Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterhardheid meten

Hard water kan negatieve gevolgen hebben voor je waterverbruik, je huishoudelijke apparaten, je huid… Daarom is het belangrijk om te hardheid van het water in je woning te kennen. Maar hoe kan je de waterhardheid meten? Wat is de ideale waterhardheid? En wat kan je doen als de hardheid te hoog is? Het antwoord op deze en andere veel gestelde vragen over de waterhardheid vind je terug in dit artikel.

Ga snel naar:
Wat is de ideale hardheid van water?
Hoe waterhardheid meten?
Wat te doen tegen hard water?
Waterontharder prijs
FAQ waterhardheid meten

 

Wat is waterhardheid?

Het drinkwater dat uit de kraan komt, wordt opgepompt uit de aarde. In de aardlagen zijn allerlei zouten en mineralen aanwezig zoals calcium (kalk) en magnesium. Deze mineralen worden in het grondwater opgenomen waardoor het ‘harder’ wordt. Hoe meer calcium en magnesium er in het water is opgelost, hoe harder het water. De hardheid van het water wordt in België meestal uitgedrukt in Franse graden (fH).

waterhardheid meten

 

Wat is de ideale hardheid van water?

In België wordt de waterhardheid doorgaans dus uitgedrukt in Franse graden (fH). De ideale waterhardheid ligt tussen 7 en 15 fH. We maken de volgende indeling:

 • 0 – 7 fH: heel zacht
 • 7 – 15 fH: zacht
 • 15 – 30 fH: gemiddeld
 • 30 – 45 fH: vrij hard
 • 45 fH en hoger: hard tot zeer hard

Om schade aan je huishoudtoestellen te vermijden, ligt de waterhardheid best onder 15 fH. In 2002 heeft de Vlaamse overheid bepaald dat de wettelijke maximum hardheid van het water 67 fH mag bedragen. Verder is bepaald dat drinkwaterbedrijven die het water ontharden, een minimale hardheid van 15 fH moeten aanhouden. • Wat is hard water?
  Als je water een hardheid heeft van meer dan 30 fH, spreken we over hard water. Dat betekent dat er dus te veel kalk in je water aanwezig is, wat negatieve gevolgen met zich meebrengt. Om de kalk efficiënt uit het water te halen en de waterhardheid van je water dus te doen dalen, is de installatie van een waterverzachter aangeraden.


 • Wat is zacht water?
  Heeft je water een hardheid tussen 0 en 15 fH? Dan heb je zacht water. In dat geval hoef je eigenlijk niets te veranderen. Er zit dan namelijk een goede hoeveelheid kalk in het water die je huishoudtoestellen, huid, haar, kleding… niet kan aantasten. Bij water met een hardheid tussen 15 en 30 fH kan het gebruik van een waterverzachter wel zinvol zijn, omdat het ervoor zorgt dat je huishoudelijke apparaten die water verbruiken langer meegaan. Het is echter niet noodzakelijk.

Hoe waterhardheid meten?

Hoe weet je nu welke hardheid het water in jouw woning heeft? Er zijn verschillende manieren om de kalk in je water te meten. We zetten er hieronder 3 op een rij:

 1. Waterhardheid meten met strips

  Een eenvoudige manier om de water hardheid te meten, zijn teststrips. Dat zijn papieren stripjes die je kort onder je leidingwater houdt. De strips nemen dan een bepaalde kleur aan. Op basis van die kleur en de bijhorende kleurschaal kan je dan de waterhardheid aflezen. Deze methode is wel niet erg nauwkeurig, maar geeft een ruwe schatting van de waterhardheid. Ontdek het aanbod aan teststrips in de webshop.

 2. Waterhardheid meten met druppeltest

  Bij de druppeltest vul je een maatbeker met leidingwater en voeg je daar voorzichtig druppel per druppel een speciale vloeistof aan toe. Blijf druppels toevoegen tot het water niet meer van kleur verandert. Tel ondertussen hoeveel druppels je toevoegt. Dat aantal vertelt je dan de hardheid van je water. Deze test is betrouwbaarder en nauwkeuriger dan de test met strips. Ontdek alle druppeltesten in de online webshop.

 3. Waterleverancier contacteren

  Je kan de waterhardheid ook te weten komen door je waterleverancier te contacteren. De hoeveelheid kalk in het water verschilt namelijk per gemeente. Je waterleverancier kan je de algemene hardheid van het water in jouw gemeente vertellen. Je kan de hardheid van het water in jouw gemeente ook opzoeken op de site van het drinkwaterbedrijf bij jou in de buurt. Die waarde kan wel verschillen per straat of wijk en geeft dus slechts een indicatie van de waterhardheid in jouw woning.

 4. Waterverzachter installateur contacteren

  Je kan ook een analyse van je kraantjeswater laten uitvoeren door een gespecialiseerde waterverzachter installateur. Deze komt bij jou langs om een wateranalyse te doen en bepaalt zo of je te maken hebt met hard water en of een waterontharder nodig is of niet. Ook een vrijblijvende analyse en offerte aanvragen? Start hier je aanvraag.

 

Wat te doen tegen hard water?

Bij een waterhardheid hogen dan 30 fH spreken we dus over hard water. Heb je te maken met hard water, dan kan dit negatieve gevolgen hebben. We gaan even dieper in op de mogelijke gevolgen en de aangewezen oplossing voor hard water:

 

Gevolgen hard water

Hard water kan nadelige gevolgen hebben voor je huishoudtoestellen, je energiekosten, het milieu… Een overzicht van de vaakst voorkomende gevolgen:

 • Kalkaanslag: hard water geeft voornamelijk problemen door kalkaanslag op verwarmingselementen van apparaten, douchekoppen, kranen en andere sanitaire voorzieningen. Vooral bij temperaturen boven 55°C ontstaat er snel kalkaanslag. Dat zorgt voor veel schoonmaakwerk.
 • Kortere levensduur huishoudtoestellen: deze kalkaanslag kan op den duur schadelijk zijn voor je apparatuur (voornamelijk verwarmingselementen en leidingen) omdat het water minder goed kan circuleren of de warmte niet goed meer kan worden afgegeven. Daardoor gaan je toestellen tot wel 30% minder lang mee.
 • Hogere energierekening: door de kalkvorming slibben je leidingen dicht en kan water minder goed doorstromen. Dat heeft ook effect op het rendement van je verwarmingsinstallatie. Doordat je leidingen dichtzitten, kan je verwarming na 5 à 10 jaar al 20% minder goed presteren.
 • Hoger verbruik van zeepproducten: zeep- en schoonmaakproducten werken minder goed in combinatie met hard water. Daardoor moet je er meer van gebruiken, wat niet alleen duurder is maar ook slechter voor het milieu. Door hard water aan te pakken, bespaar je per jaar tot € 30 op zeepproducten.

 

Oplossing hard water: waterontharder installeren

Heb je te maken met hard water? Dan is het aangewezen om een waterverzachter te installeren. Enkel een professionele waterverzachter haalt de kalk uit het water en zorgt voor een goede waterhardheid.

Een waterverzachter bevat namelijk een cilinder met harskorrels die de calcium- en magnesiumionen in het water omzetten in natriumionen. Wanneer de harkorrels verzadigd zijn, spoelt het systeem deze met zout water. Er zijn 2 soorten professionele waterverzachter:

 • Mechanische waterverzachterr: bij dit type waterverzachter wordt de cilinder met harskorrels gespoeld op basis van waterdruk en op vaste tijdstippen. Ze zijn dus vooral interessant wanneer je een stabiel waterverbruik hebt.
 • Elektronische waterverzachter: hierbij gebeurt de spoeling volumegestuurd en op basis van elektriciteit. Het systeem spoelt dus enkel wanneer de harskorrels verzadigd zijn en is daarom ook geschikt bij een onregelmatig waterverbruik.

TIP: laat een waterverzachter altijd installeren door een vakman. Deze moet namelijk correct ingesteld worden voor een efficiënte werking. Via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes van meerdere vakmensen in de buurt vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Ontdek onder de foto de waterverzachter prijzen en het antwoord op enkele veelgestelde vragen.

water hardheid

Waterverzachter prijs

Een professionele waterverzachter kost gemiddeld tussen € 1.000 en 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte kosten verschillen wel naargelang een aantal factoren zoals het type waterverzachter, de benodigde capaciteit, het merk… In de tabel hieronder geven we nog een overzicht van de richtprijzen per type waterverzachter:

Type waterverzachterGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Elektronische waterverzachter€ 1.600 à 2.000
Mechanische waterverzachter€ 1.000 à 1.400

Benieuwd naar de exacte prijs voor de installatie van een waterverzachter? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend offertes van meerdere installateurs in de buurt. Zo krijg je een goed beeld van de gangbare prijzen en kan je een doordachte keuze maken. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

Veelgestelde vragen rond waterhardheid meten

Heb je nog vragen over de waterhardheid en hoe je de kalk kan meten in het water? Neem dan zeker eens een kijkje naar het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder: • Verschilt de waterhardheid per gemeente?
  De hardheid van water kan inderdaad verschillen per postcode. Dat komt omdat het water op sommige plekken sowieso al (deels) onthard wordt of omdat er van nature meer of minder kalk in het water zit. In Vlaanderen is de gemiddelde waterhardheid vrij hoog. In het oostelijke deel van Vlaanderen richting Limburg ligt de waterhardheid iets lager, terwijl deze in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant dan weer het hoogst ligt. De cijfers die per gemeente of streek worden gedeeld, geven wel slechts een indicatie. Om de exacte waterhardheid in je woning te kennen, schakel je best een expert in. Ontvang vrijblijvend offertes.


 • Vanaf welke waterhardheid vormt zich kalkaanslag?
  Kalkaanslag kan al ontstaan vanaf een waterhardheid van 9 fH. In dat geval gaat het wel om erg lichte kalkaanslag die niet echt negatieve gevolgen heeft. Vanaf 15 fH spreken we van matige kalkaanslag. Alles daarboven kan dus zorgen voor kalk op je leidingen, kranen, douche… en kan ook negatieve gevolgen met zich meebrengen. Bij een waterhardheid vanaf 15 fH is een waterverzachter al zinvol om de levensduur en efficiëntie van je huishoudapparaten te verbeteren. Bij een waterhardheid boven 30 fH is het sterk aangeraden om een waterontharder te installeren.


 • Wat is de waterhardheid met een waterontharder?

  Hoe hard het water is na ontharding met een waterverzachter kan je zelf instellen. Je kan het water daarbij volledig ontharden (tot 0 fH), maar je kan er ook voor kiezen om een resthardheid in het water te laten. Dat biedt verschillende voordelen zoals een lager gebruik van onthardingszout, meer natrium in het water, kleine hoeveelheden calcium en magnesium in het water die goed zijn voor je lichaam… De aangewezen hardheid die je kan instellen hangt daarom af van hoe hard het water voordien is en wat je eigen voorkeuren zijn.

  TIP: een waterverzachter installateur kan je verder informeren en adviseren op basis van jouw situatie. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in:

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs