek is om een waterontharder te plaatsen. Als het niet mogelijk is om het toestel bij een afvoer te plaatsen, zoekt de installateur een oplossing om het spoelwater op te pompen naar een locatie waar wel een afvoer naar de riolering is.
 • Grootte: is het niet mogelijk om de waterontharder in de kelder, garage of berging te plaatsen? Dan bestaan er ook toestellen in een kleiner, compacter formaat. Die kan je plaatsen in een keuken- of gangkast of zelfs onder de gootsteen.
 • Capaciteit: het is belangrijk om de capaciteit van je waterverzachter af te stellen op het waterverbruik van je huishouden. Een toestel met een te hoge capaciteit is namelijk duurder in aankoop en een toestel met een te lage capaciteit verbruikt onnodig veel water en zout.
 • Waterfilter: je kan aan een installateur vragen om een extra waterfilter te plaatsen. Die vermijdt dat kleine vuildeeltjes in je waterontharder terechtkomen en dat zorgt dan weer voor een langere levensduur van je toestel.
 • Onderhoud: als je zeker wil zijn van kalkvrij water, is een jaarlijks onderhoud van je waterontharder zeker aanbevolen. Een installateur zal tijdens een onderhoud onder andere de onderdelen controleren en reinigen, de waterverzachter ontsmetten en het zoutreservoir reinigen.

 

Hoe waterontharder plaatsen?

Heb je een waterontharder met zout gekocht om je water kalkvrij te maken? Dan schakel je voor de installatie best een professional in. Die gaat doorgaans als volgt te werk:

 

 1. Locatie bepalen

  Een specialist zal eerst nagaan waar de waterleiding je woning binnenkomt. Dat is namelijk doorgaans de beste locatie voor een toestel op basis van zout. Bovendien is het ook belangrijk dat de waterontharder vlot bereikbaar is, zodat je gemakkelijk zout kan bijvullen.

 2. Bypass installeren

  Een bypass op je leiding is nodig om de waterverzachter te kunnen uitschakelen zonder de watertoevoer te onderbreken. Voor de plaatsing verwijdert de installateur eerst een stukje van de leiding om vervolgens de bypass op die plek te monteren.

 3. Waterontharder aansluiten

  De installateur sluit eerst de afvoerslang aan die ervoor zorgt dat het harde water in het toestel terecht komt. Daarna zorgt de retourslang dat het ontharde water van de waterverzachter naar de kranen geraakt. De expert sluit ook het toestel aan op het riool.

 4. Overloop aansluiten

  Als er iets fout loopt en het waterniveau in het zoutvat is te hoog, dan kan het overtollige water via de overloop weg. De installateur sluit daarom de overloopslang aan op de afvoer naar de riolering. Als laatste start die de waterverzachter op.

Wil je graag een waterontharder laten plaatsen om je water kalkvrij te maken? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van meerdere installateurs in jouw buurt. Start hier je aanvraag!

 

Veelgestelde vragen kalkvrij water

Heb je nog vragen over kalkvrij water? Dan helpt een waterontharder installateur je met plezier verder. Intussen kan je hieronder terecht voor het antwoord op een aantal veelgestelde vragen: • Is gekookt water kalkvrij?
  Nee, gekookt water is niet kalkvrij omdat kalk niet verdampt tijdens het koken. Sterker nog: tijdens het koken zal er wel een deeltje water verdampen terwijl de calciumionen achterblijven. Daardoor is de verhouding kalk in het water nog hoger dan voor het koken.


 • Is een kalkvrije douchefilter ook een oplossing?
  Er bestaan allerlei filters om je water kalkvrij te maken. Alleen werken die minder efficiënt en zorgen ze niet voor gefilterd water in heel je woning. De enige manier om definitief komaf te maken met kalk is een waterontharder laten installeren. Dat is duurder in aankoop, maar op die manier heb je op een efficiënte manier kalkvrij water in heel je woning.


 • Moet ik mijn ramen wassen met kalkvrij water?
  Het is aangeraden om je ramen te wassen met kalkvrij of zacht water. Hard water kan op ramen namelijk kalkstrepen achterlaten zoals op je kraan of douchewand. Als je je ramen wast met zacht water, blijven ze mooier omdat kalk zich niet wasbeurt na wasbeurt verder kan afzetten.

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs