Waterverzachter-info.be
Info en (prijs)advies over waterverzachters en drinkwatersystemen.
Vergelijk professionele installateurs online!
header image

Waterverzachter installeren

Een waterontharder is de oplossing om kalk- en hard waterproblemen bij jou thuis aan te pakken. Maar een waterverzachter installeren, hoe verloopt dat precies? Waar moet je hem plaatsen? Waarmee moet je rekening houden? En kan je het zelf of laat je de klus beter over aan een professionele installateur? Lees hier alles over het plaatsen van een waterverzachter.

Ga snel naar: zelf plaatsenlaten plaatsenconclusie: doe-het-zelf of vakman?aandachtspunten

 

Waterverzachter zelf plaatsen

Een voordeel van doe-het-zelven is dat je bespaart op de arbeidskosten. Het installeren van een waterverzachter neemt echter weinig tijd in beslag (± 1u), waardoor de arbeidskosten niet echt een grote impact hebben op de kostprijs. Hou er ook rekening mee dat je zelf al het nodige installatiemateriaal moet aankopen, wat al snel veel geld kost. Bovendien betaal je daarbij het normale 21%  btw-tarief. Laat je de werken uitvoeren door een vakman, dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6%.

Sommigen kiezen er ook voor om de waterverzachter zelf te kopen en hem nadien te laten installeren. Dat komt echter vaak duurder uit dan wanneer je alles over laat aan een vakman. Plaats je de waterverzachter zelf, maar niet 100% correct volgens de normen van de fabrikant, dan bestaat ook het risico dat je geen aanspraak kan maken op de garantie als er later problemen ontstaan.

 

Prijs zelf waterverzachter installeren

Als doe-het-zelver moet je enkel betalen voor het materiaal dat je nodig hebt. Enkele richtprijzen:

 • Mechanische waterverzachter: gemiddeld € 700 à 1.000 (incl. btw)
 • Elektronische waterverzachter: gemiddeld € 900 à 1.500 (incl. btw)

Hierbij komen nog extra kosten voor het installatiemateriaal. Denk je eraan om zelf aan de slag te gaan? Maak dan zeker ook eerst de vergelijking met een vakman. Je zal zien dat het verschillende voordelen met zich meebrengt om de werken laten uitvoeren en dat er ook weinig verschil is op vlak van kostprijs.

 

Waterverzachter laten plaatsen

Een professionele installateur van waterverzachters heeft kennis en ervaring in het vak. Hij kan je daardoor perfect adviseren en bijstaan in het maken van de juiste keuzes. Bovendien weet hij precies hoe hij de waterverzachter moet plaatsen en aansluiten en waarop hij moet letten. Zo ben jij er zeker van dat je toestel juist en veilig werkt én correct is geprogrammeerd. Dat laatste is belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet onnodig veel verbruikt.

Door de installatie te laten uitvoeren door een vakman ben je ook verzekerd van garantie. Hou er ook rekening mee dat installateurs minder happig zijn om een onderhoud te doen van een waterontharder die ze niet zelf geplaatst hebben. Is je woning ouder dan 10 jaar en laat je de waterverzachter installatie over aan een vakman, dan betaal je bovendien slechts 6% btw op de werken en het materiaal.

 

Prijs waterverzachter laten installeren

Enkele richtprijzen als je jouw waterontharder laat installeren door een vakman:

 • Mechanische waterverzachter: gemiddeld € 1.000 à 1.400 (incl. btw en plaatsing)
 • Elektronische waterverzachter: gemiddeld € 1.600 à 2.000 (incl. btw en plaatsing)

Let op, de prijzen kunnen sterk verschillen per installateur. Vraag daarom voorstellen aan bij verschillende installateurs. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen en werkwijzen vergelijken. Offertes ontvangen van gespecialiseerde installateurs kan onderaan de pagina.

 

Conclusie: waterverzachter zelf of laten installeren?

Verschillende factoren spelen een rol in je beslissing of je al dan niet als doe-het-zelver aan de slag wil. Een overzicht van de belangrijkste beslissingsfactoren:

 • Plaatsing: een professionele installateur van waterverzachters heeft kennis en ervaring in het vak. Zo ben jij verzekerd van een correcte plaatsing en goede werking van het systeem.
 • Advies: is het mogelijk om een waterverzachter te plaatsen? Welk type waterontharder is het meest geschikt voor jouw woning? … Een vakman kan je perfect adviseren en bijstaan in het maken van de juiste keuzes.
 • Prijs: als doe-het-zelver moet je zelf al het installatiemateriaal aankopen (hoge kosten) en betaal je een btw-tarief van 21%. Maak je fouten, dan kunnen de herstellingskosten ook aardig oplopen. Zo komt het je achteraf vaak net zo duur uit als wanneer je de werken laat uitvoeren. Met een vakman geniet je bovendien van een verlaagd btw-tarief en ben je verzekerd van een correcte uitvoering van de werken.
 • Garantie: doe je de plaatsing zelf maar niet 100% correct, dan is het risico groot dat je bij eventuele problemen de garantie verliest. Laat je de waterverzachter installeren door een vakman, dan ben je verzekerd van garantie.
 • Tijd: als doe-het-zelver moet je zelf heel wat tijd en moeite spenderen aan de installatie. Een vakman kan de klus voor jou in ongeveer een uurtje klaren.
 • Onderhoud: installateurs zijn minder happig om een onderhoud te doen van een waterverzachter die ze niet zelf geplaatst hebben.

CONCLUSIE: Als we alle factoren tegenover elkaar afwegen, kunnen we concluderen dat het interessanter is om je waterverzachter te laten plaatsen door een professionele installateur. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing en werking, kan je genieten van advies op maat én ben je verzekerd van garantie, een goed onderhoud en kwaliteit. Ontvang hier vrijblijvend prijzen en vergelijk voorstellen.

 

waterverzachter installeren

 

Wat komt kijken bij een waterverzachter installatie?

Bij het installeren van een waterverzachter zijn er 3 belangrijk factoren om rekening mee te houden:

 

FACTOR 1: locatie

Populaire plaatsen voor een waterverzachter zijn ruimtes waar hij niet teveel opvalt zoals de garage, kelder of berging. Vaak wordt een waterverzachter geïnstalleerd waar de waterleiding het huis binnenkomt, vlak na de watermeter. Hou er rekening mee dat je het regeneratiezout geregeld zal moeten vervangen en dat de waterverzachter dus makkelijk bereikbaar moet zijn. Verder mag de waterverzachter installatie niet te dicht bij een warmtebron en niet in een ruimte waar de temperatuur onder het vriespunt kan zakken staan. Het toestel moet ook waterpas geplaatst worden.

Let op, er bestaan verschillende types waterverzachters, elk met hun eigen specifieke eigenschappen. De meest geschikte locatie voor je toestel bekijk je dus best samen met de verkoper of installateur van waterverzachters. Meer info over de soorten waterverzachters en bijhorende kosten lees je hieronder.

 

Hou rekening met de aansluitingen

Belangrijke aansluitingen die niet mogen ontbreken en bovendien een invloed hebben op waar je een waterontharder plaatst:

 • Rioolaansluiting: de harskern in een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Na verloop van tijd raakt het onthardingshars verzadigd en moet het schoongemaakt worden. Dat schoonmaakproces noemen we regenereren. Alle verontreinigingen worden daarbij via zout water uit de harscilinder gespoeld. Om het afvalwater dat daarbij ontstaat af te voeren, is een aansluiting op de riolering nodig.
 • Elektriciteitsaansluiting: we maken een onderscheid tussen mechanische en elektronische waterverzachters (zie soort waterverzachter). Deze laatste werken op elektriciteit en moeten dus in de buurt van een stopcontact geplaatst worden.
 • Overloopaansluiting: elke waterverzachter heeft ook een overloopaansluiting. Als er bijvoorbeeld iets fout loopt en het waterniveau in het zoutvat wordt te hoog, dan kan het overtollige water via de overloop worden afgevoerd. De overloopslang wordt aangesloten op de afvoer naar de riolering.

 

FACTOR 2: soort waterverzachter

Wil je een waterverzachter installeren, dan moet je ook goed nadenken over het type toestel dat je wil. Het grootste verschil is er op vlak van besturingssysteem. We maken een onderscheid tussen mechanische en elektronische waterverzachters. Een overzicht van de belangrijkste eigenschappen:

 Mechanische waterverzachterElektronische waterverzachter
Verbruikwerkt op waterdrukwerkt op elektriciteit (elektriciteitskosten)
Regeneratieop vaste tijdstippen (tijdgestuurd) of op
basis van de mate waarin de
harskorrels verzadigd zijn (volumegestuurd)
heel precies, op basis van je waterverbruik
(intelligent volumegestuurd)
Onderhoudregelmatig zout bijvullen +
periodiek onderhoud
regelmatig zout bijvullen +
periodiek onderhoud
PrijsVanaf +/- 700 euro (incl. btw, excl. plaatsing)Vanaf +/- 900 euro (incl. btw, excl. plaatsing)
Met de installatiekosten bijgerekend kan je voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik rekenen op prijzen tussen 1.000 en 2.000 euro. Benieuwd naar een prijs op maat voor jouw huishouden?
Vraag hier gratis en vrijblijvend prijzen op maat aan bij professionele installateurs van waterverzachters.

 

Welk type waterverzachter plaats ik best?

Mechanische waterverzachters met een tijdgestuurd besturingssyteem werken het eenvoudigst en zijn het goedkoopst. Het nadeel van dit systeem is echter dat het geen rekening houdt met je waterverbruik. Het kan zo regenereren op momenten dat de harskorrels nog niet verzadigd zijn of net over het punt van verzadiging heen zijn. In dat laatste geval zal je water niet onthard worden. Toestellen met een volumegestuurd besturingssysteem werken specifieker en houden wel rekening met je waterverbruik. Mechanische waterverzachters zijn vooral aangeraden als je waterverbruik relatief standvastig is.

Is je waterverbruik erg variabel, dan ben je beter af met een elektronische waterverzachter. Deze toestellen registreren via elektronica je waterverbruik om de regeneratie zo precies mogelijk te laten verlopen. Het voordeel van deze slimme besturing is dat er geen onnodige spoelingen gebeuren. De hogere kostprijs zal hier dus al snel zijn nut bewijzen doordat je op termijn heel wat kan besparen op zout en je energiefactuur.

Elk situatie is uniek en vraagt een andere oplossing. Je laat je daarom best adviseren door een professionele installateur. Deze kan o.b.v. jouw verbruik en wensen precies bepalen welk type waterverzachter het best past bij jouw situatie. Vergelijk adviezen en voorstellen onderaan deze pagina.

 

FACTOR 3: onderhoud

Zodra de waterverzachter geïnstalleerd is, is aangeraden om jaarlijks een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Dat is nodig om een optimale werking van je waterverzachter te garanderen en vuil en bacteriën geen kans te geven. Een onderhoud laten uitvoeren door een vakman kost gemiddeld € 60 à 85 (incl. btw). Tip: informeer je bij je vakman over een onderhoudscontract. Het voordeel? Op termijn is het goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten én je waterontharder is verzekerd van een regelmatig onderhoud.

Verder zal je ook af en toe het zoutreservoir moeten aanvullen. De nieuwste generatie waterverzachters is echter erg zuinig waardoor je dit maar 1 à 2 keer per jaar moet doen. Gemiddeld kost een waterverzachter je € 30 à 50 aan zout per jaar. Het aanvullen van het zoutreservoir kan je makkelijk zelf doen of samen met het onderhoud laten uitvoeren door een vakman.

 

Offertes ontvangen: waterverzachter / drinkwatersysteem

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs