Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterverzachters: meest gestelde vragen (FAQ)

We krijgen regelmatig praktische vragen over waterontharders. Om het jullie makkelijker te maken, hebben we alvast de belangrijkste vragen over waterverzachters opgelijst.

Waterverzachter plaatsen? Vraag gratis & vrijblijvend prijzen op maat aan.

 

 

Overzicht van vragen & antwoorden

Hieronder vind je onze FAQ over waterontharders. Je vindt hier de meest gestelde vragen over waterverzachters en de antwoorden daarop.

 

Wanneer kan ik het beste een waterverzachter plaatsen?
Een waterverzachter kun je het beste gebruiken wanneer je in een gebied woont met vrij hard drinkwater (25 fH en hoger). Op de internetsite van het waterleidingbedrijf kun je zien wat de waterhardheid bij jou in de buurt is.

 

Wat is Calcium?
Calcium is in principe gewoon kalk (denk aan schoolborden krijt). In drinkwater is het samen met magnesiumcarbonaat aanwezig in de vorm van calciumcarbonaat. Ons lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid calcium en magnesium nodig, vandaar dat het drinkwater ook nooit volledig onthard mag worden.

 

Is onthard water drinkbaar?
Ja, een waterverzachter kun je ook gebruiken om het drinkwater te ontharden. Het beste kun je echter wel een minimale waarde van 15 fH aanhouden. 15 fH is een minimum waarde die de Vlaamse overheid sinds 2012 oplegt aan waterleidingbedrijven. Onder deze waarde mogen de waterleidingbedrijven niet ontharden. Je bent overigens vrij om zelf de hardheid van je drinkwater te bepalen en lager ontharden is zeker een optie maar het kan geen kwaad om een veilige marge zoals die door de overheid wordt geadviseerd aan te houden.

 

Ik heb een natriumbeperkt (zoutloos) dieet? Mag ik onthard water drinken?
Dat is niet aan te raden omdat de concentratie natrium in onthard water weliswaar laag is maar toch nog te veel voor iemand met een natrium beperkt dieet. Beter is het om gewoon drinkwater te gebruiken.

 

Ik heb net een nieuwe woning, is het zinvol om een waterverzachter te plaatsen?
Ja, mits je in een gemeente woont met hard water. De nieuwe douche en de glimmende kranen blijven zo een stuk langer mooi en zullen niet gaan verkalken. Datzelfde geldt ook voor het tegelwerk en de vloer. Deze zullen een stuk langer blijven glanzen zonder gebruik te moeten maken van anti-kalk middelen.

 

waterverzachter faq

 

Is een waterontharder goed voor het milieu?
Met een waterverzachter ga je minder zeep en waspoeder nodig hebben en mogelijk kun je op minder hete temperaturen gaan wassen. Verder zullen de verwarmingselementen in de boiler of wasmachine niet of nauwelijks verkalken waardoor ze hun warmte beter kunnen blijven afgeven aan het water. Dit levert een energiebesparing op wat tevens gunstig is voor het milieu. Daarnaast gaan apparaten langer mee waardoor ze minder snel in afvalstromen terecht komen.

 

Wordt reeds aanwezige kalk in leidingen opgelost?
Indien er reeds kalk aanwezig is in leidingen dan zal deze langzaam worden opgelost door het gebruik van een waterverzachter. Hoe snel dit proces van oplossen gaat is lastig te zeggen aangezien dit afhankelijk is van de hoeveelheid kalk en de ingestelde waterhardheid.

 

Ik heb een oude woning. Heeft een waterverzachter dan nog zin?
Ja, de leeftijd van een woning speelt geen rol. Een waterverzachter zal gewoon zijn werk blijven doen, ook bij oude (verkalkte) leidingen. De kalk zal in de loop der tijd geleidelijk oplossen.

 

Wat is de levensduur van een waterverzachter?
Gemiddeld genomen gaat een waterverzachter 20 jaar mee.

 

Hoe lang duurt het plaatsen van een waterverzachter?
Het plaatsen van een waterverzachter kost één tot drie uur. Dit is afhankelijk van het type waterverzachter en de bereikbaarheid van de leidingen.

 

Wordt het water ook gefilterd ?
Nee, het water wordt alleen onthard (vermindering van kalk en magnesium). Er vindt geen filtering plaats van chemische stoffen of andere stoffen. Daarvoor is een waterfilter bedoeld.

 

Wat is regenereren?
Regenereren houdt in dat de harskern van de waterverzachter ‘gereset’ wordt. De harsbolletjes die verzadigd zijn met calcium en magnesium worden met behulp van regenereerzout schoon gespoeld en opnieuw geactiveerd. Dit regenereren is erg belangrijk en moet periodiek gebeuren. De meeste waterverzachters doen dit automatisch.

 

Wat kost regeneratiezout ?
Regeneratiezout is vrij goedkoop. 25 kilo regeneratiezout kost € 10 – € 12. Hier doe je in de regel vrij lang mee (gemiddeld gezin van vier personen: twee a drie maanden).

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs