Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontkalker prijs

Een waterontkalker verlost je voorgoed van kalkaanslag en haalt je energiefactuur naar beneden. Een handige investering dus, maar je wil die waterontkalker aan de juiste prijs kopen. Naast de aankoopprijs zijn er natuurlijk nog factoren die het uiteindelijke kostenplaatje beïnvloeden. Een overzicht vind je in dit artikel!

Ga snel naar:
Waterontkalker prijs per type
Prijs waterontkalker onderhoud
Waterontkalker: prijzen per merk
Zelf waterontkalker installeren of niet?

Vergelijk meerdere waterontkalker prijzen!

 

 

Wat kost een waterontkalker gemiddeld?

De algemene richtprijs voor een waterontkalker bedraagt gemiddeld € 1.000 à 2.000 (excl. btw en incl plaatsing). Dit is een richtprijs voor een gezin van 4 personen, dus de werkelijke kost kan variëren. Dat komt omdat die prijs afhankelijk is van verschillende factoren. Denk aan het soort ontkalker, de capaciteit van je toestel, …

Interesse in een waterontkalker en benieuwd naar de exacte prijs? Contacteer dan zeker meerdere waterontkalker installateurs actief in jouw buurt. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook advies en uitvoeringstermijnen. Vergelijk gratis offertes van installateurs.

ontkalker prijs

 

Waterontkalker prijs per type

Het type ontkalker heeft meteen een grote invloed op de prijs. Waterontkalkers die op zout werken zijn het populairst omdat ze het meest efficiënt zijn. Naast ontkalkers met zout bestaan er ook nog waterontkalkers zonder zout. Een korte prijsvergelijking!

 

1. Prijs waterontkalker met zout

Een waterontkalker met zout heeft een harscilinder die water onthardt. Wanneer de cilinder verzadigd geraakt met kalk, spoelt zout water de cilinder om de kalk- en magnesiumionen eruit te krijgen. Dat gebeurt ofwel elektronisch, ofwel mechanisch:

 • Een elektronische waterontkalker houdt je waterverbruik bij en spoelt enkel wanneer nodig. Uiteraard werkt het hele zaakje op elektriciteit en zit er elektronica in dit toestel verwerkt. De aankoopprijs ligt dus iets hoger dan bij een mechanische ontkalker. Het voordeel van deze slimme besturing is dat er minder zout en water nodig is en dat er geen onnodige spoelingen gebeuren. Hierdoor spaar je op jaarbasis al snel enkele tientallen euro’s uit. De prijzen van elektronisch gestuurde waterverzachters schommelen tussen € 1.600 à 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing).
 • Een mechanische waterontkalker spoelt op vaste tijdstippen, of je nu veel of weinig verbruikt hebt. Dit type ontharder werkt op waterdruk en heeft geen bijkomende elektronica. Door de eenvoudige werking van dit type waterverzachter ligt de prijs lager dan die van elektronische modellen. Gemiddeld betaal je € 1.000 à 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing).

 

2. Prijs waterontkalker zonder zout

Als je kalkvrij water wil, lees je soms over een magnetische waterontkalker. Hierdoor krijgen kalkdeeltjes geen kans om te hechten en stroomt de kalk met het water mee in plaats van zich af te zetten op je leidingen of toestellen. Theoretisch althans. Het blijft onzeker of dit soort ontharders even doeltreffend zijn als ontharders met zout.

Om je toestellen te beschermen en je energiefactuur omlaag te halen, kies je best voor een apparaat met bewezen werking, zoals een mechanische of elektronische ontharder. Ben je toch benieuwd naar een ontkalker zonder zout? Dan ligt de prijs gemiddeld tussen € 30 tot 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing).

 

Prijs waterontkalker onderhoud

Het onderhoud van een ontkalker heeft natuurlijk weinig invloed op de aankoopprijs, maar kan op lange termijn wel gaan doorwegen. Daarom bieden veel installateurs een onderhoudscontract aan, waarbij ze jaarlijks of tweejaarlijks een periodiek onderhoud uitvoeren en het zoutreservoir aanvullen. In sommige gevallen betaal je een lagere installatieprijs voor je waterontkalker wanneer je zo’n contract afsluit.

 

Is een onderhoudscontract voordelig?

Een onderhoudscontract is niet verplicht, maar het is op zijn minst interessant om enkele voorstellen te vergelijken. Controleer altijd goed wat er precies in het onderhoudscontract is opgenomen en welke prijs aan zo’n contract vast hangt. Zo is het best mogelijk dat je op lange termijn kosten bespaart. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van verschillende installateurs in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Waterontkalker: prijzen per merk

De prijs van je waterontkalker hangt ook af van het merk dat je kiest. Kwaliteit kost geld, maar toestellen van een degelijk merk gaan meestal langer mee. Voor wie geen zin heeft om een uitgebreid overzicht aan merken van waterontharders door te nemen, zetten we er hieronder enkele op een rij:

 • Van Marcke verdeelt en onderhoudt waterverzachters van het merk Aqua-Omatic. Het biedt 2 modellen aan, beide elektronisch. Prijzen voor een waterontharder van Van Marcke liggen tussen € 1.500 en 1.900 (excl. btw en incl. plaatsing).
 • Bayard zet in op mechanische toestellen met een laag water- / zoutverbruik. Gemiddeld kost een Bayard ontharder rond de € 1.500 à 2.500 (excl. btw en incl. plaatsing).
 • Minimax bouwt kleine compacte waterverzachters die zonder stroom functioneren. De prijs schommelt rond € 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing).
 • Delta zet net als de meeste bedrijven in op compacte, mechanische ontkalkers. De aankoopprijs ligt tussen € 1.000 à 1.600 (excl. btw en incl. plaatsing).

TIP: om uit te vogelen welk merk het beste past bij jouw noden, kan je offertes aanvragen bij verschillende installateurs. Niet elke installateur werkt namelijk met dezelfde merken. Door verschillende specialisten aan te spreken, krijg je meteen een handig overzicht. Vergelijk vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 

Zelf installeren of niet?

Op veel klussen in huis kan je besparen door zelf wat werk uit te voeren. Maar is zelf je waterontkalker plaatsen een goed idee of laat je het beter over aan een professional?

 

Prijs zelf waterontkalker installeren

Een waterontkalker installeren zonder arbeidskosten te betalen: het klinkt aanlokkelijk. Maar je bespaart veel minder dan je zou denken. Een installateur heeft ongeveer 1 à 2 uur nodig om een waterontkalker te installeren. Veel werkuren hoef je dus niet te betalen wanneer je een professional inschakelt. Bovendien hangen er best wat risico’s en nadelen vast aan het zelf installeren van een ontkalker:

 • Hogere btw: zelf doen is 21% btw, laten doen is 6% btw (als de woning ouder is dan 10 jaar).
 • Geen garantie: gaat er iets fout, dan moet je er zelf voor opdraaien. Kies je voor een installateur? Dan ben je beschermd tegen eventuele schade.
 • Kans op foute aansluiting: het klinkt eenvoudig, maar je moet wel weten wat je doet. Als je geen ervaring hebt of niet 100% zeker bent van wat je doet, dan begin je er beter niet aan.
 • Zelf instaan voor onderhoud: zelf een ontkalker plaatsen betekent dat je ook zelf moet instaan voor het onderhoud. Bijkomend probleem is dat veel installateurs geen onderhoud doen van toestellen die ze niet zelf installeerden.

 

Prijs waterontkalker laten installeren

Om zeker te zijn van een correcte installatie, kan je maar beter een beroep doen op een expert. Naast het btw-voordeel ben je ook zeker van een toestel dat aangepast is aan jouw situatie. Je krijgt bovendien garantie op je waterontkalker en je kan bij jouw installateur altijd terecht voor een jaarlijks onderhoud. Zo blijft je toestel in topvorm en hou je het verbruik laag.

De conclusie is duidelijk: de plaatsing van je waterontharder laat je best over aan iemand die verstand van zaken heeft. Het prijsverschil met doe-het-zelven is miniem en bovendien ben je zo verzekerd van een correct geplaatst toestel met een optimale werking. Op zoek naar advies of enkele prijsvoorstellen? Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs