Compacte waterverzachter
Wil je genieten van de voordelen van zacht water, maar is er in je kelder, garage, berging, … weinig plaats om een waterverzachter te plaatsen? Kies dan voor een compacte waterverzachter. Zo’n klein model kan je zelfs kwijt onder de gootsteen of in een keuken- of gangkast. Welke mogelijke uitvoeringen bestaan er? Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n compacte waterontharder? Hoeveel kost het? Je ondekt het hier!
Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Voordelen en nadelen
Prijs compacte waterverzachter
Werking compacte waterverzachter
Onderhoud compacte waterverzachter
Alternatief: waterverzachter zonder zout
Wanneer kiezen voor een compacte waterverzachter?
Er zijn veel verschillende modellen van waterverzachters op de markt. Zo kan je onder meer gaan voor een erg compacte waterverzachter. Dat is een ideale keuze in de volgende situaties:
- Weinig plaats: woon je bv. in een appartement en heb je geen kelder of garage? Dan kan je zo’n klein model laten plaatsen onder de gootsteen of in een kast.
- Middelgroot gezin: als je huishouden bestaat uit slechts 2 à 3 personen, heb je geen grote waterontharder nodig om te kunnen genieten van het comfort van zacht water.
- Geen te groot waterverbruik: hoe groter je waterverbruik, hoe groter je waterontharder moet zijn. Is je waterverbruik eerder beperkt? Dan kan een compacte waterverzachter dus al voldoende zijn.
- Geen te sterke waterhardheid: de waterhardheid kan verschillen van gemeente tot gemeente. Hoe harder het water, hoe meer zoutopslag je nodig hebt om het toestel autonoom te laten werken. Bij geen al te hard water kan een compacte waterverzachter dus volstaan.
Uitvoeringen compacte waterverzachter
Grote(re) waterontharders bestaan doorgaans uit 2 onderdelen: de waterontharder zelf en het zoutreservoir (+ de harscilinder). Bij een compacte waterverzachter zitten alle onderdelen in 1 behuizing. Bij deze kleine waterverzachters kan je verschillende keuzes maken op vlak van:
- Afmetingen: de meest compacte waterverzachters zijn slechts 20 cm breed, 45 cm hoog en 36 cm diep. Maar er zijn ook kleinere modellen die tot 35 cm breed, 100 cm hoog en 50 cm diep zijn.
- Type: er bestaan zowel compacte waterverzachters met een mechanische werking (op waterdruk) als met een elektrische werking. Lees meer over deze verschillende werking.
- Bediening: er bestaan compacte waterverzachters met verschillende soorten bedieningspanelen. Afhankelijk van het model kan je onder meer de waterhardheid, regeneratietijd (schoonspoelen van de harscilinder met zout water), … instellen.
- Design: compacte waterverzachters hebben vaak een innovatief, ergonomisch design om zoveel mogelijk plaats te besparen. Denk bv. aan een schuifdeksel om het zout bij te vullen.
Vergelijk de mogelijkheden bij verschillende installateurs
De modellen van kleine waterverzachters kunnen verschillen van installateur tot installateur. Zo kan de ene installateur modellen met bepaalde afmetingen, bedieningsmogelijkheden, … aanbieden en de andere niet. Wil je de verschillende mogelijkheden kunnen vergelijken om zo een doordachte keuze te maken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.
Voor- en nadelen compacte waterverzachter
Twijfel je nog of je een kleine waterverzachter zou laten plaatsen of niet? Dan kan het helpen om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Een kort overzicht:
- Kleine afmetingen: door zijn beperkte breedte, hoogte en diepte kan je een compacte waterverzachter makkelijk kwijt onder de gootsteen, in een keuken- of gangkastje, … Zo neemt het apparaat amper plaats in, maar geniet je wel van zacht water.
- Makkelijk te plaatsen: een professionele installateur kan een compacte waterverzachter eenvoudig en snel installeren. Let op: er moet wel een waterafvoer aanwezig zijn en eventueel ook een stopcontact (bij elektronische waterverzachters).
- Laag zout- en spoelwaterverbruik: zeker als je kiest voor een elektronische waterverzachter, waarbij de regeneratie van zout gebeurt op basis van je waterverbruik, ben je zeker van een laag verbruik van regeneratiezout en spoelwater.
- Lagere capaciteit: is de watervraag op een bepaald moment hoog (bv. tegelijk douchen, afwassen, …)? Door de lagere doorstroomcapaciteit van een compacte waterverzachter bestaat de kans dat er drukverlies optreedt.
- Vaker zout bijvullen: door het kleinere zoutreservoir bij kleine waterverzachters moet je regelmatiger zout bijvullen. Het gaat om ongeveer 1 keer om de maand of 2 maanden, tegenover 1 keer om de 6 maanden bij een grotere waterverzachter.
Prijs compacte waterverzachter
De kostprijs van een compacte waterverzachter hangt af van onder meer het type apparaat, de capaciteit, de mogelijke functies, … Gemiddeld mag je rekenen op een kostenplaatje van 750 à 1.500 euro, incl. btw en excl. plaatsing.
TIP: de prijs van een compacte waterontharder kan ook verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen, modellen, adviezen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.
Werking compacte waterverzachter
Een compacte waterverzachter zet hard water om in zacht water. Hoe precies? Via een harscilinder die calcium- en magnesiumionen inwisselt voor natriumionen. Is die cilinder verzadigd met kalk? Dan is een spoelbeurt met zout water nodig. Afhankelijk van de manier van regenereren kan je bij compacte waterontharders kiezen uit 2 types:
1. Elektronische compacte waterverzachter
Heel wat compacte waterverzachters werken op elektriciteit. De regeneratie met zout water gebeurt volumegestuurd, op basis van je waterverbruik. Het proces van regeneratie verloopt zo heel precies waardoor je onnodige spoelingen vermijdt en zout- en spoelwaterverbruik beperkt. Een elektronische waterverzachter is een goede keuze als je waterverbruik variabel is: vaak op reis, vaak gasten op bezoek, …
2. Mechanische compacte waterverzachter
Je kan ook kiezen voor een kleine waterverzachter die niet op elektriciteit, maar op waterdruk werkt. De regeneratie met zout water gebeurt dan op bepaalde tijdstippen, zonder rekening te houden met je waterverbruik. Zo kan het dat het regeneratieproces gebeurt op het moment dat de harskorrels nog niet verzadigd zijn of net over het punt van verzadiging heen zijn. In dat laatste geval wordt je water niet onthard.
Er bestaan ook mechanische waterverzachters die volumegestuurd werken, op basis van de mate waarin de harskorrels verzadigd zijn. Dat proces is wel minder precies dan bij een elektronische waterverzachter. Een mechanische waterverzachter is vooral een goede keuze als je waterverbruik vrij stabiel is.
Welk type waterverzachter kies ik best?
Ga je nu best voor een elektronische of een mechanische compacte waterverzachter? Een professionele installateur geeft je graag meer uitleg. Hij helpt je ook om een apparaat te kiezen op maat van jouw waterverbruik, hardheid van het water, … En dat is niet alles. Hij zorgt ook voor een correcte plaatsing, zodat je waterverzachter optimaal werkt.
TIP: ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.
Onderhoud compacte waterverzachter
Net als een groter model laat je ook een compacte waterverzachter best jaarlijks of om de 2 jaar onderhouden. Met een waterverzachter onderhoud ben je zeker van een optimale werking en een hoog rendement. Een installateur zal onder meer de waterhardheid meten, alle onderdelen testen, het zoutreservoir reinigen, je waterverzachter correct afstellen, enz. De prijs voor een standaard onderhoud van je waterverzachter schommelt rond de 60 à 80 euro (incl. btw en arbeidskosten).
TIP: je kan ook kiezen voor een onderhoudscontract bij een specialist. Zo’n contract kan goedkoper zijn dan afzonderlijke onderhoudsbeurten. Al is het ook bij dergelijke contracten belangrijk om goed te kijken en te vergelijken. Ontvang gratis voorstellen bij specialisten actief in je buurt via onze offertepagina.
Alternatief: waterverzachter zonder zout
Op zoek naar een zo compact mogelijke waterverzachter? Dan kan je ook kiezen voor een waterverzachter dat zonder zout werkt. Dergelijke toestellen zetten hard water niet om in zacht water, maar zorgen ervoor dat de kalk in de leidingen blijft rondzweven. Aangezien ze niet werken met zout is er ook geen afvoer nodig om het zoute spoelwater af te voeren naar de riool.
Waterverzachters zonder zout vallen vlot te plaatsen op of tussen je waterleidingen. Ze nemen dus geen plaats in. Je kan onder meer kiezen voor de volgende modellen:
- Waterverzachter met CO2-injectie: dit toestel injecteert een kleine hoeveelheid CO2-gas in het water als het door het systeem stroomt. Door een chemische reactie lost de kalk dan op in het water.
- Waterverzachter met zinken anode: dit toestel bestaat uit een actieve zinkanode met een zeer hoge zuiveringsgraad. De kalk hecht zich rond het vrijgekomen zinkion.
- Waterverzachter met polyfosfaten: dit toestel bestaat uit een patroon met polyfosfaatzouten. Die mengen zich met het calcium en het magnesium, waardoor de kalk zich niet afzet op je leidingen.
- Magnetische waterverzachter: dit toestel creëert een magnetisch veld dat de kalk in het water kristalliseert. Zo blijft de kalk rondzweven in plaats van zich af te zetten op je leidingen.
LET OP: de doeltreffendheid van dergelijke toestellen is voorlopig onvoldoende bewezen. Wil je zeker zijn van een optimale ontkalking van je waterleidingen? Dan kies je nog altijd beter voor een compacte waterverzachter mét zout. Een professionele installateur geeft je graag uitleg op maat. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via het onderstaande offerteformulier: