Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontkalker

Heb je te maken met kalkvorming in je waterleidingen en huishoudtoestellen? Dan kamp je waarschijnlijk met hard water en is het aangeraden om een waterontkalker te installeren. Maar welke soorten waterontkalkers zijn er? Welk toestel koop je best? Hoeveel kost het? Wat zijn de voor- en nadelen? En kan je een ontkalker zelf plaatsen of schakel je best een installateur in? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Soorten waterontkalkers
Waterontkalker prijs
Voordelen en nadelen
Hoe beste water ontkalker kopen?
Zelf waterontkalker plaatsen of installateur?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Heb ik een waterontkalker nodig?

Of een waterontkalker (waterverzachter) aangeraden is, hangt vooral af van de waterhardheid (fH) in jouw regio. Bij een waterhardheid vanaf 30 fH is het sterk aangeraden om een ontkalker te installeren. Ook bij een lagere waterhardheid tussen 15 en 30 fH kan dit nuttig zijn omdat ook dan kalkaanslag kan optreden. Bij een waterhardheid onder 15 fH is het doorgaans niet nodig om een waterontkalker in huis te plaatsen.

Wil je zeker weten of een waterontkalker voor jou nuttig is? Dan neem je best contact op met een installateur. Deze komt bij je langs om een wateranalyse uit te voeren en zo te bepalen of een waterontharder nodig is of niet. Vergelijk vrijblijvend advies van installateurs.

waterontkalker kopen

 

Soorten waterontkalkers

Hoewel er ook andere werkingsprincipes zijn en je ook kan kiezen voor een waterontkalker zonder zout, werken de meeste waterontkalkers op basis van ionenuitwisseling en met zout. Het toestel bevat dan een cilinder met harskorrels die het hard water omzetten in zacht water. Dat doen ze door de magnesium- en kalkionen uit het water te wisselen met natriumionen.

Na verloop van tijd raakt de harscilinder verzadigd met kalk en magnesium en moet deze schoongespoeld worden met zout water (= regenereren). Dit regeneratieproces kan op verschillende manieren aangestuurd worden. We maken een onderscheid tussen:

OPTIE 1: mechanische waterontkalker
OPTIE 2: elektronische waterontkalker

OPTIE 1: mechanische waterontkalker

De meeste mechanische waterontkalkers werken tijdgestuurd. Dat betekent dat het toestel op vaste tijdstippen regenereert en dus geen rekening houdt met je waterverbruik. Het regenereren kan zo plaatsvinden op het moment dat de harskorrels nog niet verzadigd zijn of al over het punt van verzadiging heen zijn. In dat laatste geval wordt het water niet onthard.

Verbruik: een mechanisch systeem werkt op waterdruk waardoor je geen elektriciteit verbruikt.

Onderhoud: net zoals bij een elektronische waterontkalker moet je regelmatig het zout bijvullen en is een periodiek onderhoud aanbevolen.

Prijs: gemiddeld € 1.000 à 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing).

Een mechanische waterontkalker is aangeraden als… je grotendeels volgens een vast ritme leeft en je waterverbruik doorheen het hele jaar vrij stabiel is. Deze toestellen houden namelijk geen rekening met je waterverbruik. Meer info? Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

OPTIE 2: elektronische waterontkalker

Een elektronische waterontkalker regenereert volumegestuurd. Via elektronica wordt je waterverbruik geregistreerd om de regeneratie zo precies mogelijk te laten verlopen. De ontkalker zal het regeneratieproces dan alleen beginnen als de harscilinder volledig verzadigd is met kalk en magnesium. Deze slimme besturing vermijdt onnodige spoelingen.

Verbruik: een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. In tegenstelling tot een mechanische waterontharder komen hier dus wel elektriciteitskosten bij kijken.

Onderhoud: net zoals bij een mechanisch systeem moet je regelmatig het zout bijvullen en is een periodiek onderhoud aanbevolen.

Prijs: gemiddeld € 1.600 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

Een elektronische waterontkalker is aangeraden als… je waterverbruik erg variabel is (bv. je bent vaak voor langere tijd weg, je hebt vaak gasten over de vloer, …). De regeneratie gebeurt dan gecontroleerder, enkel wanneer het nodig is. Meer info? Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

 

CONCLUSIE: welke waterontkalker kopen?

Elke situatie is anders en vraagt een oplossing op maat. Om te bepalen wat nu de beste waterontharder is voor jouw situatie, schakel je best een installateur in. Deze komt gratis bij jou langs om een wateranalyse te doen (water testen op hardheid), je waterverbruik na te gaan, samen met jou je vragen en wensen te bespreken, … Op basis van de vaststelling bepaalt deze dan welke ontharder het meest geschikt is voor jouw situatie.

Vergelijk vrijblijvend adviezen! Door offertes van meerdere installateurs te vergelijken, krijg je beter zicht op de mogelijkheden en kan je de voorgestelde waterontharders beter vergelijken. Ontvang en vergelijk voorstellen op maat.

 

Waterontkalker prijs

De prijzen voor waterontkalkers hangen af van verschillende factoren. Om een waterontkalker te laten plaatsen in een huis voor 4 personen met een gemiddeld waterverbruik betaal je een prijs van ongeveer € 1.000 à 2.000 (incl. btw en plaatsing). De precieze prijs hangt daarbij vooral af van het soort ontkalker:

Soort waterontkalkerGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Mechanische waterontkalker€ 1.000 à 1.400
Elektronische waterontkalker€ 1.600 à 2.000

LET OP: ook de gekozen installateur heeft een invloed op de waterontkalker prijs. De prijzen kunnen namelijk sterk verschillen per vakman. Het is daarom aangeraden offertes aan te vragen bij verschillende installateurs. Vergelijk voorstellen en prijzen op maat.

 

Ontdek hieronder meer over de voor- en nadelen van waterontharders en waarop je moet letten om de beste waterontkalkers te kiezen.

waterontkalker prijs

 

Voordelen en nadelen

Een waterontkalker in huis heeft zowel enkele nuttige voordelen als een paar nadelen. Hieronder zetten we de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje:

 • Besparing op energiefactuur: kalk in je leidingen kan ervoor zorgen dat deze dichtslibben, waardoor er minder water doorstroomt. Het resultaat is een lager rendement van je verwarmingssysteem, waardoor je meer moet stoken. Waterontharders helpen je dus besparen op energiekosten.
 • Langere levensduur van huishoudelijke apparaten en textiel: kalkaanslag zet zich ook af in je huishoudapparaten. Daardoor slijten deze sneller. Met een waterontkalker kan je de levensduur van deze apparaten tot wel 30% verlengen. Ook de levensduur van textiel kan je met zo’n toestel verlengen omdat het voorkomt dat kleuren vervagen en kleding slijt.
 • Besparing op zeepproducten: zeep, waspoeder, glansmiddelen, … werken beter wanneer je zacht water gebruikt. Daarom kan je door een waterontkalker te plaatsen, een flinke besparing maken op de kosten voor zeepproducten. Zo’n toestel kan het verbruik van die producten namelijk met tot 50% verlagen.
 • Milieuvriendelijk: een waterontharder is op heel wat manieren goed voor het milieu. Zo verminder je het gebruik van zeepproducten, heb je minder afval doordat apparaten langer meegaan, moet je geen chemische middelen gebruiken om kalkaanslag te verwijderen en verlaag je ook je energieverbruik omdat je efficiënter kan verwarmen. Dat laatste leidt bovendien tot minder CO2-uitstoot.

 

 • Investering: een waterontharder is niet goedkoop en vraagt dus wel een investering. Hoe groot die investering is, hangt natuurlijk af van welk toestel je koopt. Hou wel in je achterhoofd dat je met waterontkalken ook heel wat besparingen kan maken en je die investering dus wel terugverdient.
 • Geluid door regeneratie: tijdens het regeneratieproces kunnen waterontkalkers wat meer geluid maken. Als je het toestel op een afgeschermde plaats installeert, blijft dat geluid wel beperkt. Bovendien kan je bij verschillende toestellen zelf instellen wanneer de regeneratie plaatsvindt.
 • Onderhoud: het is sterk aangeraden om je ontkalker om het jaar of om de 2 jaar te laten onderhouden. Daar komen wel extra kosten bij kijken. Een grondige onderhoudsbeurt waarbij een vakman kapotte delen vervangt, de ontkalker ontsmet, het zoutreservoir reinigt… zal natuurlijk wel de levensduur van je toestel verlengen en zorgen voor een optimale werking.

 

Hoe beste waterontkalker kopen? (belangrijke valkuilen)

Ben je van plan een waterontkalker te laten plaatsen op de waterleiding? Hou dan zeker rekening met volgende aandachtspunten om zeker te zijn van de beste waterontkalker voor jouw situatie:

 1. Zorg dat je toestel de juiste capaciteit heeft

  Jouw waterverbruik bepaalt de vereiste capaciteit of het volume van jouw waterontharder. Een juiste berekening van deze capaciteit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je toestel goed afgestemd is op jouw situatie. Op die manier kan deze optimaal werken en blijft het verbruikt beperkt. Om zeker te zijn van een correcte berekening vraag je best voorstellen aan bij verschillende installateurs.

 2. Voorzie je waterontkalker van regelmatig onderhoud

  Om een optimale werking te blijven garanderen en vuil en bacteriën in het water te voorkomen, is het aangeraden om je toestel om de 1 à 2 jaar van een onderhoud te voorzien. Dat kost gemiddeld € 60 à 80 (incl. btw en arbeidskosten).

  TIP: sommige installateurs bieden ook onderhoudscontracten aan. Daarmee laat je het onderhoud over aan 1 installateur die dit in de loop van de jaren steeds tijdig uitvoert. Zo’n contract is doorgaans ook goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten.

 3. Denk na over de locatie

  Een waterontharder plaats je best ergens waar leidingwater je huis binnenkomt. Je kiest ook best een afgeschermde plek zoals de kelder, berging, garage, … om het geluid van de regeneratie zoveel mogelijk te beperken. Denk er tot slot ook aan om het toestel in de buurt van een afvoer te plaatsen, en in het geval van een elektronische water ontkalker, ook in de buurt van een elektriciteitsaansluiting.

 4. Vergelijk waterontkalker merken

  Om een goed beeld te krijgen van de verschillende water ontkalkers en hun eigenschappen, kan je best ook meerdere waterontkalker merken vergelijken. Hou daarbij niet enkel rekening met de prijs, maar kijk ook verder naar bijvoorbeeld de levensduur, de werking, de samenstelling, de afmetingen, … Een installateur kan je verder adviseren over de verschillende waterontkalker merken en houdt daarbij rekening met je wensen en budget.

 

Wil je zeker zijn van een kwaliteitsvolle waterontkalker en optimale plaatsing? Een professionele installateur houdt rekening met alle bovenstaande aandachtspunten en helpt je bij de keuze voor de beste waterontkalker. Kom in contact met installateurs in de buurt.

 

Zelf waterontkalker plaatsen of installateur inschakelen?

Als je zelf je water ontkalker plaatst, kan je besparen op arbeidskosten. Maar ook wanneer je een erkende installateur inschakelt voor de plaatsing, blijven de arbeidskosten beperkt. Een vakman heeft namelijk de nodige kennis en ervaring om zo’n toestel vlot en foutloos te installeren.

Daarom is het aangeraden om een waterverzachter installateur in te schakelen. Zo ben je niet alleen zeker van een correcte plaatsing en optimale werking, maar geniet je ook nog van enkele andere voordelen:

 • Advies op maat: er zijn verschillende valkuilen bij het kiezen van een geschikte water ontkalker. Een vakman houdt steeds rekening met alle aandachtspunten en adviseert je over de beste waterontkalkers en de beste locatie ervan.
 • Kwaliteitsvolle ontkalker: een installateur weet welke soorten, merken, types… water ontkalkers het efficiëntst werken. Als je een installateur inschakelt, ben je dus zeker van een kwalitatieve ontkalker voor jouw huis, kantoor, …
 • Onderhoud: een installateur zorgt ook voor een grondig onderhoud van je toestel. Door een onderhoudscontract aan te gaan, ben je zeker van een tijdig onderhoud aan een voordeligere prijs.
 • Garantie: in het geval er zich bij de plaatsing toch problemen voordoen of er iets misloopt, dekt de installateur eventuele extra kosten. Installeer je zelf je waterontharder, dan geniet je niet van deze garantie en ben je dus zelf verantwoordelijk voor alle bijkomende kosten.
 • Verlaagd btw-tarief: als je een installateur inschakelt, geniet je verder nog van een verlaagd btw-tarief van 6% i.p.v. 21% op alle arbeids- en materiaalkosten. Voorwaarde is dat je woning min. 10 jaar oud is.

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs