Kalkaanslag verwijderen

Last van kalkaanslag op kranen, tegeloppervlakken, douchebakken, sanitair en andere apparaten? In dit artikel vind je tips om kalkaanslag te verwijderen en lees je meer over het belang van een waterverzachter om kalk te voorkomen.

Wil je een waterverzachter laten plaatsen? ✓ Vraag gratis offertes aan bij erkende installateurs.

 

kalkaanslagWat is kalkaanslag?

Stromend water bevat calciumcarbonaat en magnesiumzouten. Hoeveel er van deze mineralen in het water zitten is bepalend voor de waterhardheid.

 

Vooral hard water veroorzaakt kalkaanslag. Hard water bevat namelijk calciumwaterstofcarbonaat, een in water oplosbaar zout. Tijdens het opdrogen of verhitten verdampt het water en verdwijnt de koolstofdioxide, waarna calciumcarbonaat of kalkaanslag achterblijft op oppervlakken waar het water opwarmt en/of opdroogt

 

 

De gevolgen van kalkaanslag

Hard water geeft voornamelijk problemen door kalkaanslag op verwarmingselementen van apparaten, douchekoppen, kranen en andere sanitaire voorzieningen. Vooral bij temperaturen boven 55°C ontstaat er snel kalkaanslag. Dat zorgt niet alleen voor vuile plekken, het kan ook heel wat onzichtbare schade aanrichten.

 

Kalk in waterleidingen en bepaalde apparaten zoals de wasmachine, vaatwas, boiler, het strijkijzer, … bijvoorbeeld is lastig te verwijderen. Dat is nochtans belangrijk, want de verkalking zorgt niet alleen voor (onherstelbare) schade, het jaagt ook je energieverbruik de lucht in omdat het water minder goed circuleert of de warmte niet goed meer wordt afgegeven. Bij 1mm kalkaanslag verbruikt een elektrisch toestel al zo’n 10% meer energie.

 

 

Kalkaanslag voorkomen met een waterverzachter

Je hebt er dus alle baat bij om kalk te verwijderen, maar natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. In dat geval kan een waterontharder een goede oplossing zijn om kalkaanslag te voorkomen.

 

Zo’n waterverzachter of waterontharder bevat een reservoir met daarin harskorrels. Deze halen de calcium- en magnesiumionen uit het water en ruilen ze in voor natriumionen waardoor je ‘zacht water’ krijgt. Dat proces wordt ionenuitwisseling genoemd en geeft kalkaanslag dus geen kans.
Meer over de werking van een waterverzachter lees je hier.

 

Wat de kostprijs van een waterverzachter betreft, zijn diverse factoren bepalend. Voor een instapmodel mag je rekenen op prijzen vanaf €850. Wil je een elektronisch gestuurd model met extra waterzuivering en laag verbruik, dan kan de prijs oplopen tot zo’n €1500. Goed vergelijken is dan ook de boodschap!

 

Benieuwd naar de kostprijs van een waterverzachter op maat van uw verbruik en wensen?
✓ Vraag vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde installateurs van waterverzachters.

kalkaanslag voorkomen waterverzachter

Kalk verwijderen: enkele tips opgesomd

Kalkaanslag op makkelijk bereikbare plaatsen zoals kranen, douchekoppen, … zijn relatief makkelijk te verwijderen. We sommen enkele tips op:

 

1. Kalkaanslag verwijderen met azijn

Azijn is een goedkoop en multifunctioneel huismiddel waarmee je kalkaanslag op allerlei oppervlakken te lijf kan gaan. Azijn is een mengsel van azijnzuur en water. Om te ontkalken kan je best schoonmaakazijn gebruiken. Dat bevat meer azijnzuur dan natuurazijn. Je kan het daarbij zowel onverdund als verdund met water gebruiken.

 

Aandachtspunten: Vermijd het gelijktijdig gebruik van azijn en vloeibare zeep. Azijn kan er sterk op reageren waardoor de zeep zich als een vetlaagje gaat hechten op het oppervlak. Aangezien azijn een zuur is, kan het metalen aantasten. In vernevelde vorm kan het last aan de luchtwegen veroorzaken.

 

Voorbeelden van hoe je azijn kan gebruiken om te ontkalken:

  • Een verkalkte douchekop kan je perfect reinigen door deze een nacht in een schaal met verdunde azijn onder te dompelen. De kalk laat zich daarna eenvoudig met een borstel verwijderen.
  • Bij kalkaanslag op de waterkraan kan het helpen om een handdoek in een azijnoplossing te drenken en deze een paar uur om de kraan te wikkelen. Zo kan de azijn goed inwerken.
  • Kalkaanslag op een glazen vaas? Vul de vaas met een azijnoplossing en laat het een nachtje inwerken. Poets ook de buitenkant van de vaas met azijn. Ze zal er weer als nieuw uitzien.
  • Ook doffe tegels in de badkamer kunnen prima gereinigd worden met een oplossing van azijn. Spoel goed na met water om te voorkomen dat de voegen tussen de tegels lijden onder het zuur.
  • Voor wasmachines kan een maandelijkse was van 60°C of meer met wat schoonmaakazijn wonderen doen. Zorg er natuurlijk wel voor dat de wastrommel leeg is.

 

 

2. Alternatieven voor azijn

Naast azijn zijn er ook andere producten die kunnen helpen om kalk te verwijderen. Karnemelk bijvoorbeeld kan je net zoals azijn via een handdoek op de kalkaanslag laten inwerken.

Is de kalkafzetting te hardnekkig, dan kan je ook een schuurmiddel gebruiken om de kalk te verwijderen. Last van doffe glazen of servies? Maak het schoon met citroensap en het zal er weer uitzien als nieuw!

kalkaanslag-verwijderen-met-azijn

3. Kalkaanslag van beton en natuursteen verwijderen

Hoewel je met azijn zeer veel oppervlakken kan schoonmaken, moet je het zeker niet gebruiken op gepolierde betonnen vloeren of op werkbladen van beton. Datzelfde geldt ook voor een aantal kalkhoudende soorten natuursteen zoals marmer en kalkzandsteen. Het oppervlak zal onherroepelijk beschadigd worden door de zuren.

 

Met poreuze steenachtige oppervlakken moet je dus altijd even uitkijken. Je kan proberen om met staalwol of een schuursponsje lichtjes het oppervlak op te poetsen om zo de kalkaanslag te verwijderen.

 

Kalkaanslag op gevoelige vloeren kan je het best voorkomen door water uit de waterverzachter te nemen of door de vloer direct na het reinigen goed droog te maken.

 

 

4. Ontkalken van koffieapparaten

Voor het ontkalken van koffiezet- en espressoapparaten kan je beter een speciale ontkalker kopen. Ontkalken wordt door veel mensen nog wel met azijn gedaan, maar is niet aan te raden. De speciale middelen die je in de handel kan kopen hebben een andere werking dan azijnzuur en tasten de interne componenten van het apparaat niet aan.

 

Dat geldt ook voor het periodiek ontkalken van vaatwassers. Het effect van azijnzuur op het hars in de waterontharder is onvoorspelbaar en daarom af te raden. Ook daarvoor gebruik je beter een speciaal middel waarmee je tegelijk ook vetten en eiwitaanslag kan verwijderen.

 

 

5. Strijkijzer ontkalken

Voorkom kalkaanslag in je strijkijzer door het te vullen met gedestilleerd of gefilterd water. Gebruik je gewoon water, dan doe je er goed aan om het strijkijzer regelmatig met een mengsel van water en azijn (verhouding 50%-50%) te reinigen. Doe het mengsel in het reservoir en laat het enkele minuten stomen. Belangrijk is wel dat je het ijzer nadien grondig met water spoelt.

Wil je nooit meer kranen, koffiezetapparaten, werkbladen , …ontkalken? Dan moet je zeker overwegen om een waterverzachter te installeren.
✓ Vraag gratis offertes aan en ontdek wat waterverzachters voor jou in petto hebben.

waterverzachter installatie