Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kalk uit water halen

Kalk uit water halen biedt veel voordelen. Zacht leidingwater is beter voor je huishoudelijke toestellen, een zegen voor je portemonnee en het bespaart je tijd bij het schoonmaken. Je kan kiezen uit verschillende systemen: van een waterverzachter met zout tot een waterontharding magneet. Hoeveel kost een installatie om kalk uit je water te halen? En hoeveel brengt het op? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe kalk uit water halen?
Prijs waterverzachter
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Waarom kalk uit je leidingwater halen?

Wanneer er te veel kalk in je leidingwater zit, spreken we van een hoge hardheid. In dat geval is een waterverzachter installeren een zeer rendabele investering. Zo’n toestel heeft namelijk deze voordelen:

 • Lagere stookkosten: zonder kalkaanslag op de waterleidingen van je verwarmingsinstallatie werken je verwarmingstoestellen (bv. radiatoren of vloerverwarming) optimaal en kan je tot wel 20% besparen op je energiekosten.
 • Langere levensduur van huishoudtoestellen: kalkvorming in je wasmachine, vlekken kalk in je waterkoker of een haperende vaatwasmachine. Door kalk uit je water te halen, voorkom je kalkvorming in je huishoudtoestellen en gaan ze veel langer mee.
 • Minder schoonmaken: leidingwater bevat van nature kalk en dat merk je al snel in de badkamer of in de keuken. Kalkaanslag kan je verwijderen, maar leuk is anders. Door kalk uit water te halen, bespaar je jezelf een hoop schoonmaakwerk.
 • Lager stroomverbruik: toestellen als je vaatwasser gebruiken verwarmingselementen voor de temperatuur van het water. Kalkdeeltjes blijven hieraan kleven, waardoor het opwarmen langer duurt. Het gevolg: er is meer stroom nodig.
 • Beter voor het milieu: minder wasverzachter betekent minder chemicaliën in de grond. Een lager energieverbruik betekent indirect een lagere ecologische voetafdruk. Altijd mooi meegenomen voor het milieu.

Wil je graag een waterverzachter installeren? Vraag raad aan enkele installateurs in je buurt en ontdek welke installatie je best laat plaatsen. Ontvang hier advies over hoe je kalk uit water kan halen.

kalk uit water halen

 

Hoe kalk uit water halen?

Er zijn verschillende manieren om kalk uit leidingwater te halen. Een waterverzachter is de bekendste en werkt op basis van zout. Wil je liever geen zout gebruiken? Dan kan je onder meer ook een magnetische waterontharder rond je waterleiding plaatsen. Tijd voor wat extra info.

 

OPTIE 1: kalk uit water halen met magneet

Als je kalkvrij water wil, lees je soms over magnetische waterontharders. Eens je die rond je waterleiding plaatst, krijgen kalkdeeltjes geen kans om te hechten. De theorie is dat het magnetische veld alle kalk kristalliseert. Zo stroomt de kalk met het water mee in plaats van zich af te zetten op je leidingen of toestellen. Magneten halen kalk dus niet uit het water, wat wel het geval is bij waterverzachters met zout.

Prijs magnetische waterontharder: vanaf 30 euro (excl. btw). Meer info vind je in de webshop.

 

OPTIE 2: kalk uit water halen met waterverzachter

Wil je de kalk wél uit je leidingwater halen? Dan kies je beter voor een waterverzachter op zout. In zo’n toestel zit een harscilinder die de magnesium- en kalkionen in het water omwisselt met natriumionen. Hard water verandert dus in zacht water. Na een passage doorheen de waterontharder blijft er dus geen kalk meer over dat zich kan vastzetten op leidingen of in je huishoudtoestellen. Er zijn 2 types waterverzachters:

 • Mechanische waterverzachter: is de harscilinder verzadigd met zout? Dan is een spoeling met zout water nodig (regeneratie). Bij dit type toestel gebeurt zo’n spoeling op vaste tijdstippen. Kortom, dus ook als de cilinder nog niet verzadigd zou zijn. Daarom is een mechanische waterverzachter enkel aangeraden als je waterverbruik stabiel is. Anders zit je met een onnodig hoog water- en zoutverbruik.
 • Elektronische waterverzachter: dit toestel regenereert niet op vaste tijdstippen, maar na een bepaald volume onthard water. Het gaat dus om een slimmer toestel dat sterk aangeraden is bij een variabel waterverbruik (bv. op reis, tijdelijk veel hoger verbruik, …). Hou er wel rekening mee dat een elektronische waterverzachter dus ook stroom verbruikt en een mechanisch toestel niet.

Ben je van plan een waterontharder te installeren? Vraag dan eerst verschillende prijsvoorstellen aan bij installateurs. Zo kan je snel tarieven en types toestellen vergelijken of gewoon advies vragen om de beste keuze te maken. Hier vind je enkele specialisten actief in jouw buurt en hun prijzen.

 

Hoe haal ik het best kalk uit mijn kraanwater?

Om kalk volledig uit je kraanwater te halen, is er eigenlijk 1 optie: een waterverzachter met zout installeren. Zowel mechanische als elektronische waterverzachters filteren alle kalk uit het leidingwater en beschermen je zo tegen aangekalkte toestellen. Ben je absoluut tegen het gebruik van zout? Dan kan je een magnetische ontharder overwegen. Let wel op: de doeltreffendheid van zulke magneten is niet bewezen.

Advies op maat? Een waterverzachter installateur geeft je graag meer uitleg over de werking, functies, … van alle types waterverzachters. Contacteer hier enkele specialisten uit jouw regio.

 

Prijs waterverzachter

Hoeveel kost het om een waterverzachter te installeren en het kalk uit jouw leidingwater te halen? Die kostprijs hangt vooral af van het type waterverzachter dat je kiest: wil je liever je water ontharden zonder zout of met zout?

 • Een elektronische waterverzachter op basis van zout hoort bij de duurste opties. Je mag rekenen op een richtprijs rond € 1.500 à 1.900 (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Een mechanische waterverzachter werkt ook op basis van zout en is iets goedkoper dan zijn elektronische neefje. Voor een kwalitatief merk mag je rekenen op een gemiddelde prijs die schommelt rond de € 1.000 à 1.300 (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Een magnetische waterontharder kan al vanaf € 30 (excl. btw).

Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw waterverzachter? Vraag dan zeker meerdere prijsvoorstellen aan bij installateurs in je buurt. Zo kan je niet alleen die prijzen, maar ook hun adviezen, gebruikte merken, werkwijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

kalk uit leidingwater halen

 

Enkele veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over het ontharden van je leidingwater? Dan kan je altijd terecht bij een waterontharder installateur actief in je buurt. Ook hieronder zetten we enkele veelgestelde vragen op een rij: • Welke manieren zijn er nog om kalk uit water te halen?
  Een waterverzachter met CO2 injecteert CO2-gas in het water als het door het systeem loopt. Hierdoor lost de kalk op in het water en kan het zich nergens aan vasthechten. Een waterontharder met polyfosfaten werkt gelijkaardig, maar dan met een patroon van polyfosfaatzouten. De laatste optie is een systeem met een zinken anode. Door een elektrochemische reactie tussen de anode en de metalen behuizing hecht de kalk zich rond het vrijgekomen zinkion.


 • Kan ik zelf een waterontharder plaatsen?

  In theorie kan dat omdat je bespaart op arbeidskosten. Maar het installeren van een waterverzachter duurt vaak slechts 1 uur. Veel arbeidskosten zijn er dus meestal niet om aan te rekenen. Wanneer je zelf de ontharder installeert, moet je ook zelf alle materiaal aankopen. Daarbij betaal je het normale 21% btw-tarief. Laat je de werken uitvoeren door een vakman? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6% als je woning minstens 10 jaar oud is.  • Hoeveel kalk zit er in mijn leidingwater?
  Drinkwater wordt opgepompt uit de aarde onder onze voeten. Daarin zitten allerlei zouten en mineralen zoals calcium en magnesium. Hoe meer calcium en magnesium, hoe harder het water. In 2002 bepaalde de Vlaamse overheid dat de wettelijke maximum hardheid van het water 67 fH mag bedragen. Verder is bepaald dat drinkwaterbedrijven een minimale hardheid van 15 fH moeten aanhouden. Als je wil weten wat de hardheid van het water in je gemeente is, kan je dit het beste opzoeken op de site van het drinkwaterbedrijf bij jou in de buurt. 

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs