Is een waterverzachter noodzakelijk?

In een bepaald aantal gevallen is een waterverzachter noodzakelijk. In dit artikel kom je te weten of een waterontharder nodig is in jouw geval.

 

Wanneer heb je een waterverzachter strikt nodig?

Of een waterverzachter echt nodig is hangt voornamelijk af van de hardheid van het water en je persoonlijke voorkeur. Indien het water bij jou in de buurt reeds door het drinkwaterbedrijf onthard wordt (15 fH is de ondergrens bij ontharding door drinkwaterbedrijven,) dan is een waterverzachter weliswaar comfortabel maar niet echt strikt noodzakelijk. Zonder waterverzachter zal er zich in de loop der tijd wel wat kalk gaan afzetten op kranen en sanitaire oppervlakken maar je kunt dit gewoon zelf makkelijk verwijderen.

Voorbeeld van een noodzakelijke waterverzachter

Indien het water echter hard tot zeer hard is (vanaf 25 fH) dan begint een waterverzachter pas echt effectief te worden. Bij hard water kan de kalkafzetting in leidingen en op verwarmingselementen serieuze vormen gaan aannemen. Door gebruik te maken van een waterverzachter verleng je de levensduur van apparaten en vormt er zich geen kalkaanslag op tegels, kranen en vloeren.

 

Wat is hard water?

Met hard water bedoelen we de hoeveelheid kalk die in het water is opgelost. Hoe meer kalk (en magnesium) er in het water aanwezig is, hoe harder het water. De hardheid van het water wordt uitgedrukt in Franse graden (fH).  Je kan zelf de waterhardheid meten.

0 – 7 fH: heel zacht
7 – 15 fH: zacht
15 – 30 fH: gemiddeld
30 – 45 fH: hard
> 45 fH: zeer hard

 

Gevolgen van hard water

Hard water kan leiden tot kalkaanslag in leidingen, oppervlakken (tegels, vloeren, kranen) en kalkvorming in verwarmingselementen van huishoudelijke apparaten (wasmachines, boilers, enz.). Het rendement van apparaten neemt al snel af wanneer er sprake is van kalkaanslag. 1mm. kalk op een verwarmingselement kan al leiden tot een rendementsverlies van 10%. Bij boilers, die veel energie verbruiken, kan het stroomgebruik zo aardig oplopen. Verder kan zeer hard water het wasresultaat negatief beïnvloeden (meer zeep nodig voor eenzelfde schoon resultaat).

 

Wat kost een waterverzachter?

Is in jouw gemeente het water erg hard? Dan moet je voor de aanschaf van een waterverzachter rekening houden met een minimumprijs van €900 tot €1000. Hier komen nog de kosten voor het jaarlijks onderhoud bij. Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes aan.

 

voorbeeld van waarom waterverzachter noodzakelijk is

 

Kan ik het kraantjeswater zelf filteren?

Ja, hiervoor zijn speciale waterfilters in de handel. Ze zijn voorzien van harsbolletjes en actieve kool. Hiermee kun je water voor koffie of thee ontharden en ontdoen van chloor en mineralen. De meningen over dergelijke filters zijn verdeeld. Sommige mensen vinden het gefilterde water erg lekker, anderen prefereren ongefilterd kraantjeswater. Je zult het dus gewoon moeten uitproberen. Is het noodzakelijk voor je gezondheid om het water te filteren? Nee, het drinkwater in ons land is van zeer goede kwaliteit en wordt constant gemonitord door de watermaatschappij.