Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterverzachter installeren

Last van kalkproblemen bij jou thuis, op kantoor, …? Dan is een waterverzachter installeren de oplossing.  Maar welk soort waterverzachter plaats je best? Wat kost het? Hoe verloopt de installatie en kan je het zelf? Waarop moet je zeker letten? Ontdek alle up-to-date info en lees alles wat je moet weten over het installeren van een waterverzachter.

Ga snel naar: 
Prijs waterverzachter installeren 2024

Hoe waterverzachter installeren?
Waterverzachter zelf plaatsen of laten plaatsen?
Belangrijke valkuilen en risico’s
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Soorten waterverzachters

Wil je een waterverzachter installeren, dan moet je in de eerste plaats goed nadenken over het type toestel dat je wil. Het grootste verschil is er tussen waterverzachters met en zonder zout:

 

SOORT 1: waterverzachter met zout

waterverzachters met zout worden het vaakst geïnstalleerd. Ze hebben een ionenwisselaar (harscilinder) met harskorrels die hard water omzetten naar zacht water. Na verloop van tijd raakt de ionenwisselaar verzadigd en moet deze schoongespoeld worden. Dat proces heet ‘regenereren’ en gebeurt met zout water. Afhankelijk van de manier waarop de regeneratie aangestuurd wordt, onderscheiden we 2 soorten waterverzachters:

Mechanische waterverzachterElektronische waterverzachter
Verbruikwerkt op waterdruk
(geen bijkomende verbruikskosten)
werkt op elektriciteit
(bijkomende elektriciteitskosten)
Regeneratietijdgestuurd
of volumegestuurd
(minder nauwkeurig)
slim volumegestuurd
(erg nauwkeurig)
Onderhoudregelmatig zout bijvullen
+ periodiek onderhoud
regelmatig zout bijvullen
+ periodiek onderhoud
+ duurdere herstellingskosten bij
schade aan elektrische onderdelen
Prijs€ 1.000 à 1.400
(excl. btw en incl. plaatsing)
€ 1.600 à 2.000
(excl. btw en incl. plaatsing)

Benieuwd naar de beste oplossing voor jou? Vergelijk vrijblijvend advies en prijzen.

 

SOORT 2: waterverzachter zonder zout

Waterverzachters zonder zout worden minder vaak geïnstalleerd omdat hun efficiëntie nog onvoldoende bewezen is. Aangezien ze hard water niet echt omzetten in zacht water, zijn het eigenlijk geen ‘echte’ waterverzachters. Ze verwijderen geen kalk uit het water, maar laten het rondzweven waardoor het zich niet kan afzetten op de leidingen. Hoe dat gebeurt, hangt af van het soort toestel. Je hebt bv. magnetische waterverzachters, ontharders met co2-injectie, …

 

Conclusie: welke waterverzachter installeer ik best?

Waterverzachters zonder zout zijn goedkoper, makkelijker te installeren en vragen zo goed als geen onderhoud. Hun efficiëntie is echter onvoldoende bewezen. Wil je zeker zijn van een optimale ontharding van je water? Dan kan je best een waterverzachter met zout installeren. Of je best een elektronische of mechanische waterverzachter plaatst, hangt vooral af van je waterverbruik:

 • Mijn waterverbruik is variabel: je plaatst best een elektronische waterverzachter. Hierbij werkt de regeneratie veel gecontroleerder o.b.v. je waterverbruik. Zo gebeuren er geen onnodige spoelingen. De hogere prijs verdien je snel terug doordat je meer bespaart op zout en energie.
 • Mijn waterverbruik is stabiel: een mechanische waterontharder plaatsen kan, maar een elektronisch model zal hoe dan ook nauwkeuriger werken. Bij een mechanische waterverzachters gebeurt de regeneratie namelijk na een vaste periode, dus ook wanneer het nog niet nodig is.

LET OP: elke situatie is uniek en vraagt een andere oplossing. Naast het soort waterverzachter moet je bij je keuze bv. ook rekening houden met de nodige capaciteit, het verbruik, … Om zeker te zijn van de juiste keuze laat je je best adviseren door een ervaren waterverzachter installateur. Deze kan o.b.v. een wateranalyse, jouw verbruik, wensen, … precies bepalen welke waterverzachter jij best installeert. Vergelijk gratis adviezen en prijsvoorstellen.

 

Prijs waterverzachter installeren 2024

Een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik betaalt voor het installeren van een waterverzachter met zout een prijs van gemiddeld € 1.000 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs om een waterverzachter te plaatsen is afhankelijk van verschillende factoren. Naast de capaciteit (afh. van je verbruik), heeft het soort waterverzachter dat je installeert de grootste invloed op de prijs (zie tabel).

Benieuwd naar een prijsberekening op maat van jouw situatie? Vergelijk hier gratis offertes.

Soort waterverzachterGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Elektronische waterverzachter€ 1.600 à 2.000
Mechanische waterverzachter€ 1.000 à 1.400

Wat kost de plaatsing van mijn waterverzachter? Om daar een goed beeld van te krijgen vraag je best offertes aan bij meerdere waterverzachter installateurs. Zo kan je gericht prijzen, adviezen, werkwijzen, … vergelijken. Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van waterverzachter installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Werkwijze: hoe waterverzachter installeren?

Een waterverzachter installeren vereist de juiste kennis en ervaring. Daarom kan je jouw waterverzachter best laten installeren door een professionele installateur. Zo ben je zeker van een goede werking en optimaal resultaat. Een waterverzachter installateur doorloopt doorgaans volgend stappenplan:

waterverzachter plaatsen

 

 1. Locatie bepalen

  Wat is de geschikte locatie om een waterontharder te plaatsen? Populaire plaatsen zijn ruimtes waar hij niet teveel opvalt, bv. de garage, kelder of berging. Meestal installeert een vakman de waterverzachter waar de waterleiding het huis binnenkomt, vlak na de watermeter. De waterverzachter installatie moet ook makkelijk bereikbaar zijn (om het regeneratiezout bij te vullen) en mag niet te dicht bij een warmtebron staan. Het toestel moet ook waterpas staan.

  LET OP: er bestaan verschillende types waterverzachters met hun specifieke eigenschappen. Waar je een waterverzachter moet plaatsen bekijk je dus best samen met je installateur.

 2. Bypass installeren

  De waterverzachter installateur plaatst nu de bypass. Hij verwijdert daarvoor een stukje van de leiding (uitslijpen of tussenstuk loskoppelen) en monteert de bypass op de leiding. Met een bypass kan je de waterverzachter tijdelijk uitschakelen zonder de watertoevoer te onderbreken. Bv. als je de planten water wil geven met hard water.

 3. Waterverzachter aansluiten

  Een waterverzachter heeft 2 aansluitingen:

  Aanvoerslang: eerst sluit de installateur de aanvoerslang aan. Deze loopt van de bypass naar de waterverzachter en zorgt ervoor dat hard water in de waterverzachter terecht komt.

  Retourslang: daarna moet de installateur de retourslang aansluiten van de waterverzachter naar de kranen. Deze zorgt ervoor dat het onthard water op zijn bestemming raakt.

 4. Afvoer waterverzachter aansluiten

  De harskern in een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Na verloop van tijd raakt het onthardingshars verzadigd en moet het schoongespoeld worden. Dat schoonmaakproces noemen we regenereren. Alle verontreinigingen worden daarbij via zout water uit de harscilinder gespoeld. Om het afvalwater dat zo ontstaat te kunnen afvoeren, moet de installateur de waterverzachter aansluiten op het riool.

 5. Overloop aansluiten

  Elke waterverzachter heeft ook een overloopaansluiting. Als er bv. iets fout loopt en het waterniveau in het zoutvat wordt te hoog, dan kan het overtollige water via de overloop worden afgevoerd. De overloopslang wordt aangesloten op de afvoer naar de riolering.

 6. Waterverzachter opstarten

  Als laatste stap start de installateur de waterverzachter op:

  STAP 1: bypasskraan openen
  STAP 2: aan- en afvoerkraan sluiten
  STAP 3: aftapkraan openen en bypasskraan sluiten (zo valt de druk in de leidingen weg)
  STAP 4: aan- en afvoerkraan openen
  STAP 5:
  waterniveau in de waterverzachter controleren (tot 1 cm boven het zoutniveau)

 

Op zoek naar een waterverzachter installateur actief in je buurt? Vergelijk hier gratis offertes.

 

 

Waterverzachter zelf plaatsen of laten plaatsen?

Is het een goed idee om zelf je waterverzachter te plaatsen of laat je hem best installeren door een professionele waterverzachter installateur? We overlopen beide mogelijkheden:

 

1. Waterverzachter zelf plaatsen

Een voordeel van een waterverzachter zelf installeren is dat je bespaart op de arbeidskosten. Het installeren van een waterverzachter neemt echter weinig tijd in beslag (± 1u), waardoor de arbeidskosten niet echt een grote impact hebben op de prijs. Hou er ook rekening mee dat je zelf al het nodige installatiemateriaal moet aankopen, wat al snel veel geld kost. Bovendien betaal je daarbij het normale 21% btw-tarief. Laat je de werken uitvoeren door een vakman, dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6%.

Sommigen kiezen er ook voor om de waterverzachter zelf te kopen en hem nadien te laten installeren. Dat komt vaak duurder uit dan wanneer je alles over laat aan een vakman. Plaats je de waterverzachter zelf, maar niet 100% correct volgens de normen van de fabrikant, dan bestaat ook het risico dat je geen aanspraak kan maken op de garantie als er later problemen ontstaan.

 

Prijs waterverzachter zelf installeren

Wil je de waterverzachter zelf installeren, dan betaal je enkel voor het materiaal:

 • Mechanische waterverzachter: gemiddeld € 700 à 1.000 (incl. btw)
 • Elektronische waterverzachter: gemiddeld € 900 à 1.500 (incl. btw)

LET OP: daarbij komen extra kosten voor het installatiemateriaal. Wil je zelf je waterverzachter plaatsen? Maak dan zeker ook eerst de vergelijking met een vakman. Je zal zien dat het heel wat voordelen meebrengt om de waterverzachter te laten plaatsen en dat de prijs niet zoveel verschilt.

 

2. Waterverzachter laten plaatsen

Een professionele installateur van waterverzachters heeft kennis en ervaring. Hij kan je zo op maat adviseren en bijstaan in het maken van de juiste keuzes. Bovendien weet hij precies hoe hij de waterverzachter moet monteren en waarop hij moet letten. Zo ben jij er zeker van dat je toestel juist en veilig werkt én correct is geprogrammeerd. Dat laatste is belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet onnodig veel verbruikt.

Door je waterverzachter te laten installeren door een vakman ben je ook verzekerd van garantie. Hou er ook rekening mee dat installateurs minder happig zijn om een onderhoud te doen van een waterontharder die ze niet zelf geplaatst hebben. Is je woning ouder dan 10 jaar en laat je de waterverzachter installatie over aan een vakman, dan betaal je bovendien slechts 6% btw op de werken en het materiaal.

 

Prijs waterverzachter laten installeren

Enkele richtprijzen als je jouw waterontharder laat installeren door een vakman:

 • Mechanische waterverzachter: gemiddeld € 1.000 à 1.400 (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Elektronische waterverzachter: gemiddeld € 1.600 à 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

LET OP: de prijzen kunnen sterk verschillen per installateur. Vraag daarom voorstellen aan bij verschillende installateurs. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen en werkwijzen vergelijken. Offertes ontvangen van installateurs kan via de offerteservice.

 

 

CONCLUSIE: waterverzachter zelf of laten installeren?

Verschillende factoren spelen een rol in je beslissing of je de installatie van je waterverzachter al dan niet zelf wil doen. Als we alle factoren tegenover elkaar afwegen, kunnen we concluderen dat het interessanter is om je waterverzachter te laten plaatsen door een professionele installateur. Zo ben je zeker van een correcte werking en plaatsing van je waterverzachter, kan je genieten van advies op maat én ben je verzekerd van garantie, een goed onderhoud en kwaliteit. Vergelijk vrijblijvend prijzen en voorstellen op maat.

 

waterverzachter installeren

Belangrijke valkuilen en risico’s bij een waterverzachter installatie

Bij het installeren van een waterverzachter hou je best rekening met enkele belangrijke aandachtspunten:

 

1. Installeer een waterverzachter met de juiste capaciteit

Het is erg belangrijk dat je een waterverzachter laat installeren waarvan de capaciteit aangepast is aan je waterverbruik en de waterhardheid van je leidingwater. Een waterverzachter installatie met een te hoge capaciteit betaal je onnodig veel bij de aankoop. Een waterverzachter met een te lage capaciteit moet ‘harder werken’ waardoor hij onnodig veel zout en energie verbruikt.

Hoe ben ik zeker van de juiste capaciteit? Met een waterverzachter waarvan de capaciteit goed is afgestemd op je situatie geniet je van een optimale werking en minimaal verbruik.Voor een correcte berekening van de vereiste capaciteit schakel je best een vakman in. Tip: vraag voorstellen aan bij verschillende installateurs. Zo kan je hun voorstellen goed vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

2. Vergelijk verschillende waterverzachter merken

Sommige waterverzachter installateurs plaatsen meerdere merken, anderen installeren maar 1 merk waarin ze zich specialiseren. Hou er dus rekening mee dat de voorkeur van een installateur zijn advies kan beïnvloeden.

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Door offertes aan te vragen bij verschillende waterverzachter installateurs. Zo kan je hun adviezen, voorgestelde merken, prijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

3. Voorzie je waterverzachter tijdig van een onderhoud

Is het installeren van de waterverzachter achter de rug? Dan is het aangeraden om jaarlijks een onderhoud van je waterverzachter te laten uitvoeren. Dat is nodig om een optimale werking van je waterverzachter te garanderen en vuil en bacteriën geen kans te geven.

Wat kost een onderhoud van mijn waterverzachter? Laat je een waterverzachter onderhoud uitvoeren door een vakman, dan betaal je een prijs van gemiddeld € 60 à 85 (incl. btw). Verder zal je ook af en toe het zoutreservoir moeten aanvullen. Gemiddeld kost een waterverzachter je € 30 à 50 aan zout per jaar. Het aanvullen van het zoutreservoir kan je zelf doen of met het onderhoud laten uitvoeren door een vakman.

Tip: informeer je bij je installateur over een onderhoudscontract. Op termijn is dat goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten én je waterontharder is verzekerd van een regelmatig onderhoud. Ontvang vrijblijvend offertes op maat:

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs