Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterverzachter nadelen

Een waterverzachter is goed voor het milieu, bespaart je flink wat stookkosten, voorkomt kalkaanslag op je kranen, douchewand, … Toch heeft zo’n waterverzachter ook nadelen. Om welke keerzijden van de medaille gaat het dan precies? En is een waterverzachter uiteindelijk een goede investering of niet? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Nadelen waterverzachter
Is een waterverzachter een goede investering?
FAQ waterverzachter nadelen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe werkt een waterverzachter?

Een waterverzachter met zout werkt vanuit het principe van ionenuitwisseling. Hierbij zetten harskorrels in de ionenwisselaar magnesium en kalk om in natrium. Het resultaat? Zacht water. Na verloop van tijd raakt deze harscilinder echter verzadigd en is een spoeling met zout water nodig (regenereren). Dat proces kan op 2 manieren verlopen:

 • Mechanische waterverzachter: is je waterverbruik erg stabiel? Dan is een mechanische ontharder de beste keuze. Deze regenereert namelijk op vaste tijdstippen en houdt geen rekening met hoe verzadigd de harscilinder is. Verder zijn deze ontharders milieuvriendelijk en makkelijk te gebruiken.
 • Elektronische waterverzachter: een elektronische ontharder werkt volumegestuurd en is beter wanneer je waterverbruik onregelmatig is. Hij begint pas met regenereren wanneer de cilinder helemaal verzadigd is. Het nadeel is wel dat deze ontharders meer elektriciteit verbruiken en dat ze iets duurder zijn.

Waterverzachter laten plaatsen door een vakman? Start je aanvraag via onze gratis offerteservice.

waterverzachter nadelen

 

Nadelen waterverzachter

Een waterverzachter is over het algemeen een interessante en rendabele investering, maar er zijn ook een paar nadelen. Een kort overzicht:

 

NADEEL 1: hoge kostprijs

De prijs van mechanische waterverzachters ligt tussen € 1.000 – 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing), terwijl je voor elektrische varianten al gauw € 1.600 – 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing) neertelt. Een waterverzachter is dus hoe dan ook een behoorlijke investering. Het voordeel is echter wel dat je stookkosten hiermee veel lager liggen. Bovendien werken je huishoudelijke toestellen efficiënter en gaan ze langer mee, moet je minder zeepproducten kopen, … Zo verdien je die investering op termijn gewoon terug.

 

NADEEL 2: onderhoud

Een jaarlijks onderhoud van een waterverzachter kost je zo’n € 60 – 100 (incl. btw en arbeidskosten). Een extra kostenpost dus, maar wel een noodzakelijke. Dankzij zo’n periodiek nazicht blijft je ontharder correct functioneren en blijf je je investering aan hetzelfde tempo terugverdienen.

 

NADEEL 3: zout bijvullen

Zout voor de ionenwisselaar moet je ongeveer 1 à 2 keer per jaar bijvullen. Dit kan zwaar werk zijn, aangezien zakken zout doorgaans zo’n 25 kg per stuk wegen. Echter kost het je maar € 30 – 50 per jaar en heb je hier geen vakman voor nodig.

 

NADEEL 4: geluidsoverlast

Tijdens het regeneratieproces kunnen waterverzachters luidruchtig zijn. Echter zijn er methoden om overlast te beperken. Met een mechanische ontharder kan je het regeneratieproces starten op een moment waarop geluid geen probleem is. Met elektrische varianten is dit lastiger, aangezien deze regenereren bij een bepaald volume hard water. Over het algemeen hoef je je echter geen zorgen te maken over geluidsoverlast met een slimme waterontharder.

 

Hoe kies je de juiste waterontharder? Vraag advies aan een vakman!

Wil je een waterverzachter die past bij jouw woonsituatie, wensen en budget? Vraag dan advies aan een professionele vakman via onze gratis offerteservice. Zo geniet je niet alleen van gericht advies, maar krijg je ook prijzen op maat. Start je aanvraag hier.

 

CONCLUSIE: is een waterverzachter een goede investering of niet?

Voor elk nadeel aan een waterverzachter is er eigenlijk wel een voordeel te noemen. Zo zijn ontharders duur, maar heb je de kosten relatief snel terugverdiend. Je betaalt ook voor een periodiek onderhoud, maar tegelijk heb je geen last meer van kalkaanslag in je woning. Uiteindelijk wegen de voordelen van een waterverzachter duidelijk zwaarder door en is zo’n toestel zeker een goede en rendabele investering. Een vakman kan je gericht advies geven op basis van je woonsituatie, persoonlijke wensen en totale budget.

 

Interesse in een waterverzachter? Vergelijk offertes!

Benieuwd naar de mogelijkheden van een waterontharder? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en een correcte plaatsing. Start je aanvraag hier.

 

FAQ waterverzachter nadelen

Een professionele installateur kan al je vragen over de nadelen van waterverzachters beantwoorden. Hieronder alvast een overzicht met veelgestelde vragen: • Is onthard water slecht voor je gezondheid?
  Nee. De WHO (World Health Organization) heeft bevestigd dat hier geen bewijs voor is en dat onthard water geschikt is om te drinken. Er zijn dus geen nadelen van een waterverzachter voor je gezondheid.


 • Heeft onthard water nadelen voor het milieu?
  Nee, zout is een natuurlijk afbreekbaar materiaal dat wordt verdund in afvalwater. Daarnaast heb je met een waterverzachter minder schoonmaakmiddelen nodig, verbruik je minder stroom en gaan huishoudelijke apparaten langer mee. Daardoor is een waterontharder vooral een zegen voor het milieu.


 • Heeft onthard water een effect op de waterleidingen in je woning?
  Er wordt wel eens gedacht dat zacht water corrosief is. Hierbij moet je eigenlijk onderscheid maken tussen natuurlijk en kunstmatig zacht water. Natuurlijk zacht water heeft een hoge zuurtegraad, maar zacht water van een waterverzachter is pH-neutraal. Onthard water is dus niet corrosief. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat onthard water het proces van corrosie zelfs tegengaat.

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs