Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontharder zonder elektriciteit

Hard water is nooit goed voor je huis. Een waterontharder is daarvoor de oplossing. Zo’n toestel zorgt voor kalkvrij water, waardoor je geen kalkaanslag krijgt in je leidingen en toestellen, op je kranen, … Een type dat steeds meer aan populariteit wint, is de waterontharder zonder elektriciteit. In dit uitgebreide artikel bespreken we de werking, de voordelen en de plaatsing!

Ga snel naar:
Soorten waterontharders zonder elektriciteit
Prijs waterontharder zonder elektriciteit
Plaatsing waterverzachter zonder stroom
Alternatief: waterontharder met elektriciteit
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Waarom kies je voor een waterontharder zonder elektriciteit?

Een waterontharder verwijdert of neutraliseert de mineralen die hard water veroorzaken, zoals calcium en magnesium. Zacht water is beter voor je leidingen, zorgt voor een langere levensduur van je apparaten en is bovendien gezonder voor jou. Zo’n toestel kan je ook zonder elektriciteit en puur op waterdruk laten werken en dat heeft vele voordelen:

 • Energiebesparing: het is een logisch voordeel. Met een toestel zonder elektriciteit bespaar je energie en heb je minder elektriciteitskosten.
 • Milieuvriendelijk: waterontharders zonder elektriciteit zijn beter voor het milieu omdat ze op ‘zichzelf’ werken. De mechanische werking van het toestel verbruikt bijna geen energie.
 • Onderhoudsarm: zonder elektronische onderdelen raakt deze waterontharder minder makkelijk defect. Ze blijven langer in topvorm. Een mechanisch probleem is vaak ook makkelijker te herstellen door je installateur.
 • Betrouwbaarheid: waterontharders zonder stroom bieden dezelfde kwaliteit en werken op waterdruk in de leidingen. De toestellen zijn veilig in gebruik en goed voor je leidingen en boilers. Ook kan jouw toestel niet ontregeld raken door een elektriciteitspanne.

Ben je op zoek naar een stroomloze waterontharder? Laat je informeren door de beste specialisten en kies een geschikte ontkalker voor jouw situatie. Vergelijk meerdere prijsvoorstellen en adviezen van professionele installateurs en geniet van zacht kraantjeswater. Start je aanvraag hier.

waterontharder zonder elektriciteit

 

Soorten waterontharders zonder elektriciteit

Als je op zoek bent naar een toestel dat werkt zonder stroom, kan je kiezen uit 2 grote varianten. Om welke soorten waterontharders gaat het precies en hoe werken ze? Een woordje uitleg:

 

1. Mechanische waterontharders met zout

Een waterontharder die op basis van zout werkt, heeft een cilinder met harsfilters die de kalk uit het water haalt. Dat gebeurt door kalk- en magnesiumionen om te wisselen met natriumionen. Om dit proces regelmatig te herhalen, heb je zout nodig om de cilinder met harskorrels te spoelen. Zo haal je kalk en magnesium weg uit de filter en kan het toestel weer optimaal werken.

Er bestaan elektronische toestellen met zout, maar ook stroomloze. Deze mechanische waterontharders met zout halen hun energie uit de waterdruk in je leidingen. Een stopcontact is dus niet nodig.

 

2. Waterontharders zonder zout

Om een waterontharder jouw water te laten ontkalken, heb je een aantal mogelijkheden. Als het toestel niet met zout werkt, kan je het proces op andere manieren laten uitvoeren:

 • Magnetische waterontharder: dit kleine en eenvoudige toestel creëert een magnetisch veld dat de kalk in het water kristalliseert. Zo stroomt de kalk mee met het water in plaats van zich af te zetten op je leidingen. Let wel: de doeltreffendheid van deze werking is nooit echt bewezen.
 • Met CO2: met een injectie van een kleine hoeveelheid CO2-gas in het water, kan dit toestel je water ontharden. Door een chemische reactie lost de kalk op in het water en kan het zich niet afzetten op je leidingen en in je toestellen.
 • Met polyfosfaten: dit toestel werkt met een patroon met polyfosfaatzouten waar het water door stroomt. Die zouten mengen zich met het calcium en magnesium, waardoor kalk zich niet afzet op je leidingen.
 • Met zinken anode: door een elektrochemische reactie tussen actieve zinkanoden en de metalen behuizing hecht de kalk zich rond het vrijgekomen zinkion. Zo voorkomt deze waterontharder zonder afvoer dat de kalk zich afzet op je leidingen.

 

Welke waterontharder zonder elektriciteit is de beste?

Over het algemeen geldt dat waterontharders met zout beter zijn om je water te ontkalken. Waterverzachters zonder zout zijn minder efficiënt en zetten je hard water niet echt volledig om in zacht water. Toestellen zonder zout kosten wel minder, maar ze zijn niet doeltreffend en betrouwbaar.

TIP: ga voor een waterontharder met zout! Kies voor zekerheid met een mechanische waterverzachter met zout om je leidingen en apparaten in huis langer in goede staat te houden. Contacteer verschillende installateurs actief in je buurt voor de beste waterontharder via onze offertedienst.

 

Prijs waterontharder zonder elektriciteit

Je vindt al snel goedkope toestellen op de markt, maar om jouw water op een efficiënte manier te ontharden investeer je beter in een degelijk toestel. In de tabel vind je alle richtprijzen voor de bestaande ontkalkers zonder elektriciteit:

Soort waterverzachterGemiddelde prijs
WATERVERZACHTER MET ZOUT
Mechanische waterverzachter€ 1.000 à 1.400 (excl. btw en incl. plaatsing)
WATERVERZACHTER ZONDER ZOUT
Magnetische waterverzachtervanaf € 30 (excl. btw en plaatsing)
Waterverzachter met polyfosfaten€ 100 à 150 (excl. btw en plaatsing)
Waterverzachter met CO2-injectie€ 1.400 à 1.900 (excl. btw en plaatsing)
Waterverzachter met zinken anode€ 500 à 1.400 (excl. btw en plaatsing)

Bespaar geld met een mechanische waterontharder. Kies voor een waterverzachter zonder stroom om energie en kosten te besparen én geniet van dezelfde kwaliteit. Voor meer informatie neem je contact op met een ervaren installateur. Ontvang verschillende prijsvoorstellen via onze offertedienst.

 

waterverzachter zonder elektriciteit

 

Plaatsing waterverzachter zonder stroom

Omdat je geen stroom nodig hebt, kan je deze waterverzachter overal makkelijk plaatsen. Maar waar en hoe laat je zo’n mechanische waterverzachter plaatsen? Via deze stappen gaat een ervaren installateur meestal te werk:

 

 1. Locatie bepalen

  Een ervaren installateur kiest de meest geschikte locatie voor jouw waterontharder. Meestal is de beste plaats waar de leidingen in huis binnenkomen. Een specialist installeert de mechanische waterverzachter dan vlak na de watermeter.

 2. Waterleidingen afsluiten

  Vooraleer een expert aan de installatie kan beginnen, moet je uiteraard het water in je woning afsluiten. Als je dat wil, kan je ook een bypass laten installeren om hard water toch door te laten komen. Daarna kan de installateur verder met de plaatsing van het toestel.

 3. Waterontharder plaatsen

  Eerst sluit een installateur de aanvoerslang voor het leidingwater aan op de bypass. Zo loopt het harde water in je toestel. Daarna sluit een expert de retourslang aan. Die zorgt ervoor dat het zachte water vanuit je waterontharder naar de leidingen in je woning kan stromen. Een extra waterfilter kan je ook zeker aanschaffen.

 4. Toestel opstarten

  Ten slotte is een goede afvoer van het zoute spoelwater essentieel voor een vlotte werking van je waterontharder. Nu kan je ook het toestel vullen met onthardingszout. Nadat alles correct is aangesloten, start een installateur het toestel voor je op en maakt hij het gebruiksklaar. Zo geniet je in een mum van tijd van zacht water in je woning.

 

Alternatief: waterontharder met elektriciteit

Heb je nog geen idee waarvoor je wil kiezen en twijfel je nog? Een waterontharder met elektriciteit is minstens een even goede keuze dan de mechanische toestellen. Als je het budget hebt, kan je zeker kiezen voor een ontharder met stroom. Om een doordachte keuze te maken, sommen we hier nog even de voordelen op van een waterontharder met elektriciteit:

 • Gebruiksvriendelijk: met een elektronische waterverzachter heb je meteen meer opties. Zo kan je met een gebruiksvriendelijke display je waterhardheid instellen en de regeneratietijd zelf bepalen op basis van het volume water.
 • Volumegericht: dit toestel kan het proces beter opvolgen en de regeneratie met zout water gebeurt volumegestuurd. Dus enkel wanneer het nodig is. Zo zijn minder spoelingen nodig om je harscilinder schoon te maken.
 • Minder zoutverbruik: door een efficiënt en volumegericht proces bespaar je ook op regeneratiezout. Hierdoor verbruik je op jaarbasis veel minder water en zout om het water te ontharden. Je toestel onderhouden blijft uiteraard nodig.
 • Snellere terugverdientijd: de elektronische variant is door zijn vele voordelen iets duurder dan een mechanische waterontharder. Maar je verdient de meerprijs snel terug door de efficiëntere werking van een toestel met stroom.

 

 

Welke waterontharder is het meest geschikt voor mijn woning?

Om de beste keuze te maken tussen een elektronische of mechanische waterverzachter, kijk je naar je waterverbruik. Met een stabiel waterverbruik kan je perfect een waterverzachter zonder elektriciteit installeren.

Heb je een variabel waterverbruik en ben je vaak weg van huis? Dan is een elektronische waterverzachter de beste mogelijkheid voor jou. Dit toestel werkt nauwkeuriger omdat de regeneratie volumegestuurd is.

Wil je een waterontharder plaatsen? Zorg voor kalkvrij water in je woning met een geschikte waterverzachter. Vul onderstaand formulier in en ontvang meerdere offertes:

 

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs