Waterverzachter installeren

Een waterontharder is dé oplossing om kalk- en hard waterproblemen bij jou thuis aan te pakken. Maar een waterverzachter installeren, hoe verloopt dat precies? Waar moet je hem plaatsen? Waarmee moet je rekening houden? En kan je het zelf of laat je de klus beter over aan een professionele installateur? Lees hier alles over de plaatsing van een waterverzachter.

Ga snel naar: PrijzenDoe-het-zelven vs. vakman inschakelen

 

 

Waterverzachter installeren in 6 stappen

Of je nu zelf aan de slag gaat of een vakman inschakelt, de installatie van een waterverzachter verloopt doorgaans in 6 grote stappen.

 

1. Waar waterontharder plaatsen

Populaire plaatsen voor een waterverzachter zijn de garage, berging of badkamer. Belangrijk, plaats de waterontharder…

 • niet te dicht bij een warmtebron.
 • niet in een ruimte waar het water kan bevriezen.
 • in de nabijheid van een afvoerpunt.
 • waterpas.

 

2. Bypass installeren

Een bypass zorgt ervoor dat je de waterontharder kan uitschakelen zonder daarbij de toevoer van water te onderbreken. Stel dat je jouw auto niet wil wassen met onthard water maar met gewoon leidingwater. Dan zorgt de bypass ervoor dat het leidingwater onmiddellijk naar de kranen wordt doorgevoerd zonder dat het eerst door de waterontharder stroomt.

Hoe verloopt de montage van een bypass?

 • Sluit de hoofdkraan van de waterleiding af. Open een aftapkraan tot het water uit de leidingen is.
 • Verwijder het stuk uit de leiding waar de bypass moet komen. Soms moet je daarvoor enkel een tussenstuk loskoppelen. In andere gevallen moet je het stuk uitslijpen.
 • Monteer de bypass aan de leiding.
 • Maak het watercircuit terug dicht. Zorg er daarbij voor dat alle koppelingen goed vastzitten.
 • Je kan het water nu terug aansluiten om de leidingen schoon te spoelen.

 

3. Waterontharder aansluiten

Dat gebeurt via 2 flexibels. De eerste flexibel, de aanvoerslang, vertrekt vanuit de bypass naar de waterverzachter. De aanvoerslang zorgt voor de toevoer van water in de waterontharder.

De tweede flexibel, de retourslang, vertrekt vanuit de waterverzachter om het ontharde water via de bypass naar de aftapkranen in de woning te brengen.

 

4. Afvoer aansluiten

De harskern in een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Na verloop van tijd raakt het onthardingshars verzadigd en moet het schoongemaakt worden. Dat schoonmaakproces noemen we regenereren.

Tijdens de regeneratie van een waterverzachter spoelt er zout water in tegengestelde richting door de harscilinder. Alle verontreinigingen worden uit de harscilinder gespoeld zodat deze weer klaar is voor gebruik. Het afvalwater dat daarbij ontstaat moet natuurlijk afgevoerd worden. Daarom is een aansluiting op de riolering nodig.

Hoe maak je die aansluiting? Sluit de afvoerslang aan op de waterontharder en sluit ze via een afvoerkoppeling aan op de afvoer naar de riolering.

Let op:

 • Plaats bij de rioolaansluiting een sifon om stinkend rioolgas en ontploffingsgevaarlijke gassen tegen te houden.
 • Zorg voor een onderbreking tussen het uiteinde van de afvoerslang en de afvoerbuis van de riolering (via een air gap).

 

5. Overloop aansluiten

Sluit de overloopslang aan op de afvoer naar de riolering. Schuif de overloopslang daarvoor over het ‘elleboogje’ aan de zijkant van de waterontharder.

Elke waterverzachter heeft een overloopaansluiting. Als er bijvoorbeeld iets fout loopt en het waterniveau in het zoutvat wordt te hoog, dan kan het overtollige water via de overloop worden afgevoerd.

 

6. Waterverzachter starten

Start vanuit het volgende:

 • Open bypasskraan
 • Gesloten aanvoerkraan
 • Gesloten afvoerkraan

Om de lucht uit de leidingen te verwijderen en het hele circuit te spoelen doorloop je volgende stappen:

 • Open een willekeurige aftapkraan.
 • Sluit de bypasskraan. De druk valt nu weg.
 • Open de aanvoerkraan. Open vervolgens ook heel langzaam de afvoerkraan.
 • Wacht tot het waterniveau in de waterverzachter tot 1cm boven het zoutniveau is gestegen.

 

Tip: Bezit je niet over de juiste kennis en apparatuur? Laat de waterverzachter dan plaatsen door een erkende installateur. Zo ben je verzekerd van een correcte plaatsing en werking én voorkom je hoge herstellingskosten als gevolg van fouten tijdens het doe-het-zelven. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van erkende waterverzachter installateurs via de offertepagina.

 

waterverzachter installeren

 

Prijs waterontharder plaatsen

Het type waterontharder bepaalt voor een groot deel de kostprijs ervan. We onderscheiden 2 groepen: de mechanische en elektronische waterontharders.

 

 Mechanische waterverzachterElektronische waterverzachter
VerbruikWerkt op waterdruk, geen elektriciteitskostenVerbruikt elektriciteit
RegeneratieNa bepaalde periode (tijdgestuurd) of na bepaald watervolume (volumegestuurd)Verschillende programma's mogelijk, aan te passen aan verbruik
OnderhoudMinder onderhoudskostenDuurder onderhoud bij schade aan elektrische onderdelen
PrijzenVanaf +/- 700 euroVanaf +/- 900 euro
Met de installatiekosten bijgerekend kan je voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik rekenen op prijzen tussen 1.000 en 2.000 euro. Benieuwd naar een prijs op maat voor jouw huishouden?
Vraag hier gratis en vrijblijvend prijzen op maat aan bij professionele installateurs van waterverzachters.

 

O.b.v. bovenstaande prijstabel lijkt het op het eerst zicht goedkoper om de waterverzachter zelf te installeren. Hou er wel rekening mee dat je dan zelf al het nodige installatiemateriaal moet aankopen, wat al snel heel wat geld kost.

Fouten tijdens doe-het-zelven zijn bovendien snel gemaakt en kunnen achteraf tot hoge herstellingskosten leiden.

Hou ook rekening met het btw-tarief. Als je de waterverzachter laat installeren door een erkende installateur betaal je slechts 6% btw. Je woning moet dan wel ouder zijn dan 10 jaar. Voer je de werken zelf uit, dan betaal je het gebruikelijke btw-tarief van 21%.

» Conclusie: Hoewel doe-het-zelven misschien goedkoper klinkt, is dat dus niet altijd het geval. Het is vooral belangrijk dat je alle kostenfactoren goed tegenover elkaar afweegt en zo de keuze maakt die jou het interessantst lijkt.

 

 

Doe-het-zelven of een professional inschakelen?

Niet alleen het financiële plaatje speelt een rol in de beslissing of je al dan niet als doe-het-zelver aan de slag wil. Twijfel je? Weet dan dat een vakman enkele interessante voordelen biedt die wegvallen als je de waterverzachter zelf installeert.

 • Garantie: Doe je de plaatsing zelf maar niet 100% correct, dan is het risico groot dat je bij eventuele problemen de garantie verliest. Laat je de waterverzachter installeren door een vakman, dan ben je verzekerd van garantie.
 • Advies op maat: Is het mogelijk om een waterverzachter te plaatsen? Welk type waterontharder is het meest geschikt voor jouw woning? … Een vakman kan je perfect adviseren en bijstaan in het maken van de juiste keuzes.
 • Correcte installatie: Een professionele installateur van waterverzachters heeft kennis en ervaring in het vak. Zo ben jij verzekerd van een correcte plaatsing en goede werking van het systeem.
 • Je bespaart jezelf tijd en moeite: Wat een vakman voor jou doet hoef je zelf niet meer te doen.
 • Onderhoud: Installateurs zijn minder happig om een onderhoud te doen van een waterverzachter die ze niet zelf geplaatst hebben. Tip: Wanneer je een waterverzachter laat installeren biedt de installateur vaak ook een onderhoudscontract aan. Het voordeel? Op termijn is het goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten én je waterontharder is verzekerd van een regelmatig onderhoud.

 

Verzeker jezelf van een correcte plaatsing en werking. Laat je waterverzachter plaatsen door een vakman. Door een professional in te schakelen kan je ook genieten van advies op maat, ben je verzekerd van garantie, kwaliteit…

 

Offertes ontvangen: waterverzachter / drinkwatersysteem

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen