Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Is onthard water drinkbaar?

Een waterverzachter voorkomt kalkaanslag in huishoudtoestellen en waterleidingen. Op die manier gaan je toestellen langer mee. Maar is onthard water drinkbaar? En hoe zit het voor mensen die een natriumbeperkt dieet volgen? De antwoorden vind je in dit artikel.

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor waterverzachters kan op deze pagina.

 

 

Ionenuitwisseling

De meeste waterverzachters werken volgens het principe van de ionenuitwisseling. Hierbij worden calcium- en magnesiumionen verwisseld voor natriumionen. Het harde leidingwater stroomt tijdens dit proces door de kern van de harskorrels in de waterontharder, waardoor het zachter wordt.

Dit principe van de ionenuitwisseling is erkend als een behandeling voor water dat bestemd is voor consumptie door mensen. Dit proces wordt soms door de drinkwatermaatschappij zelf uitgevoerd alvorens het water bij de huizen terechtkomt. Onthard water is dus drinkbaar!

 

 

Is onthard water zout?

Bij onthard water neemt het natriumgehalte toe. Dit zorgt echter niet voor een zoute smaak van het water. De zoute smaak van bijvoorbeeld keukenzout ontstaat namelijk door de verbinding van natrium en chloriden. In onthard water blijft het aantal chloriden hetzelfde, dus men kan ten hoogste zeggen dat het water natriumhoudend is, maar normaal gezien is een zoute smaak nauwelijks waarneembaar. Wat de gevolgen hiervoor zijn voor mensen die een natriumbeperkt dieet volgen, lees je in het volgende stuk.

 

 

Onthard water en natriumbeperkt/zoutloos dieet

Voor mensen die een natriumbeperkt of zoutloos dieet volgen, is het niet aangeraden om onthard water te drinken. Het natriumgehalte in onthard water is weliswaar vrij laag, toch kan dit nog te veel zijn voor iemand die een natriumarm dieet volgt. Gewoon drinkwater gebruiken is in dat geval dan ook de betere optie.

 

Wil je een waterverzachter laten installeren? Via onze offerteservice kan je heel eenvoudig prijzen vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Ontharding door waterleidingbedrijf

Zoals reeds vermeld kan ook het waterleidingbedrijf zelf een waterontharding doorvoeren. Er zijn hierbij echter enkele voorschriften die moeten nageleefd worden. Zo zijn de waterleidingbedrijven verplicht de hardheid van het water op minimaal 15 fH te houden.

Het spreekt voor zich dat je ook zelf de hardheid van je drinkwater kan bepalen, maar het is aangeraden om de door de overheid geadviseerde hardheid op te volgen.

 

is onthard water drinkbaar

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs